CSM a constatat ca fostul sef al Sectiei Speciale a prezentat date eronate opiniei publice. Informatiile false au fost transmise de Tudorel Toader catre Financial Times

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 08 Iunie 2020, ora 18:36
27124 citiri
CSM a constatat ca fostul sef al Sectiei Speciale a prezentat date eronate opiniei publice. Informatiile false au fost transmise de Tudorel Toader catre Financial Times
Foto: Arhiva Ziare.com (captura)

Sectia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a constatat ca fostul sef al Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, procurorul Gheorghe Stan, a prezentat cifre neconforme cu realitatea in celebra conferinta de presa din 28 februarie 2019. "Sunt date false," conchide CSM.

"De la data la care a devenit operationala, Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie a preluat 1.422 de dosare, aflate in curs de solutionare, din care 70% au fost inregistrate ca urmare a unor sesizari din oficiu.

Dosare cu o vechime in sistem de cel putin doi ani si care erau lasate in nelucrare", declara Gheorghe Stan, pe 28 februarie 2019, in prima si ultima conferinta de presa organizata in calitate de sef al Sectiei Speciale.

Declaratiile lui Gheorghe Stan au fost facute intr-o conferinta de presa, la ora de maxima audienta, in care a aparut alaturi de mana sa dreapta, procurorul Adina Florea.

In mai 2019, Gheorghe Stan a fost numit judecator la CCR, fiind sprijinit de PSD.

Iata cum s-a derulat aceasta conferinta de presa - Stan si Florea au facut conferinta fara intrebari: Spun ca Sectia lor e laudata de Comisia de la Venetia, desi expertii au cerut sa nu fie infiintata

Toader a preluat rapid datele false

Declaratiile procurorului Stan au alimentat teoriile unor politicieni din coalitia PSD- ALDE potrivit carora DNA deschidea dosare din oficiu unor magistrati pentru a pune presiune pe acestia.

O tema care a fost preluata rapid de fostul ministru al justitiei, Tudorel Toader, intr-o scrisoare pe care a adresat-o publicatiei Financial Times.

"Sectia speciala nou-infiintata pentru investigarea abuzurilor magistratilor, care este independenta de DNA, a raportat ca a preluat un numar de 1.422 de dosare de la Directia Anticoruptie. In jur de 70 de procente dintre ele au fost initiate intern - nu in urma unor denunturi externe sau a unor acuzatii.

Multe dintre aceste dosare erau incepute de cel putin doi ani si, potrivit raportului institutiei, au fost initiate impotriva celor care nu erau de acord cu dorintele DNA," scria Tudorel Toader.

Citeste scrisoarea fostului ministru- Tudorel Toader, scrisoare pentru Financial Times: Nu am nimic personal cu Kovesi, dar nu trebuie sa fie numita procuror-sef european!

DNA a scris publicatiei si a explicat ca Toader a transmis date false - Financial Times a publicat replica DNA, la scrisoarea denigratoare a lui Tudorel Toader

Verificarile

Verificarile realizate de Inspectia Judiciara au scos la iveala ca datele prezentate de Gheorghe Stan sunt departe de realitate, in realitate, procentul era doar de 2%. Datele furnizate public de procuror nu ar fi fost sustinute printr-o verificare corespunzatoare a evidentelor Sectiei Speciale.

"Chiar daca s-ar admite ca la acel moment evidentele nu erau la zi pentru o analiza exacta, este inadmisibila furnizarea de date, doar pe baza unor verificari superficiale," explica CSM.

Potrivit sursei citate, in acest caz Inpectia Judiciara a retinut ca in urma controlului a rezultat ca evidentierea datelor statistice prividn numarul vauzelor cu magistrati in care sesizarea s-a facut din oficiu s-a realizat prin transmiterea verbala de catre fiecare procuror a stocului de dosare pe care il avea in lucru la data de 28 februarie 2019.

"Sectia pentru procurori considera ca un asemenea precedent in cadrul Ministerului Public este de respins categoric, mai ales in contextul transmiterii unor date false (existenta unui procent de peste 70% urmare a unor sesizari din oficiu din cauzele preluate vizand magistrati, in locul cifrei reale de aproximativ 2%), care au provocat si sustinut speculatiile din spatiul public privind un subiect atata de sensibil pentru imaginea Ministerului Public, precum numarul cauzelor penale cu magistrati si numarul sesizarilor din oficiu in aceste cauze," conchide Sectia pentru procurori din cadrul CSM.

Sursa: CSM

Intregul raport poate fi citit pe site-ul CSM.

Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că are încredere în şansele sale la alegeri, pentru că Bucureştiul arată "mult mai rău decât acum patru ani"....
BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
Biroul Electoral de Circumscripţie al Municipiului Bucureşti a decis înregistrarea Acordului de desfiinţare a protocolului de constituire a Alianţei Electorale PSD-PNL încheiat la nivelul...
#Gheorghe Stan CCR, #CSM Gheorghe Stan CSM, #Adina Florea CSm , #procuror