De ce a luat amenda un barbat care i-a jignit pe Facebook pe politisti. Instanta explica sensurile cuvintelor "bulangiu" si "maimutoi"

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 20 August 2019, ora 11:26
8219 citiri
De ce a luat amenda un barbat care i-a jignit pe Facebook pe politisti. Instanta explica sensurile cuvintelor "bulangiu" si "maimutoi"
Foto: Arhiva Pixabay

Apelativele "maimutoi" si "bulangiu" folosite pe reteaua sociala Facebook se incadreaza in sfera notiunii de cuvinte jignitoare, potrivit Legii 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, concluzioneaza Judecatoria Pitesti, in motivarea unei decizi inedite.

Magistratii au respins o cerere a unui barbat care fusese amendat cu 200 lei, in ianuarie 2019, dupa ce a postat pe Facebook mai multe cuvinte jignitoare la adresa politistilor locali din comuna Bradu (Arges): "fetite", "maimutoi" sau "bulangiu". Barbatul a cerut fara succes anularea procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei.

"Sunt cuvinte jignitoare"

"Apelativele folosite de petent se incadreaza in sfera notiunii de cuvinte jignitoare in sensul art. 2 pct. 1 din Legea nr. 61/1991.

In primul rand, apelativul maimutoi este folosit in mod peiorativ, fiind o jignire care arata ca petentul desconsidera agentii constatatori ai Politiei Locale.

Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, acest apelativ este folosit in limbajul familiar cu un sens depreciativ, semnificand un barbat care obisnuieste sa imite pe altii.

In al doilea rand, apelativul bulangiu este de notorietate un termen depreciativ cu privire la persoanele carora le este adresat.

Prin urmare, fapta petentului din data de 27.01.2019 se circumscrie elementului material al contraventiei prevazute de art. 2 pct. 1 din Legea nr. 61/1991," motiveaza instanta.

Articolul in baza caruia s-a dat amenda de 200 de lei: "Savarsirea in public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta impotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora sau a institutiilor publice."

Amenda in astfel de cazuri este cuprinsa intre 200 lei si 1.000 lei.

Facebook este "in public"

Judecatorii explica si ca, in vederea intregirii laturii obiective a contraventiei, este necesar ca fapta sa fi fost comisa in public.

"Petentul a savarsit fapta constand in proferarea de expresii jignitoare la adresa Politiei Locale Bradu pe reteaua de socializare Facebook", precizeaza instanta, care arata ca postarile publice de pe Facebook se incadreaza in sensul notiunii in public, deoarece prin natura si destinatia lor sunt intotdeauna accesibile publicului.

In plus, postarea barbatului a fost publica, iar aceasta a putut fi vizualizata si de persoane care nu il aveau in lista de prieteni.

"Consecintele faptei petentului au fost unele concrete, avand in vedere ca postarile sale au primit raspuns din partea mai multor utilizatori Facebook si au fost subiect de stire la televiziunea locala," mai motiveaza Judecatoria Pitesti.

Apararea: Nu este jignire

In cererea depusa la Judecatoria Pitesti, barbatul a avut o aparare neobisnuita.

El a aratat ca expresiile folosite nu au fost jignitoare conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane si ca nu a existat intentia de a jigni, in conditiile in care in respectiva postare de pe Facebook nu a fost mentionat numele vreunui agent, cuvintele adresate fiind generale.

In al doilea rand, chiar daca este contul sau de Facebook, la computer are acces toata familia sa.

"Apararile prin care petentul a aratat ca computerul folosit de petent este de uz comun pentru familia sa sunt simple sustineri, nedovedite," motiveaza Judecatoria Pitesti.

Politia a aratat ca barbatul a recunoscut in mod direct ca el a scris postarea pe Facebook, in cadrul unui interviu acordat televiziunii locale: "A aratat ca aceasta recunoastere a petentului are valoarea juridica a unei marturisiri extrajudiciare".

Pozitia Politiei Locale

Politia Locala a explicat magistratilor ca, prin decizia nr. 4546/27 noiemebrie 2014, Inalta Curte a statuat ca mesajele postate pe reteaua de socializare Facebook au un caracter public.

Magistratii au invederat ca, prin faptul ca o postare pe Facebook poate fi accesibila oricarei persoane care acceseaza pagina respectiva, este evident caracterul public al acesteia.

"Sub aspectul expresiilor utilizate, a aratat ca apelativul maimutoi reprezinta o jignire, fiind un termen peiorativ adresat unui barbat foarte urat, iar in contextul folosit de petent acest cuvant are sensul de a arata ca politistii locali din Bradu, in opinia sa, sunt niste persoane extrem de proaste.

Referitor la termenul bulangiu, a aratat ca acesta are in mod si mai vadit un caracter jignitor, termenul in sine reprezentand un termen depreciativ, peiorativ pentru un homosexual pasiv," si-au sustinut pozitia politistii locali.

Acest caz a fost prezentat de portalul de specialitate "Legal Land", iar motivarea Judecatoriei Pitesti este disponibila pe aplicatia www.rolii.ro.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#amenda Facebook, #facebook jigniri politia locala, #judecatori amenda Facebook , #instanta