CSM: Basescu, Macovei si Ponta au afectat independenta Justitiei

Joi, 11 Decembrie 2014, ora 13:23
7599 citiri
CSM: Basescu, Macovei si Ponta au afectat independenta Justitiei
Foto: Romania Libera

Presedintele Traian Basescu, europarlamentarul Monica Macovei si premierul Victor Ponta au afectat independenta Justitiei prin declaratiile lor despre dosarele Microsoft si Lukoil, respectiv despre o eventuala decizie a instantei privind incompatibilitatea lui Klaus Iohannis, a constatat joi plenul CSM.

Membrii Consiliului au ajuns la aceasta concluzie in urma studierii rapoartelor Inspectiei Judiciare intocmite in cazul celor trei oameni politici, a confirmat procurorul Gheorghe Muscalu, membru CSM.

"Astfel de atacuri apar de obicei in campania electorala. Sper ca cei din clasa politica sa se maturizeze si sa nu mai atace independenta Justitiei", a declarat Muscalu, care a precizat ca oamenii politici ar trebui sa se abtina in a face comentarii in legatura cu dosare aflate pe rol.

Livia Stanciu: Politicienii au depasit limitele admisibile

La randul sau, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Livia Stanciu, a declarat ca anumiti politiceni au depasit limitele discursului public si au decredibilizat justitia.

"Politicienii au depasit limitele admisibile ale discursului public. Unii au incercat sa introduca politicul in Justitie sau chiar au spus ca Justitia ar fi influentata politic. (...)

Puterile trebuie sa inteleaga ca nu iti acoperi anumite esecuri prin incercarea de a responsabiliza alte puteri (Justitia - n. red.). O justitie din Romania pentru a functiona implica in mod deosebit ca in Romania sa existe o legislatie clara, coerenta, stabila, care sa nu permita interpretari. Implica, de asemenea, resurse materiale si, mai ales, umane suficiente pentru ca acest sistem sa poata lucra la anumiti parametri si la un nivel calitativ", a mai spus presedintele ICCJ.

Inspectia Judiciara: Monica Macovei a afectat independenta procurorilor

Alt punct de vedere fata de Inspectia Judiciara

Prin hotararea de joi a CSM, membrii Consiliului nu si-au insusit concluziile inspectorilor judiciari potrivit carora Traian Basescu nu a incalcat independenta Justitiei atunci cand a afirmat ca in dosarul Microsoft "vor mai aparea surprize, inclusiv persoane".

Totodata, Inspectia Judiciara stabilise ca premierul Victor Ponta nu a depasit limitele discursului politic atunci cand spunea ca Guvernul nu intervine in Justitie in cazul Petrotel-Lukoil, dar ca sustine salvarea locurilor de munca ale angajatilor si plata salariilor catre acestia, cerandu-i ministrului Justitiei sa transmita tuturor, in mod corect, acest mesaj. Nici acest raport nu a fost insusit de CSM.

Macovei, despre dosarul Lukoil: Pana acum, Ponta a ales hotii. Acum a ales Putin

Pe de alta parte, CSM si-a insusit concluziile IJ referitoare la raportul in cazul declaratiilor facute de Monicai Macovei, conform carora Victor Ponta, procurorul-sef al Romaniei si sotia acestuia au pus presiune pe procurori pentru ridicarea sechestrului la rafinaria Petrotel Ploiesti, dar si in cazul premierului care a sustinut, in campania electorala, ca liderul PNL Klaus Iohannis va fi declarat incompatibil de ICCJ, intrucat aceasta este practica unitara a instantei supreme, in toate cazurile similare.

In ambele sitatii, IJ a stabilit ca a fost incalcata independenta Justitiei, concluzie insusita joi de CSM.

Patru rapoarte analizate

In total, inspectorii judiciari au intocmit patru rapoarte privind apararea independentei Justitiei. Acestea au fost prezentate joi si analizate in planul CSM.

