Condamnare istorica la CEDO. Statul roman, obligat sa plateasca despagubiri de peste 15 milioane de euro unor proprietari ale caror imobile au fost nationalizate

Vineri, 02 Octombrie 2020, ora 15:016469 citiri
Condamnare istorica la CEDO. Statul roman, obligat sa plateasca despagubiri de peste 15 milioane de euro unor proprietari ale caror imobile au fost nationalizate
Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) FOTO Pixabay

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a pronuntat in aceasta saptamana 6 hotarari prin care a obligat statul roman sa plateasca despagubiri de peste 15 milioane de euro proprietarilor ale caror imobile nationalizate au fost vandute chiriasilor, a anuntat vineri Asociatia pentru Proprietate Privata (APP).

"Desi in urma cu 10 ani statul roman se angajase in fata autoritatilor europene sa modifice cadrul legislativ, astfel incat sa propuna un mecanism eficient de despagubire a fostilor proprietari, in prezent sunt zeci de mii de dosare nerezolvate, iar in multe cazuri masurile compensatorii acordate sunt derizorii.

Prin decizia din 14 martie 2019 Comitetul de Ministri al Consiliului Europei, organism care supravegheaza punerea in executare a hotararilor CEDO de catre state, i-a solicitat Romaniei sa adopte masuri suplimentare legislative si sa prezinte, pana la 31 mai 2019 situatia dosarelor referitoare la despagubiri pentru imobile nationalizate.

Nici guvernul PSD, nici guvernul liberal care i-a urmat nu au luat vreo masura concreta pentru cazurile semnalate de CEDO, astfel incat instanta europeana a fost nevoita sa rezolve zeci de dosare. (103 dosare au fost reunite in cele 6 cauze solutionate marti la Strasbourg).", se arata in comunicatul Asociatei pentru Proprietate Privata.

Dosarele

Despagubirile stabilite de CEDO in sedinta din 29 septembrie 2020 au fost:

1. Cauza Dimitrie Dan Popescu si altii contra Romaniei (25 de dosare) - despagubiri in total de 2.989.350 euro;

2. Cauza Molatiu si altii contra Romaniei (21 de dosare) - despagubiri in total de 3.357.915 euro;

3. Cauza Komaromi si altii contra Romaniei (24 de dosare) - despagubiri in total de 4.059.379 euro;

4. Cauza Lengauer si altii contra Romaniei (23 de dosare) - despagubiri in total de 3.112.765 euro;

5. Cauza Grigorescu si altii contra Romaniei (5 dosare) - despagubiri in total de 1.060.034 euro;

6. Cauza Buttner si altii contra Romaniei (5 dosare) - despagubiri in total de 964.554 euro.

Statul este acum obligat sa plateasca despagubiri fostilor proprietari la valoarea de piata, in majoritatea cazurilor adaugand si cate 5000 de euro daune morale, plus cheltuielile de judecata ocazionate de introducerea actiunii la CEDO.

"Daca situatia acestor proprietari s-ar fi rezolvat in tara, acestia ar fi primit despagubiri intr-un cuantum mult mai mic, la nivelul grilelor si calculelor realizate de ANRP (prin Comisia pentru Nationala pentru Compensarea Imobilelor), in transe anuale (timp de 5 ani) si nu ar fi primit daune morale.

Prin urmare, CEDO face dreptate, dar si acolo totul a durat mult prea mult: 15-17 ani de asteptare, unii dintre proprietari au incetat din viata. Exista si dosare scoase de pe rol pentru ca nu au fost introdusi in cauza mostenitorii. Asadar, la 30 de ani de la Revolutie, in Romania situatia proprietarilor ale caror imobile au fost preluate de statul comunist in perioada 1950-1989 inca nu s-a rezolvat", arata APP.

Primaria Municipiului Bucuresti mai are de solutionat 20.842 de notificari

"In ritmul de pana acum, ar mai trece inca 17 ani pana vor fi solutionate. De acolo, dosarul pleaca la Institutia Prefectului care face controlul de legalitate si, fie sesizeaza instanta, daca apreciaza ca nu este corecta dispozitia Primarului General, fie trimite dosarul la ANRP, unde se fac alte verificari.

Dupa inca 5 ani de asteptare, (dar nici acest termen nu este respectat), ANRP, prin Comisia Nationala pentru Compensarea Imobilelor, poate sa invalideze dispozitia primarului si fostul proprietar nu mai primeste nimic sau poate sa stabileasca o valoare (de obicei mult diminuata) a despagubirilor ce vor fi achitate in 5 transe anuale.

Deci, un total de peste 27 de ani de asteptare pentru cei care inca mai au dosarele la Primaria Municipiului Bucuresti. Pentru cei care nu vor fi multumiti cu sumele stabilite de ANRP, mai trebuie adaugat si timpul pentru o contestatie in instanta", se mai arata in comunicat.