Cum a fost obligat Marian Vanghelie să îi achite lui Victor Ponta daune morale de 80.000 de euro: „Le lua bani oamenilor de afaceri”

Autor: Paul Nedelcu - Redactor
Joi, 05 August 2021, ora 22:00
6129 citiri
Cum a fost obligat Marian Vanghelie să îi achite lui Victor Ponta daune morale de 80.000 de euro: „Le lua bani oamenilor de afaceri”
Victor Ponta a obținut în instanță daune morale de 80.000 de euro de la Marian Vanghelie FOTO Facebook/Victor Ponta, Marian Vanghelie

Tribunalul București a motivat sentința care îl obligă pe Marian Vanghelie să îi achite lui Victor Ponta daune morale de 80.000 de euro. Hotărârea nu este definitivă, dar nu figurează atacată cu apel.

Printr-un proces deschis în anul 2019, la Tribunalul București, fostul premier Victor Ponta l-a dat în judecată pe fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, cerând daune morale de 80.000 de euro. În procesul deschis la Tribunalul București, Ponta a reclamat afirmațiile defăimătoare făcute de Vanghelie la adresa sa, într-o emisiune de la Antena 3.

Ce a spus Vanghelie

Concret, Ponta a reclamat că în emisiunea de la Antena 3, Vanghelie a spus despre el că „le lua bani oamenilor de afaceri”. „Au format echipe mixte și au distrus tot ceea ce însemna din PSD, pe de o parte, și pe de altă parte, oameni de afaceri care nu mai erau pe placul lor. Le luau banii… și vorbesc de Victor Ponta, în calitatea lui, fosta calitate a lui de prim ministru. Le lua banii oamenilor de afaceri!. Pe diverse tipuri! Când a vrut să privatizeze CFR marfă. Și după aceea a trebuit să se ducă alți colegi de-ai lui cu banii să îi ducă în sacoșă înapoi? Deci, le-a luat banii. Nici nu știu dacă a fost vorba de 5-10-25 de milioane”, a spus Vanghelie în emisiunea de la Antena 3.

Ce l-a deranjat pe Ponta

În acțiunea din instanță, Ponta a spus că „aceste afirmații sunt neadevărate și tendențioase și sunt de natură a aduce grave prejudicii subsemnatului, în calitate de om politic”.

„Scopul afirmațiilor pârâtului în spațiul public a fost acela de a denigra persoana reclamantului, de a-i aduce prejudicii de imagine și decredibilizării sale atât în fața membrilor Partidului PRO România pe care îl conduc cât și în fața publicului larg, în încercarea de a-mi știrbi demnitatea și reputația de care mă bucur în spațiul public. Toate afirmațiile sunt cu trimitere directă la persoana reclamantului, iar menționarea că ar deține înscrisuri doveditoare în acest sens, face și mai gravă fapta sa”, s-a mai plâns Ponta în instanță.

Vanghelie nu s-a apărat în proces

Deși a fost citat în procesul deschis de Victor Ponta, Marian Vanghelie nu a depus întâmpinare, iar în 1 iulie 2021, Tribunalul București a pronunțat sentința prin care Vanghelie este obligat să îi achite lui Victor Ponta 80.000 de euro.

Între timp, judecătorul și-a motivat sentința. „Din simpla lectură a afirmațiilor rezultă că acestea nu au caracterul unor judecăți de valoare, pârâtul imputându-i reclamantului săvârșirea unor fapte precise, determinate de un grad de pericol social extrem de ridicat, fapte care, în anumite condiții, pot întruni elementele constitutive ale infracțiunilor de luare de mită, trafic de influență, amenințare, abuz în serviciu, pârâtul mai acuzându-l direct și în mod repetat pe reclamant că s-ar fi folosit de funcția sa de prim ministru pentru a influența actul de justiție în scopul precis și determinat de a trimite oameni de afaceri, adversari politici și alte persoane incomode pentru persoana reclamantului în închisoare și că reclamantul face parte din structuri de putere cu caracter mafiot”, a constatat judecătorul.

Tribunalul București a mai arătat că, în ciuda acuzațiilor foarte grave aduse la adresa lui Victor Ponta, Marian Vanghelie nu a prezentat nicio dovadă. „Nici în decursul interviului și nici în decursul judecății, pârâtul nu a prezentat nicio o dovadă în sprijinul afirmațiilor sale, lipsite de orice fundament real iar faptul de a acuza anumite persoane implică obligația de a furniza o bază reală suficientă și că inclusiv o judecată de valoare se poate dovedi excesivă dacă este lipsită total de o bază reală”, a mai arătat judecătorul.

Până unde poate merge libertatea de exprimare

Judecătorul care l-a obligat pe Vanghelie să îi achite 80.000 de euro lui Victor Ponta a subliniat „că limitele criticii admisibile sunt mai ample față de un om politic, (..) însă dezbaterea publică trebuie să se fundamenteze fie pe fapte, fie pe judecăți de valoare cu o bază factuală suficientă, care nu există în prezenta cauză în care pârâtul nu a prezentat niciun minim de dovezi în sprijinul afirmațiilor sale”.

„Cauzarea de prejudicii morale reclamantului, prin conținutul defăimător al afirmațiilor nu poate fi pus la îndoială având în vedere că aceste afirmații, prin ele însele, sunt de natură să lezeze demnitatea, onoarea, reputația și imaginea de care se bucură reclamantul în calitate de om politic (sau de fost om politic) în mediul public și politic și în ochii alegătorilor sau a potențialilor alegători iar o reputație personală impecabilă în mediul public este determinantă pentru o carieră politică”, a mai arătat judecătorul în sentință.

Ponta promite să dea banii pentru copiii abandonați

După pronunțarea sentinței favorabile, Ponta a salutat decizia anunțând că o să îl execute silit pe Vanghelie, iar banii o să îi doneze în scop caritabil. „Mă bucur că în România încă se poate face dreptate - și că sunt judecători care, aplicând legea, nu se tem să îi pună la punct pe cei care cred că tupeul, banii și agresivitatea rezolva totul în țară noastră! Anunț oficial că voi execută această sentința prin toate mijlocele legale. Și că voi dona toți banii astfel obținuți 80.000 de Euro de la Marian Vanghelie către asociațiile și fundațiile care se ocupă de copiii abandonați” Va fi prima dată când banii lui Vanghelie vor ajunge la cineva care chiar are nevoie și merită", a spus Victor Ponta.

Singura metodă prin care judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu se poate retrage din dosar. Avocat: „E o presupunere”
Singura metodă prin care judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu se poate retrage din dosar. Avocat: „E o presupunere”
Procesul lui Vlad Pascu va continua cu aceeași judecătoare, joi, 9 mai, la Judecătoria Mangalia. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu, cerere...
Procesul fraților Tate poate începe. Ce a decis Tribunalul București cu privire la ancheta DIICOT
Procesul fraților Tate poate începe. Ce a decis Tribunalul București cu privire la ancheta DIICOT
Tribunalul Bucureşti a dispus, vineri, 26 aprilie, începerea procesului în dosarul în care fraţii Tristan și Andrew Tate sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat,...
#Victor Ponta, #Marian Vanghelie, #daune morale, #proces , #justitie