De ce a fost eliberat conditionat Costel Corduneanu. Interlopul sustine ca "se retrage" ca sa scrie carti despre justitia din Romania si viata in inchisoare

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 24 Septembrie 2020, ora 09:39
13045 citiri
De ce a fost eliberat conditionat Costel Corduneanu. Interlopul sustine ca "se retrage" ca sa scrie carti despre justitia din Romania si viata in inchisoare
Foto: Facebook/ Adrian Corduneanu

Liderul interlop Costel Corduneanu ar fi avut o comportare buna pe perioada detentiei si ar fi dat dovezi de indreptare, au considerat magistratii care i-au analizat cererea de eliberare conditionata.

Judecatorii au mai apreciat ca timpul executat din pedeapsa este suficient pentru ca interlopul iesean "sa-si insuseasca scopul preventiv si educativ al acesteia, astfel incat pe viitor sa nu mai comita si alte fapte infractionale si sa poata fi redat societatii".

Concluziile apartin judecatorilor Tribunalului Mures, care au decis pe 16 septembrie ca liderul clanului interlop Corduneanu poate fi eliberat conditionat. Costel Corduneanu executa o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu executare dupa ce a fost declarat vinovat ca a platit un hacker sa ii spioneze laptopul fostei neveste, pentru a descoperi daca aceasta face sau nu videochat.

El fusese condamnat intr-un dosar in care fusese acuzat de infractiuni grave (trafic de persoane, trafic de minori, santaj sau spalare de bani), dar a fost achitat pentru aceste infractiuni deoarece judecatorii au exclus interceptarile realizate de SRI, in baza unei decizii CCR.

Costel Corduneanu a depus in ultimele luni mai multe solicitari in instanta pentru a fi eliberat, el invocand ca, in urma unei decizii formulate de magistratii din Mehedinti, care i-au scazut din pedeapsa perioada petrecuta in arest preventiv, a intrunit fractia necesara inca din vara.

Judecatorii insa au respins in serie cererile de eliberare. Pana pe 16 septembrie, la Tribunalul Mures.

Iata o parte din motivarea eliberarii

"Pentru a dispune astfel, instanta are in vedere in principal faptul ca intr-adevar condamnatul nu este la prima sa incarcerare, ceea ce naste o prezumtie relativa ca condamnatul va incerca sa evite pe viitor reincarcerarea sa si intelege riscurile la care se expune.

In acest sens, instanta de control are in vedere in special faptul ca desi contestatorul condamnat, potrivit mentiunilor fisei de cazier judiciar, este cunoscut cu antecedente penale, condamnarile anterioare dateaza din 1999, respectiv 2000, contestatorul fiind liberat conditionat la data de 24 ianuarie 2011, data de la care comportamentul contestatorului a suferit modificari, acesta nemaisavarsind alte fapte de natura penala.

Totodata, instanta constata ca acesta a mentinut legatura cu familia prin intermediul vizitelor, a convorbirilor telefonice, a connvorbirilor telefonice, on-line si prin intermediul corespondentei, fiind sustinut moral si finaciar de acestia si figureaza in caracterizarea inaintata de Penitenciarul Targu Mures ca fiind o persoana cu un comportament adecvat, manifestand complianta la normele institutionale."

"A avut un comportament corespunzator"

Instanta a mai arata ca Costel Corduneanu desi de-a lungul detentiei a avut recomandari de a participa la programele de asistenta sociala de formare a abilitatilor sociale si de pregatire pentru liberare, acesta nu a putut participa la aceste programe din motive neimputabile acestuia, fiind transferat si in plus acesta nu a fost selectionat la activitati lucrative din motive neimputabile, fiind inapt medical.

"Mai mult, instanta constata ca din caracterizarea inaintata la dosarul cauzei reiese si faptul ca in cazul contestatorului condamnat exista factori de protectie cu rol in stoparea comportamentelor viitoare infractionale, respectiv acesta dispune de suport moral si finaciar familial, structureaza planuri de viitor si prezinta motivatie pentru schimbare profesioanala, ceea ce poate arata ca a inteles sa adopte un comportament corespunzator si poate fi interpretat drept un progres," conchide Trinunalul Mures.

"Ma apuc de scris"

Dupa eliberare, Costel Corduneanu a declarat publicatiei BZI.ro ca se retrage din viata interlopa, pentru a deveni scriitor. Corduneanu ar urma sa dezvaluie secrete si amanunte despre el, justitie si viata in penitenciar.

"Am facut vreo sase ani de puscarie, in total. Nu am facut mult, dar imi ajunge. Gata. Nu mai vreau. Am o varsta. Eu vreau sa ma apuc de scris, sa ies din lumea asta. Vreau sa scriu o carte despre viata mea, una despre justitie si una despre penitenciarele din Romania", a spus Costel Corduneanu, pentru sursa citata.

Corduneanu a mai incercat, in timpul discutiei cu ziaristul din Iasi, sa-si justifice actiunile violente.

"Eu nu sunt un om agresiv, nu am omorat pe nimeni, nu am cautat scandal niciodata. Daca vine unul la mine sa-mi dea in cap, trebuie sa ma apar. De asta spun ca nu vreau sa mai ajung la puscarie, dar nu stii niciodata ce va fi", a completat Corduneanu.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Costel Corduneanu, #costel corduneanu eliberat, #costel corduneanu interlop , #DIICOT