Cum actioneaza Politia Scolara. Europol: "Colegii din structurile de investigatii criminale, trimisi la unitatile de invatamant pentru a asista la deschiderea noului an scolar"

Miercuri, 16 Septembrie 2020, ora 10:28
2934 citiri
Cum actioneaza Politia Scolara. Europol: "Colegii din structurile de investigatii criminale, trimisi la unitatile de invatamant pentru a asista la deschiderea noului an scolar"
Politia le explica elevilor regulile de circulatie FOTO: Facebook/ Politia Romana

Infiintarea structurii Politiei Siguranta Scolara ii nemultumeste pe multi politisti. Sindicatul Europol semnaleaza ca anchetatori de la investigatii criminale si economice, care de obicei actioneaza in tinuta civila, sunt obligati sa se imbrace in uniforma si sa pazeasca scolile.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, anunta in urma cu o saptamana ca Politia Siguranta Scolara va fi formata dintr-un numar de 270 de politisti, organizati la nivelul Inspectoratului General al Politiei Romane, la nivelul Politiei Capitalei si a inspectoratelor de Politie din fiecare judet.

Politisti de la investigatii criminale, imbracati in uniforma si trimisi la scoli

Politistii scolari sunt de fapt investigatori din ale structuri care pe langa atributiile pe care le au in mod obisnuit trebuie sa actioneze si pentru siguranta scolilor, urmand sa faca alte rapoarte si in acest sens.

"Ca sa fim mai expliciti, colegii nostri din teritoriu din cadrul structurilor de investigatii criminale sau de investigare a criminalitatii economice care isi desfasoara zilnic atributiile de serviciu in tinuta civila, au fost trimisi sa imbrace uniforma de politist pentru a se prezenta la unitatile de invatamant cu un singur scop, acela de a asista la deschiderea noului an scolar desi nu aveau astfel de atributii in fisa postului, ocazie cu care au fost nevoiti sa stea in incinta unitatilor de invatamant cel putin 3 ore, timp in care activitatea specifica a acestora a fost neglijata", scrie Sindicatul Europol pe site-ul institutiei.

Conform sindicalistilor, "practic, prin astfel de demersuri ne aflam in situatia in care viitoarele atributii ale Politiei pentru Siguranta Scolara vor fi exercitate de aceiasi politisti care provin din cadrul Compartimentelor de Proximitate ori de Prevenire a Criminalitatii, care au desfasurat astfel de activitati in fiecare zi".

La organigrama inspectoratelor de politie s-a mai adaugat un birou

Aceste noi atributii ar duce la scaderea perfomantei politistilor angrenati in alte anchete.

"Nu putem vorbi de o reforma si despre performanta atata timp cat, pe genunchi, in aceste zile se intocmesc fise ale postului pentru noua structura, in timp ce aceleasi atributii raman in fisele postului colegilor de la structurile de politie rutiera, ordine publica din mediul rural, proximitate si prevenire", mai scrie Sindicatul Europol.

Reprezentantii politistilor mai transmit ca "inspectoratele de politie judetene din tara se afla in situatia in care la organigrama acestora s-a mai adaugat un birou cu atributii inca necunoscute, asteptand directive vis-a-vis de modul de functionare, care nu au de unde sa apara la acest moment, deoarece Directia Politie Siguranta Scolara nu exista pana in prezent, tocmai din cauza faptului ca nu putem vorbi despre operationalizarea unei structuri ale carei functii nu sunt incadrate".

Politia Siguranta Scolara si-a inceput activitatea din prima zi a noului an scolar 2020-2021.

Se infiinteaza Politia Siguranta Scolara. Noua structura se va ocupa de prevenirea si combaterea delincventei si a bullyingului in scoli

Ancheta la Protectia Copilului in cazul celor patru adolescente care au batut o copila de 13 ani din Targu Jiu. Parintii agresoarelor, amendati cu 500 de lei

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#politia siguranta scolara, #sindicatul europol, #nemultumiri, #atributii in plus, #structura politiei, #anul scolar 2020 2021 , #politie