Dosarul Crimelor din Onești. Patru șefi de poliție, urmăriți penal pentru abuz în serviciu. Procurori: Pasivitatea lor a avut drept consecință uciderea victimelor

Duminica, 28 Noiembrie 2021, ora 10:08
6843 citiri
Dosarul Crimelor din Onești. Patru șefi de poliție, urmăriți penal pentru abuz în serviciu. Procurori: Pasivitatea lor a avut drept consecință uciderea victimelor
Criminalul Gheorghe Moroșanu, filmat în timp ce amenință de la etaj că îi va ucide pe ostatici. FOTO: YouTube / Captură video

Patru șefi de structuri de poliție sunt urmăriți penal de procurori pentru abuz în serviciu în cazul intervenției eșuate a forțelor de ordine în cazul crimelor de la Onești. Informația a fost confirmată pentru Ziare.com de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău.

Reamintim că în cazul crimelor de la Onești – acolo unde doi electricieni au fost luați ostatici apoi au fost uciși – au fost deschise două dosare penale: unul (in personam) cu privire la criminalul Gheorghe Moroșanu și altul (in rem) cu privire la intervenția eșuată a forțelor de ordine, cărora le-a luat mai bine de 6 ore să descindă în apartamentul unde erau ținuți ostaticii, moment în care aceștia au fost uciși.

Ziare.com a solicitat relații cu privire la stadiul anchetei privind intervenția Poliției, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău.

„În cauză s-a dispus continuarea urmăririi penale față de 4 suspecți, șefi de structuri de poliție, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin.1 C.pen., constând în aceea că, la data de 1.03.2021, aflați în exercițiul atribuțiilor de serviciu, cu încălcarea dispozițiilor art. 26 alin. 1 pct. 5 din Legea 2018/2002, dispoziții ce se completează cu procedure operaționale cu caracter intern, nu și-au îndeplinit / ori și-au îndeplinit defectuos obligațiile profesionale de desfășurare a activităților de negociere și de asigurare a intervenției pentru eliberarea victimelor luate ostatice de M.G. (n.r.- Moroșanu Gheorghe), pasivitate care a avut drept consecință privarea de libertate a celor două victime pe o perioadă de aproximativ 6 ore, precum și uciderea acestora de către agresorul înarmat”, se arată în răspunsul PCA Bacău.

Procurorii fac precizarea că suspecților li s-a adus la cunoștință atât calitatea procesuală, cât și acuzațiile.

Asta înseamnă că cei patru șefi de poliție din Bacău – a căror identitate nu este dezvăluită de anchetatori – au fost suspendați din funcțiile pe care le dețineau.

Filmul evenimentelor din „apartamentul groazei”

Raportul ITM consemnează pe ore „filmul” evenimentelor care s-au succedat în ziua de 1 martie 2021.

9.30: Inginerul Dan Jitea a mers la apartament pentru a vedea dacă lucrătorii au nevoie de ceva. Aceștia au solicitat unele materiale și un bidon cu apă. Inginerul a stat în apartament până în jurul orei 10.30, după care a plecat la sediul societății.

11.10: Inginerul a fost apelat telefonic de lucrătorul Dan Pătatu care l-a informat că mai sunt necesatre unele materiale pe care Jitea Dan a promis că le va aduce la sfârșitul programului sau a doua zi.

11.40: În interiorul apartamentului în care efectuau lucrări de reparații, cei doi lucrători au fost lipsiți de libertate în mod nelegal de către Moroșanu Gheorghe.

11.50: Dispeceratul Poliției Onești a fost sesizat cu privire la faptul că Gheorghe Moroșanu a sechestrat două persoane.

11.51: Inginerul a fost apelat din nou de pe telefonul lucrătorului Dan Pătatu, dar la telefon era un individ care s-a recomandat a fi Moroșanu, care a spus că el este proprietarul apartamentului, adresându-i mai multe amenințări și injurii. Inginerul i-a închis telefonul și a informat-o pe șefa Atelierului electric că la apartament este ceva în neregulă, apoi au sunat la Poliție. Polițiștii le-au comunicat că știu ce se întâmplă și că au trimis în zonă două echipaje.

11.59: Inginerul Jitea Dan l-a apelat telefonic pe Pătatu Dan, dar i-a răspuns același Gheorghe Moroșanu, care a acceptat să i-l dea la telefon pe lucrător. Dan Pătatu i-a spus că a intrat cineva peste ei și îi amenință cu cuțitul. Inginerul l-a informat pe lucrător că Poliția este pe drum.