Primul raport se refera la declaratiile facute de Ponta in 27 octombrie, cand a spus ca liderul PNL Klaus Iohannis va fi declarat incompatibil de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, intrucat aceasta este practica unitara a acestei instante, in toate cazurile anterioare de incompatibilitate pronuntandu-se similar.

Ponta a afectat independenta Justitiei cand a vorbit de dosarul lui Iohannis - Inspectia Judiciara

"Cu siguranta si domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, ca asa au fost toate deciziile pana acum (...) Rezultatul este stiut de toata lumea, domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, pentru ca pana acum asta e practica unitara a ICCJ, in toate cazurile anterioare au spus la fel", arata la acea vreme Ponta.

Macovei, despre Lukoil

Cel de-al doilea raport se refera la afirmatia europarlamentarului Monica Macovei, care a acreditat ideea ca Victor Ponta si procurorul general al Romaniei ar fi exercitat presiuni asupra procurorilor care instrumentau dosarul Lukoil.

"Trebuie sa se cerceteze ceea ce se scrie in presa ca Victor Ponta a primit apartamente luxoase de la Lukoil sau prin interpusi sau alte bunuri. Familia Nitu lucreaza impotriva Justitiei, lucreaza cu politicul. Sotia sa a facut presiune pe procurori pentru a ridica sechestrul la Lukoil. Ea e sefa acelor procurori care lucreaza la caz. Ponta poate fi judecat pentru obstructionarea Justitiei, pentru complicitate. El l-a ales pe Putin si este tradare nationala", a declarat Macovei.

Al treilea raport analizat joi de CSM se refera la o alta declaratie legata de acelasi dosar Lukoil. Este vorba de o declaratie a premierului Victor Ponta, care spunea ca Guvernul nu intervine in Justitie in cazul Petrotel-Lukoil, dar ca sustine salvarea locurilor de munca ale angajatilor si plata salariilor catre acestia, cerandu-i ministrului Justitiei sa transmita tuturor, in mod corect, acest mesaj.

"Imi doresc ca, ori de cate ori este vorba de locuri de munca, sa avem o pozitie foarte clara, de salvare a acestora. Vreau sa spun inca o data - si il rog pe ministrul Justitiei sa transmita corect ceea ce am spus - e foarte bine ca Justitia sa isi faca datoria, ca cei care au pagubit statul sa plateasca si sa recuperam prejudiciile. Ii felicit pe toti procurorii si judecatorii care ne ajuta sa ii pedepsim pe cei vinovati.

In acelasi timp, trebuie sa avem grija - ca noi suntem Guvernul, nu e treaba procurorului sau a judecatorului - de...in cazul Lukoil sunt 3.500 de angajati. Ma bucur ca o sa isi primeasca salariile vineri si sa avem de fiecare data o gandire de a salva locurile de munca si interesele economice", spunea Ponta, in cadrul sedintei de guvern din 6 octombrie.

Inspectia Judiciara stabilise in acest caz ca premierul nu a depasit limitele discursului politic, dar CSM nu a fost de acord.

Surprizele anuntate de Basescu in dosarul Microsoft

Cel de-al patrulea raport al IJ se refera la declaratiile facute la Realitatea TV de presedintele Traian Basescu, care, raspunzand unei intrebari, a spus ca in dosarul Microsoft vor mai aparea surprize, inclusiv persoane.

ACL solicita CSM sa verifice daca Ponta a afectat independenta Justitiei, in cazul Iohannis

Basescu a negat la acel moment ca in dosarul Microsoft s-au primit dosare de la FBI. "Cea mai complexa informatie am avut-o in 2009 legata de posibila fraudare si acea informatie intr-o maniera mult mai in detaliu a fost transmisa DNA si de acolo a inceput usor, usor", afirma presedintele Traian Basescu, precizand ca informarea a venit de la serviciile romanesti.

Intrebat daca vor mai fi surprize in acest dosar, Basescu a spus: "Da, vor mai fi".

Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
#Basescu independenta justitie, #Ponta Macovei independenta justitie , #CSM