Tupeul fara margini al unui suspect de proxenetism. Cum a incercat sa cumpere procurorul din ancheta: "Te rog din suflet. O sa ma recompensez"

Autor: Paul Nedelcu - Redactor
Marti, 06 Aprilie 2021, ora 06:51
6086 citiri
Tupeul fara margini al unui suspect de proxenetism. Cum a incercat sa cumpere procurorul din ancheta: "Te rog din suflet. O sa ma recompensez"
Barbatul a incercat sa il mituiasca si pe un politist de la Crima Organizata FOTO Politia Romana

Un barbat de 44 de ani din Dej, cercetat pentru proxenetism, a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare intr-un dosar in care a fost acuzat ca a incercat sa ii mituiasca pe un ofiter de politie si pe procurorul de caz pentru a scapa de acuzatii. Dosarul scoate la iveala ca barbatul l-a cautat la birou pe procuror pentru a-i oferi mita.

Condamnat cu suspendare, cercetat intr-un nou dosar de proxenetism si disperat ca va ajunge la inchisoare, un barbat de 44 de ani din Dej, judetul Cluj, a incercat sa ii mituiasca pe politistul de caz si pe procuror pentru a scapa de acuzatiile de proxenetism. Procurorul de la Parchetul Judecatoriei Dej si politistul l-au denuntat pe barbat, care a primit o pedepsa de doi ani de inchisoare cu executare pentru dare de mita si cumparare de influenta. Sentinta nu este definitiva.

L-a cautat pe procuror la birou

Dosarul de coruptie in care a fost condamnat suspectul de proxenetism arata modul in care barbatul a incercat sa ii cumpere pe procuror si pe ofiterul de politie. Mai intai, barbatul l-a abordat, cu mult tupeu, direct pe procurorul de caz.

Potrivit procurorului, intr-o prima faza, suspectul "a incercat sa-l convinga sa dispuna solutie de clasare, clamandu-si nevinovatia, insa intr-o maniera total nepotrivita, insinuand posibilitatea remiterii unor foloase".

Cand procurorul l-a intrebat daca vrea sa ii ofere mita, suspectul a negat acest lucru. La scurt timp de la aceasta discutie, barbatul l-a cautat, insa, pe procuror la birou, propunandu-i direct sa il cumpere.

Pentru ca era singur in birou si banuind ca suspectul de proxenetism vrea din nou sa il cumpere, procurorul a inregistrat discutia. "Te rog din suflet. O sa ma recompensez", i-a spus suspectul procurorului.

"De aceasta data, in mod mult mai putin echivoc, M. mi-a spus ca nu va ramane dator sau ca se recompenseaza daca voi proceda la adoptarea solutiei de clasare. I-am spus ca voi adopta solutie in dosar pe baza probelor si in conformitate cu legea si de la acel moment nu am mai acceptat sa il primesc in audienta, desi a mai venit o data la Parchet cu solicitarea de a fi primit de mine", a aratat procurorul de la Dej.

Discutia inregistrata de procuror: "Te rog, daca poti, sa clasezi"

SUSPECT: Respecte.

PROCUROR: Ce doriti?

SUSPECT: Am zis sa-mi ieu daca mi-o ajuns ala de la procuror, de la ...

PROCUROR: O venit dar n-am apucat sa-l studiez, o sa ma uit.

SUSPECT: Te uiti te rog?

PROCUROR: Ma uit, ma uit, numai ...

SUSPECT: Da' de faci ceva.

PROCUROR: ...mai dureaza un pic.

SUSPECT: Da' de ma ajuti cumva.

PROCUROR: Da suntem casa de binefacere aicea, ce suntem domnul M?

SUSPECT: Am un proiect mare acuma si serios. Eu fac acuma o casa de 400 la nationala aci langa asta si vreau s-o fac, cumparam niste terenuri impreuna, adica el mai mult ca no si sa ...

PROCUROR: O sa ma uit, o sa ma uit.

SUSPECT: Te rog daca poti sa clasezi.

PROCUROR: Ma uit si dau un raspuns.

SUSPECT: Te rog din suflet. O sa ma recompensez ...

PROCUROR: Nu, nu.

SUSPECT: Nu stiu cum sa vorbesc sa nu se interpreteze altceva gresit ...( vorbesc in acelasi timp -nn)...

PROCUROR: ...(intervine peste interlocutor -nn)...Nu, nu, nu mai vorbiti din astea. Va rog frumos nu mai vorbiti din astea!

SUSPECT: Am inteles, da, da, da.

PROCUROR: Mergeti. O sa ma uit il studiez si daca din baza probelor rezulta va fi solutia pe care o consider necesara. Legala si temeinica.

SUSPECT: Amu' poti, daca vrei sa ma ajuti"

A incercat si la ofiterul de caz

Pentru ca nu i-a mers cu procurorul, suspectul de proxenetism l-a abordat pe ofiterul delegat sa lucreze in dosar. Ca sa il convinga pe politistul de la Crima Organizata sa se intalneasca cu el, suspectul i-a spus ofiterului ca poate sa ii furnizeze informatii pretioase despre crima organizata din zona.

