Cum facea "afaceri" un ofiter din Politia Capitalei: Cerea spaga pentru a opri masini in trafic

Marti, 29 Ianuarie 2019, ora 15:36
7421 citiri
Cum facea "afaceri" un ofiter din Politia Capitalei: Cerea spaga pentru a opri masini in trafic
Foto: Arhiva Ziare.com

Un ofiter al Politiei Capitalei, Oliver-Adrian Ristea, a fost arestat pentru 30 de zile pentru ca a cerut mita de la un om de afaceri, pentru opri in trafic masinile care transporta marfa contrafacuta, pentru a-i reduce concurenta.

Procurorii DNA au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 28 ianuarie 2019, pentru Oliver-Adrian Ristea, ofiter de politie in cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti - Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice Sector 2, sub aspectul savarsirii a doua infractiuni de luare de mita din care una in forma continuata.

Adrian-Oliver Ristea a fost prezentat, marti, Tribunalului Bucuresti care a admis propunerea de arestare preventiva pentru 30 de zile, formulata de procurorii anticoruptie.

"In cursul lunii octombrie 2018, inculpatul Ristea Adrian-Oliver, in calitatea mentionata mai sus, a pretins de la administratorul unei societati comerciale (martor in cauza) sa-i remita, in doua transe, suma de 1.500 de euro pentru ca, in temeiul atributiunilor de serviciu, sa efectueze controale la mai multe magazine dintr-un centru comercial, in scopul eliminarii concurentei omului de afaceri.

In scopul mentionat mai sus, la data de 5 noiembrie 2018, ofiterul de politie a primit suma de 3.800 lei din cei 1.500 de euro pretinsi initial", se arata intr-un comunicat de presa transmis de DNA.

Potrivit sursei citate, deoarece controlul pentru care a primit banii respectivi nu a putut fi efectuat pana la sfarsitul anului 2018, Ristea Adrian-Oliver i-a solicitat martorului sa ii furnizeze informatiile necesare pentru a putea opri in trafic autoturisme care transporta produse contrafacute si implicit a lua masurile legale, respectiv confiscarea marfii si intocmirea unui dosar penal detinatorului acesteia.

"Politistul a propus acest mod de lucru, deoarece, in cazul constatarii unei infractiuni flagrante, nu era necesara o aprobare prealabila de la seful sau ierarhic. Omul de afaceri a fost de acord cu aceasta varianta, iar in data de 10 ianuarie 2019, urmare a informatiilor transmise, inculpatul a oprit in trafic un autoturism ce transporta produse contrafacute si a procedat la constatarea unei infractiuni flagrante.

Ulterior, ofiterul de politie i-a spus omului de afaceri sa-i transmita soferului caruia i s-a intocmit dosar penal ca, pentru a-si rezolva "problema", trebuie sa ii remita suma de 5.000 de euro", mai spune DNA.

Procurorii mai spun ca, deoarece omul de afaceri a precizat ca soferul nu ii poate oferi decat 2.500 de euro, dupa mai multe negocieri, ofiterul s-a multumit si cu aceasta suma, pe care a primit-o pe 22 ianuarie 2019. Intr-un context similar, ofiterul Adrian-Oliver Ristea a oprit alta masina si a cerut de la pasageri 4.000 de euro.

"In urma negocierilor purtate, inculpatul a fost de acord sa primeasca suma de 1.500 de euro. In aceeasi zi, prin intermediul aceluiasi om de afaceri, ofiterul de politie a primit 1.000 euro din suma pretinsa initial, moment in care s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante. Restul de bani urma sa-i fie remis inculpatului in cursul aceleiasi zile", a mai precizat DNA.

Traian Băsescu avansează o variantă în care Dreapta Unită ar putea să ajungă la guvernare. Ce rezultat crede că va obține AUR
Traian Băsescu avansează o variantă în care Dreapta Unită ar putea să ajungă la guvernare. Ce rezultat crede că va obține AUR
Fostul preşedinte Traian Băsescu este de părere că, în urma alegerilor parlamentare din acest an, se prefigurează un guvern format din partidele care formează actuala coaliţie. El nu...
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
#politist Bucuresti spaga masini oprite trafic , #politie