Afacerea indemnizatiilor de crestere a copilului: Cum au reusit mai multi escroci sa pacaleasca statul roman cu 1,7 milioane de euro

Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 09:28
3545 citiri
Afacerea indemnizatiilor de crestere a copilului: Cum au reusit mai multi escroci sa pacaleasca statul roman cu 1,7 milioane de euro
Foto: Pixabay (Arhiva)

Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Calarasi impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale al IPJ Calarasi au efectuat, marti, 3 noiembrie, un numar de 50 de perchezitii domiciliare, pe raza judetelor Calarasi si Ilfov si a municipiului Bucuresti, intr-o cauza vizand destructurarea unui grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si fals in declaratii.

In cauza s-a retinut faptul ca, in perioada 2017 - 2020, s-a constituit si a actionat un grup infractional organizat care prin intocmirea, in fals, a documentatiei necesare, a obtinut sume consistente de bani, cu titlu de indemnizatie de crestere a copilului cu varsta de pana la 2 ani, anunta DIICOT, intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

"In scopul obtinerii acestor sume, membrii grupului infractional organizat identificau potentiali beneficiari, respectiv persoane devenite de curand parinti sau care urmau sa devina parinti in perioada imediat urmatoare. Beneficiarii recrutati in acest scop de catre membrii grupului erau persoane fara venituri sau cu o situatie materiala precara, care au acceptat sa utilizeze documente false, puse la dispozitie de catre membrii grupului, pe baza carora sa obtina indemnizatii generoase de crestere a copilului, sume pe care sa le imparta apoi, pe parcursul celor 2 ani cu membrii grupului.

In acest scop, gruparea infractionala a detinut, de facto, mai multe societati comerciale de tip fantoma pe care a facut angajari fictive, retroactive, documentatia intocmita atestand, in fals, ca beneficiarii au fost angajati in aceste societati comerciale pentru perioada ceruta de lege, precizandu-se ca beneficiarii au primit salarii consistent," explica procurorii.

Pentru ca aceste societati comerciale erau inregistrate pe numele unor persoane interpuse, nu se achita, pentru perioada precizata, nici un fel de impozit pe salariu, astfel ca acestea au ajuns sa figureze cu datorii foarte mari la bugetul de stat.

Prejudiciul

Anchetatorii spun ca au existat si situatii in care unii beneficiari au refuzat sa achite, ulterior virarii banilor, partea stabilita din indemnizatie membrilor gruparii organizate. In aceste cazuri, membrii grupului infractional organizat au apelat la recuperatori sau au facut demersuri pentru incetarea acordarii dreptului.

"Pentru a evita astfel de situatii, in cazul unor beneficiari, membrii grupului infractional organizat au retinut cardurile beneficiarilor si au retras din bancomate indemnizatia, de aceasta data, ei fiind cei care, lunar, au inmanat beneficiarilor, jumatate din cuantumul indemnizatiei de crestere a copilului. Valoarea totala a prejudiciului cauzat bugetului de stat este de 8.273.224 lei (1.698.813,9 euro).

La sediul DIICOT - Biroul Teritorial Calarasi urmeaza sa fie aduse, in vederea audierii, un numar de 37 de persoane," anunta DIICOT.

Actiunea a beneficiat de sprijinul ofiterilor de politie judiciara din cadrul Serviciului Judetean Anticoruptie Calarasi si al jandarmilor din cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Calarasi si al Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei Romane. Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia Operatiuni Speciale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
#dicot ancheta, #diicot percehzitii , #DIICOT