Consiliul UE saluta progresele "semnificative" ale Romaniei, in concluziile cu privire la MCV

Marti, 15 Martie 2016, ora 15:47
2527 citiri
Consiliul UE saluta progresele "semnificative" ale Romaniei, in concluziile cu privire la MCV
Foto: Arhiva/Ziare.com

Consiliul UE a salutat, marti, tendinta catre "progrese semnificative" demonstrata de Romania si indeamna Bulgaria sa accelereze urgent reformele, reiterandu-si concluziile referitoare la rapoartele privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) prezentate in ianuarie.

Aceasta tendinta, demonstrata de Romania "in numeroase domenii", releva o "sustenabilitate" tot mai mare a reformelor, apreciaza Consiliul, adaugand ca "masurile adoptate de principalele institutii judiciare si privind integritatea, in cadrul luptei impotriva coruptiei la nivel inalt, au mentinut o dinamica impresionanta", se arata intr-un comunicat de presa.

"Profesinalismul din cadrul sistemului judiciar romanesc, in ansamblul sau, a continuat sa creasca. Per ansamblu, Consiliul considera ca Romania, atat prin mentinerea atualei tendinte pozitive a reformelor si consolidarea progreselor, cat si prin internalizarea obiectivelor MCV in cadrul politicilor si strategiilor nationale, este pe cale sa-si asigure sustenabilitatea si ireversibilitatea necesare reformelor care vor permite Romaniei sa atinga obiectivele Mecanismului", se arata in comunicat.

Consiliul reitereaza de asemenea "importanta unui angajament politic larg si fara echivoc fata de reforme" din partea tuturor institutiilor publice si actorilor politici. Acest lucru este "deosebit de relevant" in special in lupta impotriva coruptiei la toate nivelurile, in respectarea independentei sistemului judiciar si in "alte probleme de integritate relevate in raport".

Numirea transparenta si in baza meritului in functii de rang inalt in cadrul sistemului judiciar si "examinarea candidatilor in urmatoarele alegeri" reprezinta o ocazie importanta in vederea unor noi progrese in acest sens, noteaza Consiliul, care incurajeaza Romania "sa finalizeze rapid si sa adopte Planul de actiune pentru perioada 20015-2020 in vederea implementarii Strategiei pentru dezvoltarea sistemului judiciar in perioada 2015-2020 si dezvoltarii unei noi Strategii nationale anticoruptie".

In baza "progreselor substantiale" deja atinse, Consiliul incurajeaza Romania sa-si concentreze eforturile asupra consolidarii acestor progrese si sustinerii actualei dinamici pozitive, prin abordarea tuturor recomandarilor formulate de catre Comisia Europeana (CE) in raport. "Acest lucru va permite o demonstrare a sustenabilitatii reformelor, ceea ce va deschide calea indeplinirii satisfacatoare a tuturor standardelor prevazute de Mecanism in viitorul apropiat", apreciaza Consiliul.

Este necesar ca Romania sa-si consolideze progresele in ceea ce priveste "respectarea si apararea independentei sistemului judiciar", indeamna Consiliul, apreciind ca numiri la nivel inalt in magistratura "transparente, robuste si in baza meritului" reprezinta o ocazie pentru noi progrese.

"Continuarea reformei justitiei, inclusiv adoptarea rapida a unor amendamente la Codul Penal si Codul de Procedura Penala, in conformitate cu ceea ce a prezentat Guvernul, este de asemenea importanta", se arata in comunicat.

"Hotararile judecatoresti, inclusiv cele care confirma hotarari in cazuri de integritate, este necesar sa fie aplicate de catre toate institutiile si instantele, fara intarziere, inclusiv de catre Parlamentul roman", indeamna Consiliul.

"Eforturi sustinute suplimentare in vederea prevenirii si luptei impotriva coruptiei, inclusiv abordarea acestui fenomen in mod eficient si disuasiv, la toate nivelurile si in toate institutiile, raman o prioritate absoluta", subliniaza Consiliul.

MCV continua sa joace un rol important in vederea unor progrese, afirma Consiliul, precizand ca Mecanismul "ramane un instrument adecvat in ajutorarea ambelor state membre (ale UE) in eforturile lor de reforma, cu scopul ca fiecare dintre ele sa atinga rezultate concrete si de durata in indeplinirea obiectivelor" acestuia.

Consiliul aminteste totodata ca este pregatit sa ajute Romania si Bulgaria in eforturile lor in acest sens, atat prin intermediul UE, cat si prin asistenta bilaterala.

"In asteptarea rezultatelor celor doua state membre UE in acest cadru, mecanismul este mentinut", iar Consiliul anunta ca asteapta urmatoarele rapoarte si saluta intentia Comisiei de a continua sa monitorizeze indeaproape situatia atat in Romania, cat si in Bulgaria.

MCV este o masura de salvgardare invocata atunci cand un nou stat membru nu reuseste sa-si indeplineasca angajamentele asumate in procesul aderarii la UE. El acopera domenii ale politicilor referitoare la libertate, securitate, justitie si piata unica europeana.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Romania MCV Consiliu UE, #Consiliu UE Romania Bulgaria MCV, #Romania Bulgaria MCV, #Romania laudata progrese MCV , #MCV
Comentarii