Cristian Poteraș, fost edil al Sectorului 6, scapă de dosarul de mită. Cauza a fost restituită procurorilor DNA

Luni, 08 Noiembrie 2021, ora 14:57
3064 citiri
Cristian Poteraș, fost edil al Sectorului 6, scapă de dosarul de mită. Cauza a fost restituită procurorilor DNA
Cristian Poteraș a ieșit din pușcărie în 2020, după executarea a 2/3 din pedeapsa de 8 ani de închisoare primită într-un alt dosar. FOTO: Facebook / Cristian Poteraș

Fostul edil al Sectorului 6, Cristian Poteraș, scapă de dosarul în care era acuzat că a luat un teren de 2,7 de hectare în valoare de peste 3 milioane de euro, în urma unei retrocedări frauduloase. Curtea de Apel București a restituit dosarul lui Cristian Poteraș la DNA.

Este vorba despre un dosar trimis în judecată de procurorii DNA în data de 27 septembrie 2018, în care Cristian Poteraș – pe vremea aceea aflat în pușcărie, cu o pedeapsă de 8 ani într-o altă cauză – era deferit justiției pentru luare de mită și abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite.

Alături de Poteraș au mai fost trimiși în judecată Grecu Lucian Viorel, Stănescu Paul Sorin, Georgescu Valentina Narcisa şi Georgescu Bogdan.

Pe data de 24 mai 2019, Tribunalul București a constatat încheiată procedura de cameră preliminară și a dispus începerea judecății.

Decizia a fost atacată de Cristian Poteraș la instanța ierarhic superioară.

Pe data de 5 noiembrie 2021, Curtea de Apel București a admis contestațiile formulate de Poteraș, alături de ceilalți inculpați și a dispus restituirea dosarului la DNA.

Iată minuta deciziei Curții de Apel București:

  • „Admite contestaţiile formulate de către inculpaţii Poteraş Constantin Cristian, Grecu Lucian Viorel, Stănescu Paul Sorin, Georgescu Valentina Narcisa şi Georgescu Bogdan împotriva încheierii din data de 24 mai 2019 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Bucureşti Bucureşti – Secţia I penală, în dosarul nr.32220/3/2018/a1.
  • Desființează încheierea atacată și, rejudecând:
  • Admite excepția invocată de inculpatul Poteraş Constantin Cristian, de nelegalitate a Ordonanţei nr. 276/C/2016 din data de 04.02.2016 (...) prin care s-a dispus infirmarea în întregime a soluţiei de clasare (neînceperea urmăririi penale) dispusă la data de 02.12.2013 în dosarul nr.281/P/2009
  • Constată nulitatea absolută a Ordonanţei nr. 276/C/2016 din data de 04.02.2016 emisă de Procurorul Şef al PICCJ-DNA, precum şi a tuturor actelor subsecvente acestei ordonanţe, inclusiv a rechizitoriului nr.281/P/2009 din 26.09.2019 emis de PICCJ-DNA, privind pe inculpaţii Poteraş Constantin Cristian, Grecu Lucian Viorel, Stănescu Paul Sorin, Georgescu Valentina Narcisa şi Georgescu Bogdan.
  • Dispune restituirea cauzei la PICCJ-DNA. Cheltuielile judiciare efectuate rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în cameră de consiliu, astăzi, 05 noiembrie 2021”.

Un „tun imobiliar” de peste 26 milioane de euro

Potrivit DNA, În cursul lunii ianuarie 2007, ca urmare a activității Subcomisiei de fond funciar din cadrul Primăriei sectorului 6 condusă de către inculpatul Poteraș Constantin-Cristian, la acea dată primar al Sectorului 6 București, a fost emis titlul de proprietate nr. 100402/2007, în baza căruia Societatea Națională Institutul Pasteur S.A. a obținut dreptul de proprietate asupra unui teren cu suprafața de aproximativ 19 ha pe raza municipiului București.

„Inculpatul Poteraș Constantin Cristian a întocmit și a înaintat spre validare anexa prin care propunea admiterea cererii de retrocedare, deși cunoștea că societatea nu se putea prevala de dispozițiile cu caracter reparatoriu ale legilor fondului funciar, neîncadrându-se în niciuna dintre categoriile de persoane îndreptățite la reconstituirea dreptului de proprietate privată.

Astfel, persoana juridică nu exista în anul 1945, momentul de referință prevăzut în legile fondului funciar, astfel încât nu putea invoca drepturi anterioare înființării, iar temeiul invocat în cuprinsul propunerii se refera la alte categorii de terenuri. În anul 1991, institutul a fost organizat ca regie autonomă, prilej cu care i-a fost stabilit patrimoniul, format exclusiv din bunurile existente în bilanțul contabil la momentul înființării, astfel încât nu putea solicita de la stat alte bunuri. Mai mult, în anul 2000 societatea a fost privatizată, prilej cu care au fost trecute din proprietatea statului în proprietate privată doar bunurile incluse în capitalul social la momentul vânzării acțiunilor”, se arată în comunicatul DNA.

„Partea” lui Poteraș: un teren de 3 milioane de euro

Prin transferul nelegal al imobilului în patrimoniul societății comerciale s-a produs un prejudiciu statului în cuantum de 26.466.464 euro, care reprezintă în același timp un avantaj patrimonial pentru S.N. Institutul Pasteur S.A., notează procurorii.

„Pentru a-și îndeplini atribuțiile într-o modalitate care să asigure reconstituirea dreptului de proprietate, în cursul anului 2006, inculpatul Poteraș Constantin Cristian a acceptat de la Stănescu Paul Sorin promisiunea unor foloase materiale, iar în cursul anului 2007 a primit de la acesta o suprafață de 2,7 ha din terenul reconstituit, în valoare de 3.116.464 euro. Inculpatul Grecu Lucian Viorel, persoană apropiată fostului primar, a ajutat la transmiterea bunului, acceptând să figureze în mod formal într-o tranzacție imobiliară în locul acestuia, pentru ascunderea beneficiarului tranzacției. Totodată, inculpata Georgescu Valentina-Narcisa a ajutat la transferul folosului material în patrimoniul fostului primar atât prin intermedierea legăturii dintre Poteraș Constantin Cristian și Stănescu Paul Sorin, cât și prin simularea prestării unor servicii de consultanță în comun cu Grecu Lucian Viorel”, mai arătau procurorii DNA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Cristian Poteras coruptie, #curtea de apel bucuresti, #restituire dosar DNA, #retrocedare , #DNA