De ce intarzie de trei ani extradarea lui Puiu Popoviciu? Un judecator roman cere informatii suplimentare despre situatia milionarului fugit in Marea Britanie

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 14 Octombrie 2020, ora 15:01
8298 citiri
De ce intarzie de trei ani extradarea lui Puiu Popoviciu? Un judecator roman cere informatii suplimentare despre situatia milionarului fugit in Marea Britanie
Foto: Hepta (Arhiva)

Un judecator de la Curtea de Apel Bucuresti cere mai multor institutii romanesti si internationale informatii suplimentare despre situatia milionarului roman Gabriel "Puiu" Popoviciu.

Acesta a fost condamnat, pe 2 august 2017, de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 7 ani inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu si dare de mita, in dosarul "Baneasa". In momentul in care justitia din Romania a dat sentinta, Puiu Popoviciu era in Marea Britanie si s-a predat, insotit de avocat, ofiterilor de la London Metropolitan Police. Ulterior, el a fost eliberat pe o cautiune de 200.000 de euro.

Magistratul de la Curtea de Apel Bucuresti care judeca latura civila a cazului Baneasa a decis trimiterea mai multor adrese catre autoritati pentru a afla in ce stadiu este procedura de extradare in cazul lui Puiu Popoviciu. Totul s-a intamplat la termenul din 9 octombrie al procesului, potrivit minutei sedintei.

"Emite adresa catre Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Politiei Romane, Centrul de Cooperare Politieneasca Internationala, Biroul National SIRENE si direct catre National Crime Agency, SIRENE Fugitives Unit (date), pentru a comunica stadiul procedurii de extradare a inculpatului Popoviciu Gabriel-Aurel, adresa unde acesta locuieste pe teritoriul Marii Britanii si daca se afla in stare de arest preventiv, arest la domiciliu, sub control judiciar sa sub control judiciar pe cautiune.

Se citeaza inculpatul Popoviciu Gabriel-Aurel, prin serviciul DHL si prin National Crime Agency, SIRENE Fugitives Unit (DATE) - avand in vedere raspunsul nr.96146/4.VI.2018 - fila 198, vol. 29, dosar nr.4445/2/2016)," se arata in decizia Curtii de Apel Bucuresti, conform portalului instantelor.

Duopa cum aratam, cererile au fost facute in procesul in care se judeca latura civila a procesului Baneasa care trebuia sa stabileasca ce se intampla cu cele 224,6 de hectare care erau implicate in aceasta afacere.

Initial, Curtea de Apel Bucuresti a decis, in decembrie 2018, ca cele 224,6 de hectare, care au facut obiectul infractiunilor din dosarul in care omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat la 7 ani de inchisoare, sa se intoarca la statul roman. In iunie 2020, Inalta Curte a casat aceasat decizie si a decis rejudecarea acestui proces. Instanta a ridicat mai multe masuri asiguratoriii din acest caz. Cazul de afla pe rolul Curtii de Apel Bucuresti.

Aproape de o decizie definitiva?

Potrivit unui articol publicat in iulie 2020, de Ziare.com, Inalta Curte de Justitie din Marea Britanie a programat pentru luna octombrie 2020 dezbaterile in cazul apelulului facut de milionarul Puiu Popoviciu impotriva unei decizii date de o instanta inferioara, pe 12 iunie 2019, de predare a acestuia autoritatilor din Romania.

Procesul ar putea fi insa amanat din cauza pandemiei de coronavirus. Precizarile sunt facute de Ministerul Justitiei, la o solicitare facuta de Ziare.com, privind stadiul procedurii de extradare din acest caz.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#puiu popoviciu marea britanie, #puiu popoviciu coruptie, #Puiu Popoviciu DNA , #magistrati