CSM, in razboi cu ministrul Justitiei. Sapte membri cer Avocatului Poporului sa intervina

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 10 Septembrie 2018, ora 13:49
9427 citiri
CSM, in razboi cu ministrul Justitiei. Sapte membri cer Avocatului Poporului sa intervina
Foto: Arhiva Ziare.com

Sapte membri ai CSM ii cer Avocatului Poporului sa atace la CCR ordonanta de urgenta prin care a fost prelungit automat mandatul celor doi sefi ai Inspectiei Judiciare.

Daca aceasta neconstitutionalitate nu va fi constatata cat mai repede dupa intrarea in vigoare a ordonantei, consecinta va fi compromiterea anchetelor disciplinare si a celorlalte verificari si controale de competenta IJ, spun semnatarii.

Judecatorii Andrei Balan, Andreea Chis si Bogdan Mateescu, precum si procurorii Cristian Ban, Florin Deac, Nicolae Solomon si Tatiana Toader, sustin ca ordonanta prezinta mai multe vicii grave de neconstitutionalitate.

1. Retroactivitatea, deoarece ordonanta a fost emisa dupa ce mandatele celor doi inspectori sefi expirasera.

2. Incalcarea separatiei puterilor in stat, deoarece atributia numirii conducerii Inspeciei Judiciare revine CSM, ca garant al independentei Justitiei, iar ordonanta nici macar nu explica in expunerea de motive de ce aceasta atributie a fost preluata de puterea executiva prin Guvern.

3. Inexistenta situatiei de urgenta prevazuta de art 115 al 4 din Constitutie, deoarece vacanta de la conducerea IJ putea fi rezolvata de CSM fara a fi necesara interventia Guvernului.

4. OUG nu are avizul CSM, desi exista aceasta obligatie constitutionala. Avizul a fost cerut pe 29 august si, potrivit legii, Consiliul avea la dispozitie 30 de zile pentru a-l emite, termen in care CSM nu poate fi acuzat ca ar fi comis un abuz de drept.

5. OUG incalca articolele 4 si 16 din Constitutie, deoarece reglementeaza situatii individuale raportate la doar doua persoane identificabile.

6. OUG incalca art 115 al 6 din Constitutie care interzice reglementarea prin OUG in domeniul legilor constitutionale si afectarea regimului institutiilor fundamentale ale statului, iar Inspectia Judiciara este o structura cu personalitate juridica in cadrul CSM care este o institutie fundamentala a statului cu reglementare constitutionala.

Mandatele lui Lucian Netejoru si Gheorghe Stan, inspector-sef, respectiv inspector-sef adjunct al IJ, au expirat pe 1 septembrie si au fost prelungite automat printr-o orodonanta de urgenta adoptata de Guvern pe 5 septembrie.

Toader "informeaza", la miezul noptii, despre OUG data pentru Inspectia Judiciara

CSM urma sa delege o noua conducere a IJ din randul inspectorilor in functie. Inainte de adoptarea ordonantei, Liviu Dragnea l-a criticat pe Tudorel Toader pentru ca nu a prelungit mandatul conducerii Inspectiei Judiciare.

Lucian Netejoru este un personaj extrem de controversat, acuzat de fals in declaratii pentu ca nu si-a trecut in declaratia de interese apartenenta la masonerie, insa nu a putut fi judecat pentru ca fapta s-a prescris.

In mandatul sau, Inspectia Judiciara a fost implicata in mai multe scandaluri si au fost inspectori care au acuzat presiuni din partea conducerii, asa cum s-a intamplat in cazul controlului la DNA. Surse judiciare spun ca numai jumatate dintre actiunile disciplinare initiate de IJ impotriva magistratilor au castig de cauza in fata CSM si a instantei de judecata.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#CSM inspectia judiciata Tudorel Toader , #justitie