“Marea bubuială” de Sărbători te lasă infirm pe viață. "Variantele" ajunse în spitale: mâini sfârtecate, degete zburate, auz distrus

Sambata, 11 Decembrie 2021, ora 03:19
4006 citiri
“Marea bubuială” de Sărbători te lasă infirm pe viață. "Variantele" ajunse în spitale: mâini sfârtecate, degete zburate, auz distrus
Oamenii se distrează aruncând petarde FOTO: Pixabay.com

Sunt periculoase, scumpe și ilegale. Însă sunt mulți care nu iau în seamă avertismentele poliției, medicilor și chiar ale membrilor familiei. Cumpără petarde și le folosesc nesăbuit ajungând, în cel mai bun caz, pe masa de operație, cu mâinile amputate.

Mai grav este că în aceste situații ajung și copiii. Răniți de schije sau cu timpanele sparte, cei mici sunt aduși la spital în urma mânuirii acestor produse pirotehnice de regulă de către adulți. Alții ajung victimele petardelor după ce le folosesc chiar ei, de multe ori sub ”supravegherea” inconștientă a părinților.

Deja trei copii au ajuns la Spitalul Grigore Alexandrescu

Potrivit dr. Raluca Alexandru, purtător de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu din București, deja trei copii au ajuns anul acesta, în luna decembrie, la spital, din cauza petardelor. Nu au necesitat internare.

Anul trecut, aproape jumătate din cei prezentați la unitatea medicală (10-15, în medie) au fost internați Au fost totuși mai puțini față de cei veniți în anii de dinaintea pandemiei.

Tot anul trecut, un copil și-a pierdut două degete în urma exploziilor unor petarde, iar un adolescent a fost găsit inconștient de pompieri într-o comună din Ilfov.

De asemenea, doi copii, un băiețel de 5 ani din Vernesti și o fetiță de 6 ani din Cernătești, județul Buzău, au suferit traumatisme grave și au fost transportați la spitale din Capitală după ce au fost loviți de petarde.

”Șapte destine deviate definitiv de la traiectoria normală”

Șeful secției de chirurgie plastică și reconstructivă a Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov. Medicul Dan Grigorescu, a explicat într-o postare pa pagina sa de Facebook, de la începutul anului, cât de grav poate fi afectată o persoană de o petardă.

Doctorul a publicat și câteva fotografii, extrem de șocante cu mâini sfârtecate de exploziile petardelor.

”7 internați numai la chirurgie plastică (fără a-i mai socoti pe cei de la Oftalmologie sau pe cei care au refuzat internarea). 7 destine deviate definitiv de la traiectoria normală.

7 x minim două operații în primă instanță (fără a le mai socoti pe cele de corecție sau optimizare a funcției mâinii). 7 mâini drepte ale unor dreptaci, dintre care una va fi sigur de amputat, alta de menținut cu chiu și vai ca element anatomic de inventar, iar restul doar de reparat la nivel funcțional mediu sau mediocru în condițiile lipsei "pieselor de schimb".

Acesta este (doar la Brașov!) bilanțul "marii bubuieli" de Anul Nou 2020/2021”, a scris medicul pe contul său de socializare.

Medicul s-a arătat intrigat de faptul că, deși oamenii știu la ce pericol se expun, continuă să folosească astfel de produse, punându-și viața în pericol sau rămânând cu sechele pe viață, în cel mai bun caz.

”Mă doboară nu atât oboseala celor peste 10 ore petrecute ieri și azi în sălile de operații, cât mai ales sentimentul inutilității semnalelor de alarmă pe care le-am tras și anul acesta cu toată greutatea credibilității mele profesionale. Așa nu se mai poate! Trebuie început altcumva pentru a-i putea păzi pe cei vulnerabili (ca să nu le zic altfel!) de astfel de nenorociri... O fac chiar eu, acum și aici!

Priviți mai jos și îngroziți-vă de rezultatul exploziei de petardă”, se arată în mesajul medicului.

Sursa: Facebook/ dr. Dan Grigorescu

Medicul revine cu precizarea că ”petardații” despre care a vorbit sunt doar pacienții de la chirurgie plastică. ”mai sunt și cei de la ORL cu traumă sonoră. Majoritatea ajung purtători de proteză auditivă".

