Dan Odobescu, cumnatul lui Adrian Nastase, urmarit penal in dosarul ASF

Vineri, 21 Martie 2014, ora 15:50
9463 citiri
Dan Odobescu, cumnatul lui Adrian Nastase, urmarit penal in dosarul ASF
Foto: B1TV

Dan Odobescu, cumnatul lui Adrian Nastase, a fost audiat, vineri, de procurorii DNA in dosarul ASF in care Dan Radu Rusanu a fost arestat preventiv, iar la final s-a decis inceperea urmaririi penale pe numele sau.

Dupa cateva ore de audieri, Odobescu a iesit din sediul DNA si le-a spus jurnalistilor ca el nu a avut cum sa stie de modificarile care urmau sa se faca prin ordonanta de urgenta pentru care s-a cerut si urmarirea penala a fostului ministru de Finante Daniel Chitoiu, refuzata de Parlament.

Odobescu a mai sustinut ca el nu a vorbit cu Dan Radu Rusanu de 4-5 ani de zile si ca nu s-a angajat sa voteze asa cum dorea acesta pentru conducerea ASF, lucru care reiese insa din interceptarile care se afla la dosar.

"Nu stiu cum sa fabrice un dosar si se chinuie. Eu nu pot sa am nicio calitate. Sunt doar actionar intr-o firma. Nu pot sa savarsesc o fapta de coruptie, nu am cum", a declarat Odobescu citat de B1TV.

Procurorii il acuza insa de complicitate la trafic de influenta. Tot vineri, dupa audieri, s-a decis inceperea urmaririi penale si pe numele vicepresedintelui ASF Corneliu Silviu Moldoveanu. Interceptarile procurorilor arata modul in care cei doi negociau voturile.

Dan Odobescu detine o firma de asigurari si este cumnatul lui Adrian Nastase, sotia sa, Rodica Odobescu, fiind sora Danei Nastase si fost director general la TAROM.

In acest dosar urmeaza sa mai fie audiat din nou si Dan Radu Rusanu, care va fi adus din arest la sediul DNA.

Ce acuzatii aduc procurorii

In comunicatul remis presei de DNA se arata ca procurorii au decis extinderea urmaririi penale fata de Dan Radu Rusanu, fostul presedinte al ASF, arestat preventiv deja pentru constituirea unui grup infractional organizat, complicitate la abuz in serviciu, favorizarea faptuitorului si influentarea declaratiilor.

Noua acuzatie ce i se aduce lui Rusanu este "folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, in scopul obtinerii pentru altul de foloase necuvenite".

Totodata, procurorii au decis inceperea urmaririi penale fata de vicepresedintele ASF Corneliu Moldoveanu, acuzat ca si-a folosit functia de conducere pentru obtinerea de foloase necuvenite pentru o alta persoana si sprijinirea unui grup infractional organizat, precum si urmarirea penala a lui Dan Odobescu, avocat suspendat din Baroul Bucuresti, acuzat de complicitate la folosirea influentei si constituirea unui grup infractional organizat.

Procurorii spun ca incepand cu data de 28 ianuarie 2014, dupa efectuarea unor perchezitii la cele trei sedii ale A.S.F. din Bucuresti si in contextul in care Laura Chitoiu, director in ASF, si Marian Marzac, membru al Consiliului ASF, erau in vizorul DNA, Dan Radu Rusanu le-a impus angajatilor din ASF semnarea unor angajamente de confidentialitate, care nu le permiteau acestora sa dea informatii organelor de ancheta fara acordul lui scris.

"Astfel, in intervalul 28 - 31 ianuarie 2014, au fost luate un numar de 39 de angajamente de acest tip, unui numar de 39 de angajati A.S.F., iar incepand cu data de 1 februarie 2014 au fost luate alte 11 asemenea angajamente unui numar de 11 salariati. Conform acestor angajamente, divulgarea unor date organelor de urmarire penala sau instantei de judecata fara aprobarea presedintelui A.S.F., putea fi sanctionata cu desfacerea contractului de munca, constituind abatere disciplinara", arata procurorii.

Pe de alta parte, stiind ca Marian Marzac proteja interesele financiare ale Carpatica Asig. Rusanu a intreprins demersuri pentru inlocuirea lui Tudor Daniel din functia de vicepresedinte cu Marian Marzac.

Pentru a-si intari puterea decizionala si pentru a prelua controlul asupra societatilor de asigurari, Dan Radu Rusanu "a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonante de urgenta de catre Guvernul Romaniei, care sa dea caracter normativ si obligatoriu a intereselor sale personale si de grup".

Mai mult, in acest context, in luna decembrie 2013, Rusanu a exercitat presiuni asupra mai multor societati de asigurari pentru impunerea lui Radu Mustatea la conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (B.A.A.R.), asociatie profesionala formata din toate societatile de asigurari din Romania.

"Astfel, la solicitarea formulata de catre inculpatul Mustatea Radu, atat direct, cat si indirect, prin intermediul inculpatului Mirzac Marian, in intervalul 11-17 decembrie 2013, inculpatul Rusanu Radu Dan 'l-a mandatat' pe vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara - conducatorul Sectorului Asigurari, suspectul Moldoveanu Corneliu Silviu, sa contacteze asiguratorii din Romania, cu drept de vot, pentru a-i determina ca la alegerile din 19 decembrie 2013, acestia sa atribuie voturile lor lui Mustatea Radu, in detrimentul contracandidatului sau", sustin procurorii.

In data de 16 decembrie 2013, conformandu-se acestei solicitari, Corneliu Moldoveanu i-a cerut lui Dan Odobescu, proprietar al unei societati de asigurari, sa intervina pe langa diversi asiguratori, astfel incat sa le schimbe intentia de vot in favoarea lui Radu Mustatea, iar in baza acestei intelegeri infractionale, Odobescu s-a angajat efectiv sa determine persoanele imputernicite reprezentand 3 societati de asigurari sa il voteze pe Mustatea, sustin procurorii.

Din probele administrate la dosar, in urma acestor intelegeri "au fost deturnate si directionate, in favoarea inculpatului Mustatea Radu, un numar total de 91 voturi".

Mustatea a fost ales presedinte al BAAR cu un numar total de voturi de 270 voturi, fata de 139 voturi cat a obtinut contracandidatul sau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Dan Odobescu urmarit penal, #cumnat Nastase dosar ASF , #DNA