CSM discuta joi proiectul de lege privind desfiintarea controversatei Sectiii Speciale

Luni, 08 Februarie 2021, ora 20:17
4046 citiri
CSM discuta joi proiectul de lege privind desfiintarea controversatei Sectiii Speciale
Gheorghe Stan, primul sef al SIIJ, acum judecator CCR si Adina Florea. Foto: Arhive Ziare.com

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii va discuta joi, 11 februarie, proiectul de lege privind desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, cunoscuta drept Sectia Speciala, potrivit ordinii de zi. Organismul are rol de a aviza consultativ proiectele de lege care vizeaza Justitia.

In aceeasi sedinta urmeaza sa fie discutat si Raportul de activitate al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie pe anul 2020.

Discutiile despre desfiintarea/ operationalizarea Sectiei Speciale au fost animate in CSM, in ultimii trei ani. Proiectul de desfiintare al acestei structuri a fost initiat de fostul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, si completat de actualul ministru, Stelian Ion.

Desfiintarea, in programul de guvernare

Pe 31 decembrie 2020, ministrul Justitiei, Stelian Ion, a anuntat ca trimite catre Consiliul Superior al Magistraturii proiectul pentru desfiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ) in vederea obtinerii unui aviz, precizand ca sunt eliminate "asa-zisele superimunitati al judecatorilor si procurorilor".

El a mentionat si ca va fi transmis catre GRECO (Grupul Statelor impotriva Coruptiei - organism al Consiliului Europei) un raspuns ca in programul de guvernare este stabilita prioritatea desfiintarii SIIJ.

"Inca de la preluarea acestui mandat, am discutat in cadrul Directiei de elaborare a actelor normative in sensul de a face unele corecturi ale proiectului de lege referitor la desfiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie si a trimite acest proiect catre Consiliul Superior al Magistraturii in vederea obtinerii unui aviz. Am facut acest lucru, iar in cursul zilei de astazi vom trimite catre CSM proiectul. Vreau sa va fac precizarea ca din proiectul initial de lege am pastrat doar partea referitoare la desfiintarea SIIJ, eliminand celalalte articole care se refereau la asa-zise super imunitati ale judecatorilor si procurorilor pe care nici acestia nu le cerusera si care din punctul meu de vedere nu isi aveau locul in acest proiect de lege", a transmis Stelian Ion.

El a mentionat ca va fi trimisa catre GRECO o informare legata de SIIJ.

"O a treia chestiune este cea legata de raspunsul pe care il vom trimite in cursul zilei de azi catre GRECO. Pana la sfarsitul anului trebuie sa trimitem acest raspuns suplimentar fata de ceea ce s-a raspuns pana acum. Le vom spune ca avem in programul de guvernare clar stabilita prioritatea desfiintarii Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie, o chestiune solicitata in mod expres, in mod argumentat de catre GRECO. De asemenea, in plus avem prinsa in programul de guvernare chestiunea referitoare la procedura de numire a procurorilor de rang inalt, in sensul intaririi rolului Consiliului Superior al Magistraturii", a mai afirmat Stelian Ion.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#sectia special csm, #CSM Sectia Speciala, #csm desfiintare sectia speciala , #magistrati
Comentarii