Daniel Morar: Viitorul sef al DNA trebuie sa fie un magistrat cu experienta si nervii tari

Marti, 24 Iulie 2012, ora 11:49
3613 citiri
Daniel Morar: Viitorul sef al DNA trebuie sa fie un magistrat cu experienta si nervii tari
Foto: Evenimenul Zilei

Daniel Morar, procurorul sef al DNA, crede ca procedura de numire a sefului acestei institutii este bine sa ramana asa cum este, pentru ca in ea sunt implicate trei mari institutii. In opinia sa, cel care ii va urma la conducerea DNA ar trebui sa fie un magistrat cu experienta si capabil sa reziste la presiuni.

"Noi am sustinut tot timpul ca aceasta procedura sa ramana asa, pentru ca in aceasta procedura sunt implicati cei trei mari actori. Care sa spunem ca au un cuvant de spus in procedura, in numirea capilor justitiei romane, daca ne referim la procurori: avem un ministru de Justitie care propune, avem un CSM ales, care-si da un aviz, e adevarat ca un aviz consultativ dar e un aviz care conteaza, si avem pe presedintele Romaniei, care realizeaza procedura, numeste sau respinge cererea, asa cum s-a intamplat. Deci cred ca, daca se tine cont de toti cei trei actori, poate fi o procedura completa.", a declarat Daniel Morar, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, intr-un amplu intervu acordat pentru Mediafax.

Totodata, acesta a admis ca "nicio procedura de numire a sefilor justitie nu e infailibila".

"Totul e sa folosesti aceste instrumente sau aceste proceduri cu buna-credinta si potrivit cu scopul lor, pentru ca, daca ne uitam, aceeasi procedura a fost folosita cu rezultate diferite", a adaugat Daniel Morar.

Acesta remarca si faptul ca "magistratii se uita prea mult la schimbarile politice sau cred si accepta ca in prea mare masura destinul unei institutii juridice depinde de politicieni".

"Pana la urma e evident ca factorul politic influenteaza modul cum se desfasoara o ancheta penala, pur si simplu dand o lege, schimband o lege s.a.m.d., asigurand sau neasigurand finantarea. Dar cred ca magistratii trebuie sa fie mai ocupati de ceea ce fac ei in interiorul sistemului", a mai subliniat seful DNA.

Intrebat cum comenteaza faptul ca, potrivit sondajelor, oamenii se plang ca Romania este inca o tara corupta, Daniel Morar a reamintit ca, in acelasi timp, foarte multi romani sunt dispusi sa dea mita.

"Sunt foarte multe persoane dispuse sa dea mita pentru a-si rezolva o chestiune la ghiseu, ne referim la coruptia mica(...) Stie ca e nelegal, stie ca nu face decat sa perverteasca un mediu normal, dar in acelasi timp cand raspunde la interviuri spune 'da, este coruptie in Romania' si spune intr-o nota critica. Dar poate ca ar trebui sa facem in asa fel incat sa nu mai oferim mita, sa nu mai dam mita, sa stam si sa ne obtinem documentele in modalitate legala", a mai declarat acesta.

Cat priveste viitorul sef al DNA, Daniel Morar crede ca acesta ar trebui sa fie un procuror sau un judecator.

"Sa fie un magistrat care are expertiza, care are experienta in domeniul anticoruptie. Domeniul nostru este unul destul de specializat si e nevoie sa cunosti domeniul cand vii intr-o asemenea functie. Nu poti sa ajungi procuror sef al DNA ca sa inveti lucruri, vorbim in general, trebuie sa stii deja, inveti unele lucruri cu siguranta, dar nu poti sa vii complet nepregatit si sa le inveti aici.

In al doilea rand ar trebui sa fie un om care si pana acum a facut fata presiunilor, cel putin presiunilor exercitate prin media legate de activitatea sa. Adica oameni care s-au trezit comentati, analizati, amenintati la televizor si care au facut fata cu brio acestor, hai sa spunem, provocari. Deci, unu - trebuie sa stii carte, sa fii familiarizat cu ce faci si in al doilea rand trebuie sa ai nervii tari, sa rezisti oricaror provocari. Sa nu fii fragil", a declarat Daniel Morar.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Daniel Morar numire DNA, #Daniel Mora coruptie, #Morar viitor sef DNA , #DNA