Cum este hartuit istoricul de la CNSAS care a facut publica lista intelectualilor care ar fi colaborat cu Securitatea

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 04 Octombrie 2018, ora 07:55
23156 citiri
Cum este hartuit istoricul de la CNSAS care a facut publica lista intelectualilor care ar fi colaborat cu Securitatea
Foto: Facebook/Madalin Hodor (Alex Galmeanu)

Colegiul CNSAS ar urma sa ia in discutie intr-una din sedintele viitoare daca va face plangere penala impotriva cercetatorului Madalin Hodor, care a publicat o lista cu intelectualii care ar fi colaborat cu Securitatea. Motivul: o parte din documentele publicate de acesta ar fi fost obtinute cu incalcarea regulamentului intern, explica surse din cadrul institutiei.

Aceste surse au explicat pentru Ziare.com ca este posibil ca solicitarea sa fie discutata chiar in sedinta de joi, la cererea a doi membri CNSAS. Purtatorul de cuvant al institutiei a negat ca pe ordinea de zi de joi a Colegiului ar fi o astfel de solicitare. Madalin Hodor nu a vrut sa comenteze informatiile obtinute de Ziare.com.

Lista cu 200 de intelectuali

Aceasta solicitare este facuta dupa ce Hodor a publicat o lista cu 200 de nume apartinand unor intelectuali care figureaza intr-un tabel realizat de UM 0225, unitatea care se ocupa de urmarirea emigratiei romanesti.

Imediat dupa publicarea listei, Hodor a inceput sa aiba probleme cu sefii din CNSAS.

Cercetatorul este functionar in cadrul Directiei Investigatii din CNSAS, dar articolele publicate erau parte dintr-o documentare pe care acesta o facea pentru o lucrare stiintifica, in calitate de cercetator acreditat.

Pentru acest lucru, el avea patru acreditari privind lucrarile: "Cadrele Securitatii, 1948-1989", "Istoria spionajului romanesc de la Al Doilea Razboi Mondial la Revolutia din Decembrie 1989", "Jaful de la Filiala Giulesti a BNR din 1959" si "Revolutia Romana din Decembrie 1989".

Cercetarea disciplinara si procesul

In prima faza, Colegiul a demarat o cercetare disciplinara impotriva sa, apoi i-au suspendat acreditarile. "Au publicat un comunicat de presa pe site-ul CNSAS, iar pe Hodor nu l-au anuntat de acest lucru", au explicat sursele citate.

Dupa publicarea listei, o parte dintre intelectuali au spus public ca nu au avut nicio legatura cu Securitatea. Academicianul Ioan Aurel Pop a negat orice acord semnat cu Securitatea, intr-o precizare pentru Ziare.com.

Pe de alta parte, jurnalistul Ion Cristoiu si realizatoarea TV Lucia Hossu Longin i-au chemat in judecata pe Madalin Hodor si CNSAS, la Judecatoria Sectorului 3 si la Tribunalul Bucuresti.

"A urmat anularea celor patru acreditari, iar in vara s-a decis sanctionarea lui Hodor cu 30% din salariu pe o perioada de trei luni.

Cu acest prilej, unul dintre membrii Colegiului a spus ca nu vrea ca Hodor sa nu mai aiba posibilitatea sa publice articole legate de deconspirarea Securitatii si sa i se interzica accesul la televizor sau alte mijloace media", au explicat pentru Ziare.com surse din cadrul institutiei.

Sursele citate ne-au mai dezvaluit ca juristii de la CNSAS au transmis o adresa la Tribunalul Bucuresti, in procesul deschis de Lucia Hossu Longin, in care mentionau ca respectivele documente publicate de Hodor au fost obtinte legal si cu respectarea tuturor regulamentelor interne.

"Hodor a respectat procedura interna. A facut solicitare de fotocopiere, ca orice cercetator acreditat, si i s-a aprobat", au explicat sursele citate.

Sedinta din cadrul CNSAS

In sedinta din iunie 2018 a Colegiului CNSAS, Cazimir Ionescu, unul dintre cei mai vehementi contestatari ai lui Hodor, arata ca vrea sa sesizeze personal instanta in acest caz.

"In ceea ce ma priveste, deoarece sunt implicat, nici nu concep ca aceste materiale sa nu ajunga la Agentia Nationala a Functionarului Public. Daca cumva Colegiul hotaraste altfel, eu le trimit in nume propriu pentru punct de vedere si personal voi face actiune in instanta", a spus Cazimir Ionescu, potrivit procesului-verbal al sedintei, publicat in "Evenimentul Zilei", unde Ion Cristoiu este editorialist.

Trebuie spus ca, pe 28 martie 2018, Madalin Hodor publicase un articol in care critica avizarea lui Cazimir Ionescu de catre Parlament ca membru al Colegiului CNSAS.

Asta dupa ce Cazimir Ionescu a fost trimis in judecata de procurori ai Parchetului Militar in iunie 2017 pentru crime impotriva umanitatii in dosarul Mineriadei din 1990. El este judecat pentru faptele savarsite in calitate de vicepresedinte al primului parlament post-revolutionar (Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala - CPUN).

De unde a pornit totul

Cercetatorul acreditat CNSAS Madalin Hodor a publicat, in Revista "22",o analiza ampla a Brigazii antiemigratie, intarita de Nicolae Ceausescu si mai mult, dupa ce Ion Mihai Pacepa a reusit sa fuga din tara.

Pe 13 mai 1985, UM 0225, unitatea care se ocupa de urmarirea emigratiei romanesti, a intocmit un tabel continand numele colaboratorilor pe care ii avea in legatura la acea data, tabel pe care l-a inaintat conform ordinului catre UM 0503.

Printre cei 200 de oameni de pe respectiva lista se afla nume sonore ale intelectualitatii romanesti: istorici (Ioan Aurel Pop, Dan Berindei, Ioan Chiper, Radu Constantinescu), sociologi (Dorel Abraham, Stefan Costea), ziaristi (Cornel Nistorescu, Adrian Vasilescu, Mihai Pelin), filologi (Stefan Cazimir, Ion Coja, Ion Deaconescu), medici (Petre Ciobanu, Constantin Gorgos) si altii.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#madalin Hodor CNSAS, #CNSAS plangere penala, #istoricul Madalin hodor , #CNSAS