Cum a ajuns un grup de parapantiști din România să zboare în Nepal, cu licențe de zbor falsificate. Neregulile, descoperite după o tragedie

Autor: Paul Nedelcu - Redactor
Marti, 03 August 2021, ora 02:30
6065 citiri
Cum a ajuns un grup de parapantiști din România să zboare în Nepal, cu licențe de zbor falsificate. Neregulile, descoperite după o tragedie
Românii au efectuat zboruri cu parapanta, folosind licențe falsificate FOTO Pixabay

O româncă de 36 de ani din Târgu Mureș a fost condamnată la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru că a falsificat cinci licențe de zbor, folosite pentru zboruri cu parapanta în Nepal. Neregulile au fost descoperite după ce unul dintre parapantiști a murit.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu româncă, elevă a unei școli de zbor cu parapanta, acuzată că a falsificat, la instigarea instructorului de zbor cinci licențe care au fost folosite în Nepal.

Totul s-a întâmplat la finele lunii februarie – începutul lunii martie 2019. Un instructor de zbor cu parapanta de la o școală de pilotaj din Târgu Mureș a plecat în Nepal, zona Pokhara, pentru zboruri cu parapanta, alături de un grup de 10 elevi ai școlii de zbor.

Pentru obținerea autorizației de zbor în zona Pokhara una dintre cursante, a falsificat licențele pentru cinci dintre elevii școlii de pilotaj, care nu aveau licență de zbor. După ce au prezentat autorităților nepaleze o actele falsificate, românii au primit permis de zbor pentru tot grupul.

Elevii-piloți au convenit cu instructoarea de zbor să poarte stații de emisie recepție, urmând ca pe parcursul zborurilor elevii să fie supravegheați și îndrumați „discret” de la distanță.

Timp de cinci zile, totul a fost bine, iar românii au efectuat zboruri cu parapanta în Nepal. În 3 martie 2019, s-a produs, însă, o tragedie. Cu ocazia efectuării unui exercițiu de zbor mai dificil, care implica 2 viraje a câte 360°, unul dintre elevii-piloți nu a mai putut controla parapanta, nerespectând intrucțiunile transmise în mod repetat prin stație de către instructorul de zbor, de a da drumul la comandă. Astfel, românul a căzut în lacul deasupra căruia zbura, de unde a fost recuperat de o barcă de salvare și transportat la un spital. Medicii nu au mai putut face, însă, nimic, constatându-se că românul a murit înecat.

După incindent, elevii-piloți, pentru a șterge urmele faptelor, și-au distrus licențele de zbor falsificate, dar în urma anchetei au recunoscut că, la sfatul instructorului de zbor și-au falsificat licențele de zbor. Parapantiștii au declarat că instructoarea de zbor le-a făcut celor care nu aveau licență de zbor autorizație de simplă comandă și le-a spus că „acestea contează, însă pentru a putea zbura va trebui să îi înscriem la o școală de acolo, ceea ce presupunea o taxă”. Ca să nu plătesc această taxă și fiindcă ei deja erau deja elevi la o școală de zbor și merg însoțiți de instructor, instructoarea i-a spus uneia dintre cursante să meargă cu niște licențe false.

Autoarea falsurilor a încheiat cu procurorul un acord de recunoaștere a vinovăției pentru o pedeapsă de cinci luni închisoare cu suspendare. Acordul a fost validat și de instanță.

„În acord cu procurorul de caz, instanța apreciază că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei inculpatei pentru o perioadă determinată, dată fiind persoana acesteia, care nu este cunoscută cu antecedente penale, care este o persoană integrată în societate, considerând că îndreptarea inculpatei, poate fi realizată cu ușurință fără aplicarea unei pedepse în regim de executare, iar aplicarea unui termen de supraveghere în care să fie monitorizată de către serviciul de probațiune fiind suficient”, se arată în sentința Judecătoriei Târgu Mureș.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#nepal, #parapanta, #licenta, #zbor , #justitie