Cum ajungi judecator la CEDO

Vineri, 07 Iunie 2013, ora 08:46
5114 citiri
Cum ajungi judecator la CEDO

Persoanele interesate de functia de judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului isi mai pot depune candidatura pana vineri, cand perioada de inscriere in procedura de selectie se incheie.

"Maine, 7 iunie, se incheie procedura de depunere a candidaturilor in numele Romaniei pentru functia de judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. MAE, prin agentul guvernamental la CEDO, a actionat conform procedurilor si a facut public prin anunturi postate pe site-ul MAE aceasta procedura", a reamintit joi purtatorul de cuvant al diplomatiei romane, Brandusa Predescu, intr-o conferinta de presa.

Cei interesati isi pot depune candidatura la sediul Ministerului Justitiei, a precizat oficialul MAE.

Mandatul actualului reprezentant al Romaniei la CEDO expira in decembrie, iar Bucurestiul are obligatia de a trimite noi propuneri pana pe 26 iulie.

Procesul de selectie pentru CEDO

Comisia de selectie este formata din: ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, Anastasiu Crisu - Avocatul Poporului, Catrinel Brumar - agentul guvernamental pentru CEDO, vicepresedintele CSM Adrian Bordea, Cristina Tarcea - judecator la ICCJ, Simina Tanasescu - prodecan al Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti, Radu Catana - prorector al Universitatii "Babes-Bolyai" si Madalina Manolache - director la Directia Afaceri Europene si Drepturile Omului din cadrul MJ.

Ministerul Justitiei a publicat anterior conditiile care trebuie indeplinite de candidati: varsta sub 70 de ani; sa se bucure de inalta prestanta morala si civica; intrunesc conditiile de exercitare a unor inalte functiuni judiciare sau sunt juristi cu reputatie profesionala recunoscuta; au experienta in domeniul drepturilor omului; cunosc in mod activ cel putin una dintre cele doua limbi oficiale ale CEDO si cel putin in mod pasiv cealalta limba.

In masura posibilului, alegerea lor ca judecator sa nu necesite inlocuirea frecventa sau pentru perioade lungi cu un judecator ad-hoc in exercitarea mandatului; poseda cunostinte de drept international public si de drept comparat.

Dosarul de candidatura trebuie sa contina un curriculum vitae, al carui model a fost publicat pe site-ul MJ, completat in limbile romana, engleza si franceza, insotit de o nota bibliografica detaliata, redactata in limba romana, care sa cuprinsa lucrarile si articolele publicate.

De asemenea, vor fi depuse: copii dupa actele de studii cu profil juridic, copii dupa titlurile stiintifice; documente din care sa reiasa ca indeplinesc conditiile pentru inalte functii judiciare, respectiv o decizie de definitivare intr-o profesie juridica; copii ale certificatelor de limba straina , daca poseda asa ceva.

In plus, dosarul de candidatura trebuie sa contina: o declaratie pe proprie raspundere de acceptare a nominalizarii (care implica disponibilitatea de a inceta orice activitati incompatibile cu statutul de judecator CEDO) si de confirmare a absentei circumstantelor care sa il impiedice sa exercite in mod efectiv functia si a faptului ca nu exista declaratii sau fapte ale candidatului care, daca ar fi date publicitatii, ar putea sa prejudicieze reputatia Curtii.

Urmare a depunerii dosarelor, candidatii vor sustine un interviu in fata Comisiei de selectie, in perioada 12 - 14 iunie, la sediul Ministerului Justitiei.

Lista candidatilor se va posta pe site-ul Ministerului Justitiei si va fi confirmata telefonic in mod individual cu candidatii care indeplinesc conditiile minimale.

Interviul va avea loc in limba romana, insa vor fi adresate minim doua intrebari si maxim cinci intrebari in cele doua limbi oficiale ale CEDO, raspunsul candidatului va fi formulat in limba indicata ca fiind cunoscuta in mod activ.

Lista de propuneri cuprinzand cei trei candidati se va definitiva cu luarea in considerare, pe langa aceste criterii, a necesitatii ca pe lista sa figureze candidati de ambele sexe, cu exceptia cazului in care sexul candidatilor de pe lista este cel insuficient reprezentat in cadrul Curtii (sub 40% din judecatori).

In termen de maxim cinci zile de la realizarea interviului, Comisia va publica pe site-ul Ministerului Justitiei cele doua liste - de propuneri si de rezerva.

Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că are încredere în şansele sale la alegeri, pentru că Bucureştiul arată "mult mai rău decât acum patru ani"....
BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
Biroul Electoral de Circumscripţie al Municipiului Bucureşti a decis înregistrarea Acordului de desfiinţare a protocolului de constituire a Alianţei Electorale PSD-PNL încheiat la nivelul...
#selectie judecator CEDO, #inscriere candidati CEDO, #alegere judecator Romania CEDO , #CEDO