Cum a redus pandemia de coronavirus zgomotul seismic in Bucuresti (Grafice INFP)

Marti, 14 Aprilie 2020, ora 11:30
4763 citiri
Cum a redus pandemia de coronavirus zgomotul seismic in Bucuresti (Grafice INFP)
Foto: www.infp.ro

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului arata cum a fost redus zgomotul seismic din Bucuresti de pandemia de coronavirus.

"Pamantul este o planeta 'vie' care vibreaza continuu sub actiunea unor factori naturali si antropici precum undele oceanice, vantul, ploaia, activitatile industriale, traficul, etc.

Aceste vibratii, cunoscute sub numele de zgomot seismic, sunt inregistrate permanent de statiile seismice din intreaga lume. Preocuparea permanenta a cercetatorilor seismologi este aceea de a reduce nivelul zgomotului seismic astfel incat inregistrarile cutremurelor utile in numeroase cercetari sa fie de o calitate cat mai buna.

Atingerea acestui deziderat se realizeaza in general prin instalarea statiilor seismice in zone 'linistite' afectate cat mai putin de sursele de zgomot antropic. Totusi, seismologii sunt nevoiti sa instaleze statii seismice si in zone urbane in vederea obtinerii unor date esentiale in studiile efectuate pentru reducerea riscului seismic din aceste zone", explica INFP intr-un comunicat.

Totusi, inregistrarile de la aceste statii sunt puternic afectate de activitatea umana cotidiana, iar acest lucru se reflecta in datele colectate printr-un nivel al zgomotului seismic crescut si o variatie a acestuia in functie de momentul zilei si ziua saptamanii.

Acum, odata cu introducerea restrictiilor de circulatie pe fondul pandemiei de COVID-19, zgomotul seismic in Bucuresti a fost redus.

"Fenomenul s-a observat foarte bine odata cu introducerea masurilor specifice din timpul pandemiei generata de COVID-19 (restrictionarea traficului in orase, diminuarea activitatii in sectorul industrial, inchiderea complexelor comerciale, etc.) in diferite orase ale lumii (ex. Barcelona, Bruxelles, Londra, Paris, Zurich etc.).

Bucurestiul nu face nici el exceptie, dovada rezultatele inregistrate la trei statii seismice amplasate in locatii diferite din Capitala", potrivit sursei citate.

INFP precizeaza ca exista trei astfel de statii in Bucuresti:

BSTR - la casa Oamenilor de Stiinta din Piata Lahovari;

BTMR - la Geotec Consulting in apropiere de Piata Rosetti;

BUC - la marginea Parcului Carol, la observatorul de la Cutitul de Argint.

In continuare, institutul prezinta cateva grafice cu variatia nivelului zgomotului seismic observata la cele trei statii in perioada 26 ianuarie - 8 aprilie 2020.

"Aceasta este exprimata in unitati de deplasare (nanometri) pentru banda de frecvente 4-14 Hz. Pe grafice sunt marcate totodata si zilele in care au intrat in vigoare diferitele masuri de distantare sociala luate de autoritatile din Romania:

11 martie - inchiderea scolilor;

16 martie - declararea starii de urgenta;

18 martie - intrarea in vigoare a Ordonantei Militare nr 1 care prevede printre altele suspendarea activitatilor culturale, stiintifice, artistice, religioase si sportive, interzicerea organizarii si desfasurarii oricarui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane, in spatii deschise;

22 martie - intrarea in vigoare a Ordonantei Militare nr 2 care prevede printre altele restrictionarea circulatiei persoanelor in intervalul orar 22-06, restrictionarea circulatiei persoanelor in grupuri mai mari de 3 indivizi in intervalul orar 06-22, suspendarea activitatilor de comercializare cu amanuntul a produselor si serviciilor in centrele comerciale;

25 martie - intrarea in vigoare a Ordonantei Militare nr 3 care prevede printre altele interzicerea circulatiei tuturor persoanelor (cu anumite exceptii)".

INFP arata ca in aceste grafice se evidentiaza pentru toate cele trei statii o reducere, la inceput "timida", a nivelului zgomotului odata cu saptamana in care a fost luata masura de inchidere a scolilor.

"O accentuare a reducerii nivelului zgomotului se observa dupa intrarea in vigoare a Ordonantelor Militare cu nr 2 si 3, ordonante care au avut ca efect o diminuare a traficului din Bucuresti", conchide sursa citata.

Urmareste LIVE cele mai cele mai importante informatii despre pandemia de coronavirus din Romania si din lume

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#zgomot seismic Bucuresti, #COVID19 zgomot seismic Bucuresti , #cutremur