Cum i-a ajutat PSD pe "civilii" din CSM sa aiba statut de demnitar - cu salariu de 6 ori mai mare si angajati platiti de stat

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 23:40
23297 citiri
Cum i-a ajutat PSD pe "civilii" din CSM sa aiba statut de demnitar - cu salariu de 6 ori mai mare si angajati platiti de stat
Foto: captura video Privesc.eu

Reprezentantii societatii civile din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Victor Alistar si Romeo Chelariu, si-au angajat fiecare cate un director de cabinet si un consilier. Asta desi participa doar la sedintele de plen, dar nu si la sedintele sectiilor de procurori/judecatori sau la sectiile disciplinare.

O modificare legislativa la Legea 317/2004 privind CSM-ul, facuta la sfarsitul anului trecut in comisia parlamentara condusa de Florin Iordache, ii transforma pe cei doi "civili" in membri plini ai CSM, egali cu ceilalalti judecatori si procurori, isi primesc salariile intregi, plus decont chirie, transport si diurna daca au domiciliul in afara Bucurestiului. Au aceleasi drepturi, dar mai putine obligatii.

Potrivit modificarilor legislative, membrii alesi si reprezentantii societatii civile au calitatea de demnitar si beneficiaza de dispozitiile OG privind organizarea cabinetului demnitarului. Anterior acestei prevederi, doar judecatorii si procurorii din CSM aveau calitatea de demnitar, dar fara a beneficia de dispozitiile OG privind organizarea cabinetului demnitarului.

Cine sunt consilierii

In baza acestei dispozitii, fiecare membru CSM are dreptul la un director de cabinet si doi consilieri - un post finantat si unul nefinantat. Alistar si Chelaru si-au angajat deja cate un sef de cabinet si cate un consilier.

"In prezent, la cabinetele membrilor alesi ai CSM sunt angajati 3 directori de cabinet la 3 dintre cei 16 membri alesi ai Consiliului, precum si 4 consilieri, la 4 dintre cei 16 membri alesi ai Consiliului", arata CSM, intr-un raspuns transmis la solicitarea Ziare.com.

In schimb, Victor Alistar are un director de cabinet, pe Crina Bianca Veres, si un consilier - Nicolae Elvis Cioaba.

La randul sau, Romeo Chelariu are un director de cabinet - Iulian Hagiu si un consilier - Alin Alexandru Zaharia.

O parte dintre ceilalti membri CSM si-au luat, dupa caz, un consilier sau un sef de cabinet: Simona Marcu are un consilier (Bogdan Vasile Sabie), Andrea Anamaria Chis are un director de cabinet (Paul Popa), iar vicepresedintele CSM, Nicolae Solomon, are un consilier (Florin Constantin Balaceanu).

"Astfel, in prezent, din totalul de 48 de posturi (din care 32 de posturi finantate) prevazute la cabinetele membrilor alesi ai Consiliului, sunt ocupate 7 posturi, fiind vacante 41 de posturi (din care 25 de posturi finantate)," precizeaza CSM, in raspunsul transmis Ziare.com.

Practic, cei doi membri CSM din partea societatii civile au angajat doi din cei trei directori de cabinet din intreg CSM-ul si doi consilieri din totalul de patru consilieri la nivelul intregului Consiliu.

Cum a fost schimbata legea

Prevederea introdusa de PSD in Legea privind CSM, articolul 54, alineatul 1:

"Durata mandatului membrilor alesi, judecatori si procurori si reprezentanti ai societatii civile, ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fara posibilitatea reinvestirii, beneficiind de aceleasi drepturi si obligatii.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii desfasoara activitate permanenta si nenormata si au calitatea de demnitar. DispozitiileOrdonantei Guvernului nr. 32/1998privind organizarea cabinetului demnitarului din administratia publica centrala, aprobata cu modificari prinLegea nr. 760/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica in mod corespunzator."

Vechea prevedere din Legea privind CSM, articolul 54, alineatul 1:

"Durata mandatului membrilor alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fara posibilitatea reinvestirii. Judecatorii si procurorii, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, au calitatea de demnitar."

Le-au crescut veniturile

Legat de acest subiect, Europa Libera scrie ca, pana sa fie modificata legea, cei doi membri CSM din partea societatii civile primeau o indemnizatie de sedinta.

Astfel, in 2017, pentru patru luni de activitate in CSM, Victor Alistar a primit 26.679 de lei. Din toamna lui 2018, odata cu noua lege facuta de PSD si ALDE, veniturile lui Alistar de la CSM au crescut de 6 ori, pana la 165.863 de lei, tot pentru patru luni. In aceasta suma intra "indemnizatie si diurne de delegare".

Celalalt reprezentant al societatii civile in Consiliu, Romeu Chelariu, a primit indemnizatie pentru perioada septembrie - decembrie 2017, 26.679 de lei. Un an mai tarziu, Chelariu primea de la CSM 167.158 de lei pentru aceeasi perioada, septembrie - decembrie 2018.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Victor Alistar demnitar CSM, #Victor Alistar PSD, #Victor AListar Lia Savonea , #CSM