Revoltă după arestarea protestatarului Cristian Dide: ”Circulă tone de droguri tari prin țară și DIICOT doarme în papuci”

Miercuri, 24 Noiembrie 2021, ora 14:44
6982 citiri
Revoltă după arestarea protestatarului Cristian Dide: ”Circulă tone de droguri tari prin țară și DIICOT doarme în papuci”
Autodenunțul semnat de activistul Cristian Dide și trimis către DIICOT FOTO Facebook/ Angi Șerban

Activistul Cristian Dide a fost arestat preventiv pentru 30 de zile într-o speță dubioasă mediatizată unilateral până acum de DIICOT.

Dide a trimis la sediile direcției de investigare a criminalității organizate mai multe plicuri cu produse conținând doze foarte mici de THC (substanța activă din cannabis care produce efectul halucinogen). Dide a cumpărat produsele comercializate legal din România sau din străinătate și le-a expediat mai departe către DIICOT fără a le desface.

Potrivit protestatarului și apropiaților acestuia, a fost o acțiune de frondă prin care Dide a încercat să arate că instituțiile statului român sunt incapabile să lupte eficient împotriva traficului de droguri de mare risc.

Mai multe persoane din spațiul public scriu că arestarea lui Dide în această speță este disproporționată față de infracțiunea în sine și constituie un abuz periculos.

”Un abuz care ne va costa cândva pe fiecare dacă nu facem nimic.

Domnul ăla, Cristian Dide a fost până la urmă arestat pentru 30 de zile, la propunerea DIICOT, mai exact a procurorului Vasile Airinei.

Ce a făcut de fapt Dide: a cumpărat timp de doi ani produse legal comercializate de firme din România si din alte țări, produse cu un conținut foarte redus (sub 0,2%), deci total inofensiv, de THC (substanța activă din planta de cannabis care dă starea de high), și le-a trimis direct la DIICOT, fără ca măcar să le desfacă. Atât. Un gest ostentativ, care le-a oferit în schimb ”zeilor de două parale” de la DIICOT ocazia perfectă de a-și arăta mușchii justițiari”, a scris pe Facebook analistul politic Pavel Lucescu.

Acesta a punctat că circulă tone de droguri în România și că ”DIICOT doarme în papuci”, dar și că legile se aplică în funcție de om, oferind exemplul fiului lui Țiriac, care, deși a fost prins cu ani în urmă cu cocaină, nu a pățit nimic.

”Circulă tone de cocaină, heroină și alte droguri tari prin țară și DIICOT doarme în papuci. Dar acolo sunt implicate rețele mari de contrabandă, oameni cu protecție înaltă, inclusiv politică, interlopi periculoși, acolo DIICOT e mielușel, se cacă procurorii lor pe ei de frică, nu mișcă nimic.

Fiul lui Țiriac a fost prins acum mulți ani cu cocaină, n-a pățit nimic. În schimb dacă ești un Dide oarecare și le arăți printr-un gest provocator cât de slabi sunt, te arestează imediat. Ba o fac cu tot tamtam-ul de rigoare, cheamă presa după ei să-I filmeze, dau comunicate triumfaliste.

Pe Dide l-au reținut în plină noapte, l-au săltat dintr-un tren, l-au plimbat prin fața televiziunilor, l-au audiat timp de șase ore, după care l-au arestat. Au pus la cale tot acest circ grețos de PR ieftin, tipic pentru instituțiile noastre de forță incompetente, corupte, goale de conținut, pentru că nu se pot lăuda de fapt cu nimic. DIICOT are o istorie plină de eșecuri răsunătoare în combaterea adevăratului trafic de droguri de mare risc, de aia când dau de câte un amărât cu un pliculeț de ”iarbă” fac atâta tărăboi mediatic și cer pedepse absurde”, mai spune analistul politic.

Jurnalistul german Paul Arne Wagner a scris, de asemenea, că este vorba de un abuz și că ”nimeni nu ar putea să se drogheze cu produsele cumpărate de Dide”, deși au fost descrise de DIICOT ca fiind ”droguri de risc”.

”Este prima dimineață în care Cristian-Mihai Dide s-a trezit la închisoare. Pentru un act de activism civic, un semn de alarma trasa autoritatiilor, o oglindă pusă în fața întregului sistem, ca să îi arate cât de gol este împăratul sau, ma rog, o gluma pe seama procurorilor DIICOT. Am vazut peste tot relatare cum că Dide ar fi trimis "Cannabis" la mai multi procurori DIICOT. Aceasta este o minciuna prin omisiune sau o confuzie generală bazata pe un comunicat DIICOT. De ce? Pentru ca canabis este o plantă, dar si un nume pentru un drog.

Dide a cumparat timp de doi ani produse legal comercializate de firme din Romania si din alte tari, produse care contin in jur de 0.2 la suta THC, si le-a trmis direct la procurori DIICOT, în principiu fără ca măcar să le desfacă. THC este substanta activă, substanță care face din planta canabis un drog, numai ca drogul obtinut din canabis are de obicei un continut de THC de 15 la suta, dar minim de 5 la suta si uneori si de peste 50 la suta.

Ca sa ne înțelegem, nimeni nu ar putea sa se drogheze cu produsele cumparate de Dide, deci produsele descrise de DIICOT ca "droguri de risc" nu sunt, prin definitie, logică și bun simț, nici un drog. Produsele respective, ca sa folosim o comparatie cu alcoolul, sunt ca o ciocolata cu rom, sau un suc de mere usor fermentat”, a scris jurnalistul german pe Facebook.

Amintim că Paul Arne Wagner, care a fost dus la secție și amendat cu 500 de lei în urma protestelor din 20 iunie 2018, a câștigat definitiv procesul cu Jandarmeria, printr-o decizie a Tribunalului București, astfel că amenda a fost anulată.

După protestele din 20 iunie 2018, jandarmeria a susținut că jurnalistul ar fi forțat un dispozitiv de jandarmi. Potrivit aceleiași instituții, el a susținut că este jurnalist, dar nu ar fi făcut dovada cu un "document oficial".

Activistul Cristian Dide, cunoscut de la protestele anti-corupție, a fost arestat preventiv marți, 23 noiembrie, fiind acuzat că a procurat canabis din afara ţării, dar şi din România şi a trimis două colete cu droguri la sediile DIICOT – Structura Centrală şi Serviciul Teritorial Iaşi.

Decizia privind arestarea activistului este contestată de avocatul său și de mai mulți apropiați. Aceștia susțin că incusiv gestul de a trimite drogurile la DIICOT a fost un act de protest. Dide a vrut să demonstreze astfel că în țara noastră se pot cumpăra şi vinde droguri sub nasul autorităţilor.

De altfel, colega de proteste a lui Cristian Dide, activista Angi Șerban, prezintă autodenunțul pe care Cristian Dide l-a semnat după cumpărarea respectivelor produse conținând THC.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#cristian dide, #DIICOT, #droguri, #arestare cristian dide , #DIICOT