Chiar daca a fost sceptic, politistul a acceptat sa se intalneasca, intr-o benzinarie, cu suspectul. Barbatul i-a oferit politistului informatii valoroase, dar i-a lansat si propunerea de mituire. Concret, suspectul a oferit 15.000 de euro plus lucrari de constructii.

"Cand m-am dus la intalnire m-am gandit ca ar fi posibil ca in schimbul informatiilor acesta sa ne ceara o solutie favorabila in dosar, de tipul "ma ofer sa fiu informator, iar voi imi dati clasare", insa nicidecum nu m-am asteptat sa-mi ofere bani mie sau procurorului.

Arat ca nici macar acea posibilitate de a-i promite in schimbul informatiilor o solutie de clasare nu poate fi avuta in vedere, cauza era in urmarire penala proprie, in competenta procurorului, eu efectuam doar acte de delegare.

Arat ca nu am transat discutia cu promisiunea de bani la acel moment, nu i-am spus nimic, am ramas doar intelesi ca tinem legatura, eu nefiind sigur la acel moment daca oferta era serioasa, daca acesta chiar intentiona sa ne cumpere pe mine si pe procuror", a declarat politistul.

Denuntat si condamnat cu executare

Politistul i-a transmis procurorului propunerea facuta, iar dupa ce au ajuns la concluzia ca oferta suspectului este serioasa, iar acesta chiar este hotarat sa il cumpere, l-au denuntat.

Cu ocazia procesului, suspectul care le-a oferit mita politistului si procurorului a recunoscut faptele, fiind condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare.

"Vinovatia inculpatului cu privire la savarsirea ilicitului penal pus in sarcina sa rezulta in mod neechivoc din analiza coroborata si interdependenta a tuturor probelor cauzei, astfel cum au fost acestea indicate in debutul descrierii starii de fapt.

Pentru aceste motive tribunalul apreciaza ca vinovatia inculpatului in comiterea faptelor recunoscute este pe deplin dovedita, astfel ca va dispune condamnarea inculpatului pentru comiterea acestor infractiuni", se arata in sentinta de condamnare a mituitorului.

Judedcatorul a mai aratat ca suspectul i-a promis politistului un ceas, costurile unei vacante anuale - respectiv 1.000 de euro, lucrari de constructie si 5.000 euro. "Observam ca foloasele materiale "puse la bataie" de catre inculpat prin cele doua infractiuni, sunt foarte consistente, acest aspect caracterizand faptele ca fiind unele grave", a mai aratat judecatorul.

"Cultura coruptiei are o traditie indelungata in Romania"

In motivarea sentintei de condamnare, judecatorul a mai aratat ca la pronuntarea sentintei de faptul ca incercarea de mituire a procurorului a contribuit la "surparea increderii publicului larg in actul de justitie".

"Este indiscutabil ca toata lumea isi doreste o justitie curata, insa pentru acestea este nevoie nu numai de onestitatea functionarilor publici din cadrul sistemului de justitie dar si de onestitatea beneficiarilor acestui serviciu public.

Coruptia este un fenomen, perceput ca fiind generalizat care cuprinde toate structurile si nivelurile societatii romanesti. Cultura coruptiei are o traditie indelungata in societatea din Romania si chiar daca este cel mai adesea privita cu respingere, este totusi folosita ca o strategie de rezolvare a problemelor sau ca o metoda de realizare pe plan profesional sau financiar.

Coruptia este cauzata de traditie si favorizat de factori precum saracia, legislatie instabila, neaplicarea legii sau aplicarea ei cu ingaduinta.

Prin faptele sale, inculpatul a intarit convingerea publicului larg, intr-un mod producator de daune pentru imaginea corectitudinii justitiei, ca o solutie favorabila se poate obtine numai prin "cumpararea" organului judiciar, situatie care nu este la indemana oricui, din ci doar a celor cu posibilitati materiale", se mai arata in sentinta Tribunalului Cluj, care poate fi atacata cu apel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pădurar prins în flagrant că-l mituia pe șeful Gărzii Forestiere Bistrița-Năsăud cu pastramă, salam din vânat, păstrăv și țuică
Pădurar prins în flagrant că-l mituia pe șeful Gărzii Forestiere Bistrița-Năsăud cu pastramă, salam din vânat, păstrăv și țuică
Un pădurar este cercetat pentru dare de mită după ce a fost prins în flagrant când îi oferea şefului Gărzii Forestiere Bistriţa-Năsăud produse din carne - pastramă, salam de vânat,...
Dumitru Buzatu, eliberat din închisoare după ce a făcut un denunț la DNA. Decizia instanței în cazul fostului baron PSD
Dumitru Buzatu, eliberat din închisoare după ce a făcut un denunț la DNA. Decizia instanței în cazul fostului baron PSD
Tribunalul Vaslui a decis luni, 15 aprilie, plasarea în arest la domiciliu a fostului lider PSD Dumitru Buzatu, acuzat de luare mită, aflat până acum în arest la Penitenciarul Vaslui....
#mita, #crima organizata, #coruptie, #procurori , #justitie
Comentarii
Poza Gigi Contra
Gigi Contra
rank 1
S-or gasi destui judecatori sa-l scape pe proxenet pentru 5000