Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Daniel Morar, despre noua "moda" in amanarea dosarelor si pensiile magistratilor corupti

Luni, 10 Octombrie 2011, ora 22:11
5140 citiri
Daniel Morar, despre noua "moda" in amanarea dosarelor si pensiile magistratilor corupti
Foto: TVR

Procurorul-sef al DNA, Daniel Morar, dezvaluie ca ultima "moda" prin care acuzatii de coruptie tergiverseaza dosarele este aceea de a contesta interceptarile din punct de vedere tehnic, fapt ce blocheaza procesul pe timp indelungat.

Noua metoda o inlocuieste pe cea veche, de a depune contestatii la Curtea Constitutionala, careia i s-a pus capat in acest an prin adoptarea Legii Micii Reforme.

Invitat luni seara la TVR, Daniel Morar a spus ca foarte multi dintre cei acuzati de fapte grave de coruptie recurg la acest subterfugiu, de a contesta interceptarile si a cere expertiza, chiar fara sa asculte inregistrarile sau fara sa citeasca stenogramele acestor interceptari.

"E o noua moda. Judecatorii trimit dosarele la expertiza, e prevazut de lege, dar din punctul de vedere al procurorilor se duc la expertiza cam fara discernamant(...)Sunt trimise la expertiza dosare unde sunt 8.000 de interceptari. Va dati seama ca blocheaza activitatea unui institut de expertizare pe un an de zile", a declarat procurorul-sef al DNA.

Judecatorii condamnati iau pensii mai mari ca cei in functie

Daniel Morar nu a dorit sa se comenteze cazul Barsan, in care doua judecatoare de la Inalta Curte si o avocata sunt acuzate de trafic de influenta, dar a precizat ca in ultimii cinci ani 40 de magistrati au fost inculpati pentru fapte de coruptie, dintre care circa 20 sunt deja condamnati.

Retea de coruptie la Inalta Curte?

"Din cei 40 de magistrati, 12 au iesit la pensie si toti incaseaza pensii de magistrat, pensii care ajung sa depaseasca castigul lunar al unui magistrat in activitate, iar doi sunt condamnati definitiv pentru fapte de coruptie! E cu totul anormal", a declarat seful DNA, precizand ca exista posibilitati legale astfel incat magistratii acuzati de coruptie sa nu mai poata beneficia de pensii ca si cei corecti.

In opinia sa, fie ar trebui ca unui astfel de magistrat sa nu i se permita pensia de magistrat decat dupa ce instanta da un verdict definitiv in cazul sau, fie, daca iese la pensie cu pensie de magistrat si apoi este gasit vinovat, sa i se dea ulterior pensia comuna.

"Legea e interpretabila, CSM poate sa le refuze aceste pensii, iar daca spun ca nu se poate trebuie sa schimbam legea. Nu e normal ca un magistrat care comite fapte de coruptie sa beneficieze de pensia de magistrat", a mai spus Daniel Morar, anuntand ca pe ordinea de zi a plenului CSM de marti se afla chiar acest subiect.

In acest context, Daniel Morar a confirmat faptul ca una dintre judecatoarele din cazul Barsan a depus deja cerere de pensionare, chiar in ziua de vineri, cand a fost pusa sub acuzare.

Politicienii si carierele "distruse"

In ceea ce priveste acuzatia ca DNA distruge cariere politice, lansata in repetate randuri de politicieni, Daniel Morar a spus ca acest lucru nu este adevarat, o simpla dovada in acest sens fiind chiar si faptul ca exista un parlamentar condamnat definitiv cu suspendare, in acest an, care isi vede inainte de activitatea sa si voteaza legi fara nicio problema (n.red - deputatul independent Cosmin Mihai Popescu).

O situatie paradoxala este inregistrata in dosarul senatorului PSD Catalin Voicu, dosar "relativ proaspat" de numai un an si jumatate, in conditiile in care dosarele altor parlamentari treneaza in instanta de 5-6 ani.

Catalin Voicu, eliberat pentru ca magistratii nu cred ca va mai comite infractiuni

Intrebat cum apreciaza faptul ca una dintre judecatoarele recent promovate la Inalta Curte de Casatie si Justitie este sotia avocatului lui Catalin Voicu, procurorul-sef al DNA a spus ca, in cazul in care ea ar ajunge sa judece acest dosar s-ar inregistra un caz clar de incompatibilitate si este de asteptat ca judecatoarea in cauza sa se recuze.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#expertiza interceptari dosare coruptie, #Daniel Morar DNA, #pensii magistrati condamnati , #DNA