Cutremur de aproape 8 grade in Indonezia: Alerta de tsunami ridicata, evacuari pe insule

Miercuri, 02 Martie 2016, ora 17:43
22605 citiri
Cutremur de aproape 8 grade in Indonezia: Alerta de tsunami ridicata, evacuari pe insule
Foto: Hepta.ro

Un cutremur cu o magnitudine de 7,8 grade s-a petrecut miercuri, in largul insulei Sumatra, din Indonezia, fiind emisa o alerta de tsunami pentru parti din aceasta tara, care a fost insa ridicata apoi.

La scurt timp dupa seism, Reuters a transmis ca ar fi existat un numar de morti, fara a se sti cu exactitate despre cati ar fi fost vorba, insa un oficial indonezian a infirmat acest lucru si a precizat ca oamenii doar s-au panicat.

Seismul s-a produs la circa 800 de kilometri sud-vest de Padang, in Oceanul Indian, transmite institutul american de geologie, citat de Daily Mirror.

De asemenea, adancimea la care a avut loc cutremurul este de aproximativ 24 de kilometri. Ora la care s-a produs seismul este 19:49, ora locala, adica 14:49, ora Romaniei.

Pe 26 decembrie 2004 a avut loc unul dintre cele mai devastatoare cutremure din istorie, la 160 de kilometri vest de coastele nordice ale Sumatrei. Tsunamiul care s-a produs in urma seismului de 9,1 grade a provocat moartea a circa 230.000 de persoane, in mai multe tari.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, principalele evenimente de dupa producerea cutremurului:

17:20 - Agentia Xinhuanet relateaza ca autoritatile indoneziene au dispus evacuarea locuitorilor din zonele de coasta si transportarea lor in zonele mai inalte.

17:11 - Un purtator de cuvant al agentiei de cautare si salvare a Indoneziei a negat ca ar fi avut loc pierderi de vieti omenesti, subliniind ca "in insulele Mentawai oamenii s-au panicat, dar nu au fost victime", relateaza NBC News.

"Pana acum, nu exista informatii despre decese", a declarat acesta, citat si de Reuters.

17:09 - Today Online relateaza ca seismul a fost resimtit pana in Malaezia si Singapore.

16:53 - Sky News informeaza ca un post local de televiziune a anuntat ca alerta de tsunami pentru Indonezia a fost ridicata.

16:50 - Today Online relateaza ca presedintele indonezian, care se afla in Sumatra in momentul producerii cutremurului, este in siguranta.

16:43 - Reuters transmite ca un oficial al agentiei de cautare si salvare a spus ca "exista cativa care au murit" in urma seismului. Acesta nu stia cu siguranta despre cati oameni este vorba, insa operatiunile de salvare vor fi ingreunate de caderea noptii.

16:42 - Potrivit AFP, cutremurul a fost simtit puternic in Padang, pentru cateva secunde, oamenii iesind din case pentru a merge pe locuri mai inalte.

16:40 - De asemenea, autoritatile din India au transmis ca evaluarea initiala este ca nu exista o amenintare de tsunami. In plus, presa din Sri Lanka a transmis ca autoritatile nu au emis o avertizare de tsunami.

16:20 - Biroul de Meteorologie al Australiei a transmis ca nu a fost nevoie de evacuarea locuitorilor din insula Cocos si insula Craciunului, din nord-vestul tarii, insa oamenii au fost sfatuiti "sa iasa din apa", din cauza riscului producerii de valuri sau curenti periculosi, potrivit BBC.

16:05 - Institutul american de geologie a revizuit magnitudinea cutremurului, la 7,8 grade. Amintim ca prima estimare de magnitudine a fost de 8,2 grade pe scara Richter.

16:00 - Avertizarea de tsunami pentru vestul Australiei a fost anulata.

15:55 - Locuitorii insulelor Mentawai, din vestul Sumatrei, sunt evacuati. Today Online relateaza ca presedintele indonezian Joko Widodo ar fi fost in vizita in Sumatra, cand a avut loc cutremurul.

15:53 - O atentionare de tsunami a fost emisa si de centrul australian de avertizare pentru tsunami, care vizeaza vestul Australiei.

15:45 - Cele mai apropiate asezari importante fata de locul in care s-a produs cutremurul sunt Padang, la aproape 800 de kilometri, cu 840.000 de locuitori, si Medan, la 1.050 de kilometri, cu o populatie de 1.750.000 de locuitori, scrie Daily Mirror.

Muara Siberut este cea mai apropiata asezare umana, la circa 660 de kilometri de epicentru.

15:36 - The Guardian scrie ca nu au fost informatii imediate despre pagube sau victime, insa este posibil ca acestea sa apara.

15:28 - Magnitudinea a fost initial apreciata la 8,2 grade insa ulterior a fost adjustata, AFP relatand chiar ca ar fi vorba despre un seism de 7,8 grade.

15:18 - A fost emisa alerta de tsunami de catre autoritatile indoneziene, transmite agentia Reuters.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#cutremur indonezia, #cutremur Sumatra, #cutremur 8 grade Indonezia, #seism Indonezia Sumatra, #tsunami Sumatra Indonezia, #tsunami cutremur Indonezia , #cutremur