”Ei bine, imagini ale surzeniei nu am la dispoziție ca să îi pot șoca suplimentar pe decidenții în materie, care s-au dovedit până în prezent chiar mai surzi decât asurziții de sezon. Așa că, mă scuzaț', vă rog!”, mai scrie medicul.

Medic ORL-ist: ”Zgomotele puternice pot produce leziuni ireversibile asupra auzului”

Directorul medical al Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu, medicul ORL Dana Ionescu, spune că zgomotele puternice pot afecta auzul pentru totdeauna.

”Auzul este o parte importantă din viața noastră de zi cu zi, dar cei mai mulți oameni din păcate nu realizează ce anume poate afecta sănătatea urechilor.

Sunetele puternice, cum ar fi petardele din perioada sărbătorilor pot afecta auzul.

Hipoacuzia (surditatea) produsă de sunete puternice se poate dezvolta în urma unei expuneri izolate la sunete cu volum extrem sau după o expunere prelungită, în timp la sunete de mai mică intensitate!

Nocivitatea zgomotului asupra aparatului nostru auditiv depinde deci de tipul zgomotului, durata de acțiune a acestuia și intensitatea lui.

Zgomotele de peste 80-85 dB, pot produce leziuni reversibile sau ireversibile asupra auzului ducând la surditate tranzitorie sau definitivă”, a explicat dr. Dana Ionescu medic ORL la Spitalul Gomoiu pentru Ziare.com.

A murit după ce i-a explodat petarda în gură

În anul 2019, chiar în seara de Crăciun, apropiaţii unui bărbat de 40 de ani din comuna ieşeană Belceşti au sunat la 112 după ce acesta s-a rănit grav din cauza unei petarde.

Paramedicii au încercat să-l salveze însă, ”din nefericire, leziunile provocate de explozie au fost incompatibile cu viaţa, decesul fiind constatat la locul faptei", a declarat Diana Cimpoieşu, coordonator SMURD Iaşi, potrivit Adevărul.

Potrivit informaţiilor adunate de medici la faţa locului, victima şi-a introdus voluntar în gură petarda aprinsă care i-a provocat decesul în urma exploziei.

Tot în acea zi, în comuna ieşeană Hârlău, un bărbat de 31 de ani s-a rănit grav din cauza unei petarde. "Bărbatul prezenta arsuri pe fata de gradul 1. A fost transportat la UPU Spiridon unde se află şi acum sub tratament", a adăugat Diana Cimpoieşu.

Petardele le-au rănit ochii

Pe 1 ianuarie 2019, autoritățile medicale din județul Olt anunțau că, o fată de 11 ani, din localitatea Şerbăneşti, a ajuns de urgenţă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, de unde în urma evaluării s-a cerut transferul la Spitalul de Oftalmologie din Bucureşti. Fetei i-a fost afectat grav ochiul drept în urma folosirii unei petarde.

Nu este, de altfel, singurul caz din perioada sărbătorilor, cu doar câteva zile în urmă un băiat, şi el în vârstă tot de 11 ani, din Slatina, fiind transferat la Spitalul „Grigore Alexandrescu“ din Bucureşti din pricina unor arsuri suferite în zona feţei şi a unei răni grave la ochiul stâng. Băiatul, împreună cu un alt minor, a descărcat praful dintr-o petardă, l-a pus pe o foaie de hârtie şi i-a dat foc sub o pătură, „experimentul“ costându-l scump atât pe el, cât şi pe amicul său.

Ce s-a întâmplat la revelionul trecut

Petrecerea de Revelion din 2020 s-a terminat rău pentru 82 de români. Artificiile și petardele folosite neautorizat au băgat în spital 82 de români. Însă, cel mai probabil pentru că a fost pandemie și oamenii nu au mai avut voie să iasă în stradă în noaptea dintre ani și aceste accidentări au fost mai puține. Spre comparație, la revelionul din 2019, ajungeau la urgențe 130 de români.

Autoritățile ne atrag atenția că orice manevrare neautorizată a materialelor pirotehnice este interzisă.

Riscați închisoarea dacă dați cu petarde de Revelion

Conform legii, orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Tot infracțiuni sunt considerate comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#raniti petarde, #petarde ilegale, #explozii petarde , #petarde