Coronavirus: Erdogan anunta relaxarea substantiala, de luni, a restrictiilor din Turcia

Joi, 28 Mai 2020, ora 22:55
4373 citiri
Coronavirus: Erdogan anunta relaxarea substantiala, de luni, a restrictiilor din Turcia
Foto: Arhiva Hepta.ro

Turcia va redeschide luni cafenelele, restaurantele, parcurile si alte locuri publice, care au fost inchise din martie pentru a limita raspandirea noului coronavirus, relateaza DPA.

Interdictiile de intrare si de iesire valabile pentru 15 provincii si orase, inclusiv capitala Ankara si centrul financiar Istanbul, vor fi ridicate, a anuntat joi presedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Salile de sport, piscinele, gradinile si muzeele se vor redeschide si ele, a mai spus Erdogan intr-un discurs televizat catre natiune dupa o reuniune a cabinetului. Pe de alta parte, barurile in care se fumeaza narghilea si cluburile de noapte vor ramane inchise.

Cei mai afectati de izolare au fost cei de 65 de ani si peste si cei de sub 20 de ani, vizati de interdictii exprese de a nu-si parasi locuintele.

De altfel, Erdogan a spus ca batranii si cei sub 18 ani vor fi vizati in continuare de o serie de restrictii.

Rugaciunile din moschei, care au fost interzise de la 16 martie, se vor relua gradual vineri, incepand cu rugaciunea de la pranz.

La ora 11.00 (08.00 GMT), 1.003 animale vor fi sacrificate in moschei, a declarat Ali Erbas, seful Directoratului pentru afaceri religioase (Diyanet), pentru agentia nationala de stiri turca Anadolu.

Va fi un simbol al "recunostintei pentru ca suntem din nou reuniti dupa ce am fost despartiti de moscheile noastre", a spus Erbas, precizand ca toata carnea animalelor sacrificate va fi donata familiilor sarace.

Joi, unele trenuri intercity si-au reluat serviciile dupa doua luni de suspendare.

Ministrul transportului si al infrastructurii Adil Karaismailoglu a dat semnalul de plecare pentru primul tren de la Ankara la Istanbul. El a precizat ca numai pasagerii cu permis de calatorie de la guvern si un cod primit pe mobil printr-o aplicatie de urmarire au putut urca in tren.

Printre alte lucruri, aplicatia, numita "Hayat Eve Sigar", confirma ca pasagerul nu este bolnav de COVID-19 si nici monitorizat.

Turkish Airlines a anuntat la randul sau ca isi va relua zborurile interne de pe 4 iunie si cele internationale de pe 10 iunie.

Erdogan a facut referire in discursul sau si la recenta diminuare a numarului de cazuri confirmate si de decese de COVID-19. Joi, ministrul sanatatii a anuntat 30 de decese de COVID-19 in ultimele 24 de ore, ridicand bilantul total la 4.461. Numarul de cazuri confirmate era joi de 1.182, iar bilantul total de 160.979

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#relaxare restrictii coronavirus Turcia , #coronavirus