Comisia Europeana solicita Romaniei sa tina cont de opinia Comisiei de la Venetia. MCV, pe 13 noiembrie

Luni, 22 Octombrie 2018, ora 16:04
9533 citiri
Comisia Europeana solicita Romaniei sa tina cont de opinia Comisiei de la Venetia. MCV, pe 13 noiembrie
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia Europeana a luat act de opinia Comisiei de la Venetia privind modificarile aduse de PSD/ALDE Codurilor Penale si Legilor Justitiei si cere autoritatilor romane sa ia in calcul recomandarile forului international, in contextul in care un nou MCV va fi facut public in 13 noiembrie.

"Am luat nota de cele doua opinii ale Comisiei de la Venetia in privinta Codurilor Penale si a Legilor din Justitie. Cerem autoritatilor romane sa tina cont de acestea.", a declarat un purtator de cuvant al Comisiei Europene, pentru Ziare.com.

"Asa cum prim-vicepresedintele Timmermans a spus clar in dezbaterea din Parlamentul European: In timp ce vom continua dialogul cu autoritatile romane, in spiritul cooperarii si in contextul MCV, Comisia va formula cele mai potrivite concluzii asupra felului in care amendamentele aduse Legilor Justitiei, Codurilor Penale si legilor privind confictul de interes si coruptia vor tine cont de aceste ingrijorari.

Comisia va elabora o analiza detaliata in urmatorul MCV, in 13 noiembrie", adauga oficialul european.

Amintim ca in Parlamentul European este asteptata si o Rezolutie privind statul de drept din Romania si respectarea normelor acestuia, in plenara de la Strasbourg, de la mijlocul lunii noiembrie.

La inceputul lunii octombrie, chiar in plenul PE, Frans Timmermans a tinut un discurs critic privind actiunile PSD/ALDE in ceea ce priveste justitia. Oficialul CE a vorbit chiar in contextul Rezolutiei privind tara noastra:

"E o oportunitate sa facem un inventar al evolutiilor din ultimele luni. Suntem constienti ca reforma Codurilor Penale aduce ingrijorari din partea multor actori din interiorul si exteriorul Romaniei. Multi romani sunt ingrijorati ca aceste modificari pot submina Justitia. Aceste ingrijorari Comisia le impartaseste", a declarat Timmermans in plenul PE la dezbaterea care are ca unica tema statul de drept din Romania si la care au participat premierul Viorica Dancila si ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Referitor la Legile Justitiei, prim-vicepresedintele Comisiei Europene a subliniat ca Parlamentul Romaniei nu a dat semne ca raspunde la avizele si semnalele de alarma primite in acest sens.

"In ceea ce priveste Legile Justitiei, cele trei legi definesc organizarea judiciara, a CSM si statutul magistratilor. Aceste legi au fost contestate de mai multe ori la CCR. Consiliul European, prin GRECO, a adoptat un raport, dar si raportul preliminar al Comisiei de la Venetia a fost extrem de critic la adresa modificarilor.

Stiu ca Parlamentul European va fi extrem de atent la aviz. Insa Parlamentul Romaniei nu a dat semn ca raspunde la aceste avertismente", a atras atentia Timmermans.

Comisia de la Venetia a publicat, luni, pe site-ul institutiei opinia adoptata vineri de plenul forului in cazul Romaniei.

Iata cele doua documente adoptate de Comisia de la Venetia:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Comisia Europeana MCV 13 noiembrie , #MCV