Transmiterea COVID-19, in dezbatere de la inceputul pandemiei. Cum a ajuns masca sa devina obligatorie in intreaga lume

Luni, 21 Septembrie 2020, ora 17:25
2637 citiri
Transmiterea COVID-19, in dezbatere de la inceputul pandemiei. Cum a ajuns masca sa devina obligatorie in intreaga lume
Foto: Unsplash

Modalitatea de transmitere a virusului SARS-CoV-2 a provocat o dezbatere intensa inca de la inceputul pandemiei COVID-19, dar numeroasele dovezi acumulate intre timp au evidentiat relevanta infectarilor pe cale aeriana.

Un raport recent al Consiliului Superior pentru Cercetari Stiintifice din Spania (CSIC), care trece in revista literatura stiintifica elaborata in timpul actualei crize sanitare, analizeaza modalitatile de transmitere a virusului si aminteste ca peste 200 de cercetatori au cerut deja Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) sa tina cont de importanta transmiterii pe cale aeriana, lucru acceptat de OMS, relateaza luni agentia EFE.

CSIC subliniaza, pe baza rapoartelor stiintifice, ca un contact direct intre persoane nu este o conditie necesara pentru transmiterea noului coronavirus, intrucat studiile au demonstrat ca virusul poate ramane in aer timp de mai multe ore si ca pastrarea unei distante fizice de chiar si un metru si jumatate ar putea fi insuficienta pentru a evita infectarea.

Prin urmare, este subliniata importanta aerisirii incaperilor, imbunatatirii sistemelor de circulare a aerului, evitarea aerului conditionat si folosirea mastii in spatiile inchise.

Pagina web a Centrului american pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) avertizeaza ca infectarea cu noul coronavirus se produce odata cu inhalarea picaturilor sau a particulelor emise de o persoana atunci cand vorbeste, rade, tuseste, stranuta sau chiar prin simpla sa respiratie.

Infectarea poate surveni de asemenea prin suprafete contaminate dupa ce o persoana isi atinge gura, nasul sau ochii, mai mentioneaza CDC, atentionand insa ca ''nu aceasta este principala cale de transmitere a virusului''.

Aceasta informatie, validata deja de numeroase studii stiintifice, este motivul pentru care folosirea mastii a devenit obligatorie peste tot in lume si se afla la baza restrictiilor pentru adunarile in spatiile inchise.

Caz neobișnuit, într-o țară europeană. Un pacient a fost infectat cu coronavirus 613 zile, până la moartea sa
Caz neobișnuit, într-o țară europeană. Un pacient a fost infectat cu coronavirus 613 zile, până la moartea sa
Un caz neobișnuit a fost prezentat recent lumii științifice de cercetătorii din Ţările de Jos. Aceștia au raportat cazul unei infectări extrem de prelungite cu COVID-19 la un bărbat care a...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#masca, #Covid 19, #transmitere , #coronavirus