CSM a sanctionat o judecatoare care a dezvaluit public problemele din justitie. Avocat: Un simulacru de proces disciplinar

Miercuri, 15 Iulie 2020, ora 19:14
8192 citiri
CSM a sanctionat o judecatoare care a dezvaluit public problemele din justitie. Avocat: Un simulacru de proces disciplinar
Foto: Arhiva persoanala

Sectia pentru judecatori in materie disciplinara din CSM a sanctionat-o pe judecatoarea Crina Muntean, fosta sefa a Sectiei penale din Tribunalul Bihor, cu "suspendarea din functie pentru o perioada de 6 luni", dupa ce intr-un interviu a criticat Inspectia Judiciara sia dezvaluit problemele din CSM si justitie.

Decizia a fost luata in majoritate de membrii CSM si poate fi contestata cu recurs la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Concret, Crina Muntean a fost gasita vinovata pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. a) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor: "manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu."

Iata ce spunea Crina Muntean

"Magistratii nu pot protesta impotriva modificarilor legislative ce le afecteaza cariera si posibilitatea de a da solutii juste, fara riscul de a fi supusi ulterior unor multiple verificari ale activitatii profesionale. Magistratii nu au libertatea de a-si exercita profesia conform propriei convingeri, fara riscul de a deveni, la randul lor, anchetati pentru simplul fapt ca au indraznit prea mult.

Si toate acestea se intampla sub pretextul ca reinstauram suprematia legii, ca respectam drepturi si libertati fundamentale, ca inlaturam abuzurile. Nu cunosc ca epoca Stanoiu sa fi fost marcata de atata ipocrizie," declara Crina Muntean, in august 2019, pentru Newsweek.

"Un simulacru de proces disciplinar"

Avocata Georgiana Trandafir, care a reprezentat-o in fata CSM pe Crina Muntean, sustine insa ca la mijloc este vorba de "o executie".

"Doamnei Crina Muntean i s-au respins toate probele, inclusiv dreptul de a fi audiata, asa cum prevede legea. Ostilitatea evidenta manifestata de sectie a mers pana la fi certata ca nu ma misc mai repede sa parasesc sala atunci cand deliberau asupra unei cereri. In sala eram 14 persoane, aerul era irespirabil, mi s-au refuzat inclusiv pauzele pentru a putea, efectiv, respira, fiind apostrofata ca nu eu decid cum sa fie condusa sedinta.

In toata cariera mea nu am asistat la asa ceva, a fost o executie, nu un proces civil. De altfel, vazand ca doamnei judecator i se respinge inclusiv dreptul de a fi audiata, mi-am depus mandatul in fata sectiei si am refuzat sa pun concluzii pe fondul cauzei. Pentru prima data in cariera mea de avocat, am simtit ca tot ce inseamna proces civil, egalitate de arme sau dreptul la un proces echitabil, in anumite circumstante, ramane doar un ideal," declara avocata.

"Vom contesta decizia"

Trandafir sustine ca in aceste conditii a refuzat sa-si mai exercite profesia, deoarece nu mai putea sa apere drepturi, daca i se resping toate probele prin care putea dovedi lipsa abaterii disciplinare.

"In cursul cercetarii disciplinare s-a dovedit veridicitatea afirmatiilor din interviu, a existat un coleg magistrat care a declarat ca s-a incercat sa se intervina pe langa el pentru a pronunta o anumita solutie. Sectia a refuzat inclusiv audierea domnului judecator in conditii de contradictorialitate.

Dezbaterile pe chestiunile prealabile au durat aproximativ 4 ore, timp in care eram periodic scosi afara pe hol, teoretic pentru ca judecatorii sectiei sa delibereze. Intr-una dintre aceste reprize am stat pe hol, in picioare, o ora pentru ca judecatorii sa delibereze asupra unei exceptii invocate si sustinute de doamna judecator Evelina Oprina, exceptie care a mai fost invocata si in celalalt dosar disciplinar, fiind respinsa la acel moment "de pe scaun" (adica acum cateva luni)," declara Trandafir.

Potrivit acesteia, fara a pune in discutie fondul chestiunii, ceea ce s-a intamplat a fost un simulacru de proces disciplinar.

"Cu siguranta vom contesta hotararea sectiei la completul de 5 judecatori," concluzioneaza Trandafir.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Crina Muntean CSM, #Crina Muntean judecator, #Crina Muntean Inspectia Judiciara , #magistrati