Cum au reusit autoritatile din Timis si Arad sa tina sub control epidemia de coronavirus. Medicul Musta: "Populatia a inteles ca batalia se castiga in afara spitalului"

Autor: N.G.
Marti, 30 Iunie 2020, ora 21:34
3990 citiri
Cum au reusit autoritatile din Timis si Arad sa tina sub control epidemia de coronavirus. Medicul Musta: "Populatia a inteles ca batalia se castiga in afara spitalului"
Foto: Hepta.ro

Judetele Timis si Arad, care la inceputul pandemiei de coronavirus erau in top in ceea ce priveste cazurile de coronavirus, au reusit sa stinga toate focarele pe care le-au avut. Specialisti din cele doua judete, citati de adevarul.ro, explica modul in care s-a actionat pentru a se ajunge la aceste performante.

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infectioase "Victor Babes" din Timisoara a explicat care au fost cauzele pentru care Timisul a fost in topul judetelor cu cazuri de COVID la inceputul pandemiei.

"Noi am fost la inceputul pandemiei in top si pentru ca statistica era facuta cu pacientii care erau internati in spitalul nostru, iar noi internam pacienti din Timis, Arad, Caras-Severin si Hunedoara. Pe de alta parte, tot in acea perioada erau centrele de carantina in acest judet si parte din pacienti veneau din aceste centre", a explicat doctorul Musta, potrivit caruia in Timis, batalia a fost castigata pana acum in afara spitalului datorita respectarii regulilor de prevenire a infectiilor.

"In momentul in care noi am facut o comunicare si am solicitat comunitatii sa fie foarte precauta pentru ca batalia se castiga in afara spitalului, nu in spital, pentru ca daca spitalul va fi coplesit de cazuri grele nu vom putea face fata, se pare ca populatia a inteles si numarul de cazuri a scazut. Eu cred ca acesta e unul din motivele pentru care si acum se mentine scazut. Noi avem foarte putini pacienti din judetul Timis internati, focarele sunt aproape inexistente. Sunt cazuri izolate, dar nu sunt in focare", a declarat medicul Virgil Musta.

Judetul Arad a fost, de asemenea, la inceputul pandemiei un focar de infectie, aflandu-se in topul judetelor din punct de vedere al cazurilor de COVID-19. In ultima luna, la Arad s-au inregistrat doar 10 cazuri noi.

"In momentul pandemiei, noi nu am respectat legislatia de la INSP la un moment dat. Acum o luna si jumatate noi am testat tot ce inseamna camine, care erau centrele infectiei. Dupa aceea a mai fost momentul vama, momentul spital. Am oprit niste rezervoare din comunitate. Decizia de atunci a fost prin asumare. Nu era legislatie, acum este. Al doilea aspect este gradul de constientizare a personalului medical cu privire la lupta cu COVID-ul. Acum doua-trei luni cand eram in focar inca nu realizau ca, chiar daca porti masca cu combinezon, nu trebuie sa interactionezi, trebuie circuite separate", a declarat seful DSP Arad, Horea Timis.

Acesta a mai spus ca pandemia este tinuta sub control in judetul Arad printr-un "stres continuu pe sectorul medical prin controale". "Acum am terminat de controlat foarte agresiv zona industriala, transportul in zona industriala, fiecare fabrica. E un stres pe care il tinem ca sa tina sus stacheta sa nu se relaxeze prea tare. Al doilea stres este pe sectorul sanitar. Noua ne este frica. Daca suntem aici, nu inseamna ca nu suntem cu frica in san. Aradul a testat foarte mult si prin pooling. Multe judete nu isi asuma pentru ca legislatia nu e foarte clara nu te ajuta. Eu vin cu o mentalitate din mediul privat si nu ma intereseaza prea mult. Ma intereseaza rezultatele", a declarat seful DSP Arad.

O femeie de 93 de ani, din Arad, a murit într-un incendiu. Trupul carbonizat a fost găsit de pompieri după stingerea focului
O femeie de 93 de ani, din Arad, a murit într-un incendiu. Trupul carbonizat a fost găsit de pompieri după stingerea focului
O femeie în vârstă de 93 de ani a decedat, în noaptea de miercuri spre joi, după ce casa sa din localitatea Şiria a fost cuprinsă de un incendiu, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de...
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
De când PSD și PNL au decis să aibă candidați comuni la alegerile locale în mai multe județe, inclusiv în Capitală, în interiorul celor două partide au început să apară nemulțumiți....
#coronavirus, #Timis, #Arad, #musta, #stingere, #epidemie , #coronavirus