De ce a fost redeschis dosarul 10 august: S-au ignorat probe, victimele nu au fost reaudiate, nu s-a facut perchezitia telefoanelor, iar mai multe inregistrari video sunt deteriorate

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 05 August 2020, ora 11:04
5017 citiri
De ce a fost redeschis dosarul 10 august: S-au ignorat probe, victimele nu au fost reaudiate, nu s-a facut perchezitia telefoanelor, iar mai multe inregistrari video sunt deteriorate
Foto: Andreea Alexandru/ Hepta/ Mediafax

Procurorul DIICOT Doru Stoica, care a clasat acuzatiile sefilor Jandarmeriei in dosarul 10 august, nu a readministrat in timpul anchetei mai multe probe stranse de procurorii militari in acest caz, se arata in ordonanta de redeschidere a acestui caz, semnata de procurorul-sef DIICOT, Giorgiana Hosu.

Practic, sefii Jandarmeriei din acest caz si mai multi protestatari raniti nu au mai fost reaudiati, in schimb au fost audiati angajati din cadrul Jandarmeriei si cativa martori, printre care fostul ministru de Interne, Carmen Dan, fostul prefect al Capitalei, Speranta Cliseru sau viceprimarul Aurelian Badulescu.

Initial, toti sefii Jandarmeriei au fost scosi de sub urmarire penala, printr-o solutie emisa pe 26 iunie 2020 tot de catre procurorul Doru Stoica, dar Giorgiana Hosu a infirmat, marti, 4 august, aceasta solutie. Este vorba de ofiterii care au coordonatoat actiunile jandarmilor: Laurentiu Cazan, Mihai Dan Chirica, Gheorghe Sebastian Cucos si Ionut Catalin Sindile.

Potrivit documentului, cu toate ca in ordonanta se retine ca doar maiorul Laurentiu Cazan a coordonat actiunile desfasurate de catre lucratorii Jandarmeriei in fapt se constata ca, atat din inregistrarile video aflate la dosar, cat si din declaratiile unora dintre martori, rezulta prezenta la fata locului si a fostilor sefil ai Jandarmeriei, Ionut Catalin Sindile si Gheorghe Sebastian Cucos.

Iata decizia DIICOT- Rasturnare de situatie in dosarul "10 august": sefii Jandarmeriei implicati in reprimarea protestului sunt din nou urmariti penal de DIICOT

Ofiterii s-au prevalat de dreptul la tacere

Potrivit ordonantei de redeschidere a anchetei, studiata de Ziare.com, cei patru ofiteri nu au formulat declaratii in aceasta cauza, prevalandu-se de dreptul la tacere in fata procurorilor militari, care au instrumentat initial cazul.

"Ulterior, suspectii nu au mai fost citati la sediul DIICOT in vederea ascultarii lor in aceasta calitate. De asemenea, nicio persoana vatamata si niciun martor (cu exceptia martorilor Dan Carmen Daniela, Cliseru Speranta, Badulescu Aurelian, Mastan Alin Ionel) nu a fost citat/citata la sediul DIICOT in vederea reaudierii sau audierii.

Examinand materialul probator administrat in cauza se constata ca, desi urmarirea penala in cauza ar trebui sa se faca de catre procurorul competent, cu preponderenta administrarea probatoriului s-a realizat in fata procurorilor militari, iar acesta, pe de o parte nu a fost readministrat in fata procurorilor DIICOT si nu a fost coroborat cu alte probe utile solutionarii cauzei, in considerentele ordonantei de clasare," se arata in documentul semnat de Giorgiana Hosu.

Sindile si Cucos erau in Piata Victoriei

Procurorul sef DIICOT arata ca o pondere semnificativa a martorilor audiati sunt lucratori ai Jandarmeriei Romane, "acestia fiind coordonati de catre cei patru suspecti, in diferite momente ale zilei de 10 august 2018 si cu atat mai necesara apare coroborarea acestor declaratii cu pozitia din conduita coordonatorilor".

"Cu toate ca in ordonanta se retine ca doar suspectul Cazan Laurentiu Valentin a coordonat actiunile desfasurate de catre lucratorii Jandarmeriei (fila 121 din ordonanta), in fapt se constata ca, atat din inregistrarile video aflate la dosar, cat si din declaratiile unora dintre martori (vol. 26, filele 15-17, 19-31, 46-55, vol 93, filele 118-131) rezulta prezenta la fata locului si a suspectilor Sindile Ionut Catalin si Cucos Gheorghe Sebastian.

Mai mult, desi la 10 iunie 2020 s-a procedat la vizionarea imaginilor inregistrate pe mediile de stocare a datelor si s-a constat ca un hard disk pus la dispozitie de Politia locala Sector 3 nu poate fi accesat, 3 DVD-uri si 2 CD-uri reprezentand inregistrari inaintate de B1 TV sunt neinregistrate, un support optic tip CD inregistrat cu nr. 38/ 27 august 2018 nu poate fi accesat intrucat este deteriorat, un suport optic tip CD inregistrat cu nr. 147/15 octombrie 2018 nu poate fi acesat intrucat este deteriorate, nu s-au facut demersuri pentru obtinerea datelor continute de aceste suporturi optice de la sursa initiala (vol. 6 dosar 2122/D).

Cu toate ca suspectii nu au dat declaratii, iar perchezitia terminalelor mobile nu a putut fi efectuata, nu au fost solicitate mijloace de proba de natura tehnica, respective, obtinerea datelor de traffic si de localizare, prelucrate de catre furnizorii de retele publice de comunicatii eletronice pentru a clarifica existenta comunicarilor intre suspecti," se arata in ordonanta citata.

Sursa: Ordonanta DIICOT

Liniile OSCE in cazul violentelor unui grup restrans

Hosu mai arata ca nu trebuie pierdut din vedere ca liniile directoare adoptate de OSCE privind adunarile publice prevad ca violentele unui grup restrains nu transforma un eveniment pasnic intr-un eveniment care nu e pasnic.

"Pe de alta parte, desi in cuprinsul ordonantei de clasare perioada analizata fata de conduita suspectilor, este cea de dupa ora 23:08, din cuprinsul plamgerilor, din declaratiile persoanelor vatamate si ale martorilor audiati in cauza se constata ca, incepand cu orele 19: 30, dispozitivele de jandarmi amplasate in fata sediului Guvernului Romaniei si in zonele adiacente, au folosit asupra multimii gazele iritant- lacrimogene," mai arata procurorul-sef DIICOT. Relevante in acest sens sunt mai multe zeci de declaratii.

Potrivit Giorgianei Hosu, cauza trebuie declinate la Sectia Parchetelor Militare pentru a lamuri toate aspectele cauzei, sa fie administrate unitar toate probele petinente, concludente si utile pentru aflarea adevarului, sa fie evitata situatia adoptarii unor solutii diferite.

"Altfel spus, suspectii si faptuitorii jandarmi trebuie sa beneficieze de o procedura echitabila sis a dispuna de aceleasi mijloace, pentru a-si sustine interesele procesuale in conditii de coerenta si celeritate, efectuarea urmaririi penale de catre acelasi parchet, cel militar, fata de toti participantii fiind de natura sa asigure continuitatea anchetei peale, deoarece face posibila o analiza a tuturor elementelor infractiunilor savarsite, aflate in relatie de interdependenta," conchide procurorul-sef DIICOT.

Imagine de la protestul din 10 august 2018

Foto: Andreea Alexandru/ Hepta/ Mediafax

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#giorgiana hosu, #DIICOT 10 august, #Doru Stoica DIICOT , #DIICOT