Cum l-au amendat protestatarii pe seful Jandarmeriei Capitalei. Sentinta rara la Tribunalul Bucuresti

Joi, 18 Februarie 2021, ora 12:12
5894 citiri
Cum l-au amendat protestatarii pe seful Jandarmeriei Capitalei. Sentinta rara la Tribunalul Bucuresti
Decizia instantei poate fi contestata. Foto: Facebook/ Directia Generala de Jandarmi a Municipiului Bucuresti (Arhiva)

Tribunalul Bucuresti a aplicat miercuri, 17 februarie, amenzi sefului Jandarmeriei Bucuresti si Jandarmeriei Bucuresti pentru ca nu au comunicat mai multe informatii publice asociatiei "Evolutie in Institutie", ai caror membri au participat, in ultimii trei ani, la mai multe proteste pro-Justitie in Piata Victorie.

Decizia poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

"Admite in parte cererea astfel cum a fost modificata. Aplica conducatorului paratei (Directia Generala de Jandarmi a Municipiului Bucuresti- UM 0575- n.red.) o amenda de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de intarziere, care se face venit la bugetul de stat. Obliga parata (Directia Generala de Jandarmi a Municipiului Bucuresti- n.red.) la plata catre reclamant (Asociatia "Evolutie in Institutie"- n.red.) a unei penalitati de 100 lei/zi de intarziere pana la executarea obligatiei prevazute in sentinta civila nr. 1113/19.05.2020 pronuntata de Tribunalul Bucuresti- Sectia a II-a Contencios Administrativ si Fiscal.

Respinge ca neintemeiata solicitarea reclamantei de plata a paratei la plata cheltuielilor de judecata. Cu recurs in 5 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Tribunalul Bucuresti- Sectia a-II-a Contencios Administrativ si Fiscal", este minuta Tribunalului Bucuresti, conform portalului instantelor.

Ce a solicitat asociatia

"Evolutie in Institutie", condusa de Cristian-Mihai Dide, a solicitat Jandarmeriei doua lucruri:

1. Dimensiunile aproximative ale bazei de date cu inregistrarile audio-video efectuate de institutie la adunarile publice din Bucuresti si din alta localitatea;

2. Perioada in care se putea prezenta in institutie pentru a copia aceste inregistrari.

Primul proces

Pentru ca Jandarmeria Bucurestia refuzat acest lucru, "Evolutie in Institutie" s-a adresat instantei, care le-a dat dreptate, in mai 2020, conform portalului instantelor.

"Admite in parte actiunea. Obliga paratul sa raspunda motivat solicitarii reclamantei, inreg. cu 258.724/29.11.2019 comunicata prin email", au decis judecatorii.

"Apreciaza Tribunalul ca nu exista motive de legalitate pentru ca paratul sa refuze comunicarea informatiilor publice solicitate, intrucat aceste informatii nu sunt exceptate de la comunicare", motiva instanta.

Dreptul la liberul acces la informatii

Totusi, magistratii au stablit ca Jandarmeria sa comunice doar raspunsul la prima solicitare.

"Constitutia Romaniei si Legea 544/2001, instituie dreptul cetateanului de a avea acces liber si neingardit la informatii publice, cu conditia de a nu fi afectate alte drepturi.

Retine asadar instanta ca scopul legii, in ce priveste comunicarea unui atare tip de informatii are in vedere strict luarea la cunostinta a acestora, in vederea asigurarii transparentei activitatii institutiei.

Referitor la capatul 2 al cererii, se observa ca aceste inregistrari, pot contine informatii care nu sunt destinate publicitatii, iar continutul lor poate sa se incadreze in categoria informatiilor exceptate de la comunicare potrivit art. 12 din cuprinsul aceleiasi legi, prin urmare se va admite actiunea, in parte, asupra capatului 1 al cererii.

Va obliga paratul sa raspunda motivat solicitarii reclamantei, inregistrata cu 258.724/ 29 noiembrie 2019 comunicata prin email", conchidea instanta.

Mai puteti citi:

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#jandarmi amenda, #jandarmi bucuresti, #jandarmi capitala, #evolutie institutie , #jandarmi