CSM respinge actiunea disciplinara deschisa impotriva judecatoarei Crina Muntean, care a dezvaluit public problemele din justitie

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 07 Octombrie 2020, ora 17:33
16130 citiri
CSM respinge actiunea disciplinara deschisa impotriva judecatoarei Crina Muntean, care a dezvaluit public problemele din justitie
Foto: Arhiva personala

Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins ca neintemeiata, miercuri, 7 octombrie, actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva Crinei Muntean, judecator in cadrul Tribunalului Bihor. Decizia poate fi contestata cu recurs la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti.

Surse judiciare au explicat pentru Ziare.com ca a fost vorba de un scor strans in CSM, 5-4.

Inspectia Judiciara a trimis-o pe Crina Muntean in fata Sectiei disciplinare din CSM pentru ca ar fi incalcat dispozitiile privind repartizarea aleatorie a dosarelor si ar fi pus monopol pe masurile de supraveghere tehnica, fiind singurul judecator de drepturi si libertati (JDL) de la Tribunalul Bihor in perioada ianuarie - noiembrie 2018.

In rezolutia de exercitare a actiunii disciplinare se arata ca Muntean si-ar fi convins colegii din conducerea Tribunalului Bihor sa o desemneze, temporar, titular in ambele completuri de judecator de drepturi si libertati (JDL), dupa ce un magistrat a avansat la Curtea de Apel Oradea.

Decizia Colegiului de conducere a fost luata in unanimitate, in decembrie 2017, solutia fiind permisa de regulamentul intern al instantelor. Desi a fost o decizie colegiala in unanimitate, doar Muntean a fost trimisa in judecata disciplinara.

Atunci ea ocupa mai multe functii in instanta: era vicepresedinte al Tribunalului Bihor, asigura si conducerea Sectiei penale, dar si a Tribunalului Bihor si era titular intr-unul dintre cele doua completuri JDL. S-a ajuns la aceasta situatie intr-o perioada in care la Sectia Penala a Tribunalului Bihor activau doar 4 judecatori.

Ziare.com a scris despre acest caz in articolul- Cazul judecatorului Crina Muntean: Cum a tinut Inspectia Judiciara o sesizare la sertar timp de doua saptamani si cu ce consecinte

Sanctiunea din iulie

In luna iulie, judecatoarea Crina Muntean a fost sanctionata de Sectia pentru judecatori a CSM cu suspendarea din magistratura pe o perioada de 6 luni pentru un interviu pe care l-a acordat. Ea a fost gasita vinovata pentru "manifestari care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu".

Pe scurt, Crina Muntean a vorbit despre reactivarea unor "retele de interese in justitia locala" si chiar despre o tendinta de construire de noi retele de interese. Judecatoarea da exemple si descrie felul in care functioneaza lucrurile pe plan local.

Avocata Crinei Muntean anunta, in iulie, ca o sa conteste aceasta decizie la Inalta Curte.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Crina Muntean judecator, #Crina Muntean Tribunalul Bihor, #crina muntean magistrat, #Crina Muntean CSM , #magistrati