12.37: Inginerul Jitea Dan, îngrijorat fiind de situația celor doi muncitori, a apelat din nou telefonul lui Dan Pătatu și din nou a răspuns același Moroșanu, care i-a spus că nu-i mai dă pe nimeni la telefon și a început din nou să-i adreseze amenințări și injurii, astfel că inginerul i-a închis telefonul.

12.00: Tehnicianul Ion Spânu a predat la sediul Poliției Onești actele de proprietate ale imobilului

13.50: Tehnicianul s-a deplasat în zona apartamentului, unde a înmânat cheile de rezervă reprezentantului Poliției.

14.08: Poliția a solicitat prezența echipajelor de salvare.

14.21: La locul solicitării a sosit ambulanța, dar echipajele de Poliție și jandarmii au cerut echipajului să rămână în așteptare.

15.55: A sosit și echipajul SMURD, care a rămas în așteptare.

17.00: După epuizarea etapei de negociere și existând date că numitul Moroșanu Gheorghe intenționează în mod cert să agreseze victimele cu un cuțit, lucrătorii SAS-IPJ Bacău au procedat la efectuarea unei pătrunderi tactice, împrejurare în care s-a folosit și armamentul din dotare. În momentul intervenției, după imobilizarea agresorului, s-a constatat că în aceeași locuință sunt prezente victimele Pătatu Dan și Istoan Silviu care au fost înjunghiate de agresorul Moroșanu Gheorghe simultan cu intervența în forță. S-a constatat că agresorul a folosit scara portabilă cu patru trepte, din dotarea lucrătorilor, pentru blocarea accesului în interior prin poziționarea acesteia între ușă și peretele opus al holului.

Uciși cu multiple lovituri de cuțit, cu lama de 27 cm

Echipajul ambulanței a pătruns în apartament unde în dreptul intrării în sufragerie l-au găsit pe lucrătorul Dan Pătatu cu fața în jos, cu mâinile legate la spate cu un colier de culoare neagră, într-o baltă de sânge, prezentând mai multe plăgi înjughiate.

La două minute de la intervenția primului echipaj, Pătatu Dan a intrat în stop cardiorespirator. S-a aplicat protocolul de resuscitare de către echipajul medical, dar fără rezultate pozitive.

La 18.18, la fața locului s-a declarat decesul lucrătorului Dan Pătatu.

Membrii echipajului SMURD au acordat primul ajutor lucrătorului Silviu Istoan care a fost găsit în apartament, lângă ușa de acces în balcon, în stare de inconștiență, politraumatizat, cu plăgi multiple toracice și braț stâng produse prin înjunghiere. A fost transportat la UPU, preluat la ora 17.15 și a fost consultat la ora 17.16, afost suspus uei intervenții chirurgicale (…). La ora 18.10 s-a declarat decesul lucrătorului Istoan Silviu.

Potrivit datelor din Raportul ITM, Dan Pătatu a fost ucis prin șapte lovituri de cuțit de către Gheorghe Moroșani care au provocat secțiuni vase femurale, tibiale, colo-diafragmice. În cazul lui Silviu Istoan au fost constatate multiple plăgi pulmonare și hepato-diafragmatice cauzatoare de moarte. Din apartament,în zona unde a fost înjughiat Silviu Isoan, organele de cercetare penală au găsit cuțitul folosit de agresor: acesta are o lungime totală de 40,5 cm și lungimea lamei de 27 cm.

Polițiști austrieci, criticați pentru că au primit cadouri din partea Ambasadei Rusiei
Polițiști austrieci, criticați pentru că au primit cadouri din partea Ambasadei Rusiei
Mai mulți polițiști din Viena au fost văzuți ieșind din ambasada Rusiei cu pungi de cadouri. Ar trebui să se abțină de la a face asta în viitor. Dar nu a fost o greșeală, spun șefii...
Sute de persoane controlate și amenzi în valoare de aproape 12.000 de lei în urma unei razii a polițiștilor. Două tinere, prinse cu droguri în club
Sute de persoane controlate și amenzi în valoare de aproape 12.000 de lei în urma unei razii a polițiștilor. Două tinere, prinse cu droguri în club
Peste 240 de persoane au fost controlate şi au fost date amenzi în valoare de 11.500 de lei, în urma unor controale făcute de poliţişti şi reprezentanţi ai altor instituţii, în Sectoarele...
#crima onesti, #IGPR, #politisti, #abuz in serviciu, #Parchetul General , #Parchet