Comisia Europeana: Se exercita presiuni asupra institutiilor judiciare si asupra magistratilor, inclusiv prin infiintarea Sectiei Speciale

Miercuri, 05 Iunie 2019, ora 15:25 4397 citiri
Foto: Guvernul Romaniei

"Modificarile aduse celor trei legi ale justitiei sunt in vigoare si contin o serie de masuri care slabesc garantiile juridice pentru independenta sistemului judiciar. Este probabil ca aceste modificari sa submineze eficacitatea activitatii de zi cu zi a judecatorilor si a procurorilor si sa slabeasca increderea publicului in sistemul judiciar".

Paragrafele sunt dintr-un document al Comisiei Europene in care este prezentata situatia actuala din Romania si sunt criticate unele masuri luate de Guvernul si Parlamentul de la Bucuresti.

Documentul este intitulat "Recomandare a Consiliului privind Programul national de reforma al Romaniei pentru 2019 si care include un aviz al Consiliului privind Programul de convergenta al Romaniei pentru 2019."

El poate fi citit in intregime in cadrul articolului: Comisia Europeana acuza derapajele fiscale ale Guvernului de la Bucuresti

O parte din acest document vizeaza si schimbarile legislative care privesc Justitia.

"Evolutiile din ultimul an au generat preocupari cu privire la statul de drept si au amplificat ingrijorarile serioase care planau deja asupra ireversibilitatii si durabilitatii progreselor inregistrate anterior de Romania in ceea ce priveste reformarea sistemului judiciar si combaterea coruptiei la nivel inalt", arata Comisia Europeana.

Aceste aspecte sunt monitorizate in cadrul Mecanismului de Cooperare si de Verificare (MCV), adauga sursa citata.

"Se exercita presiuni asupra institutiilor judiciare si asupra magistratilor, inclusiv prin infiintarea unei sectiuni speciale de urmarire penala pentru presupusele infractiuni comise de magistrati.

Masurile in curs care vizeaza modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala ar avea un impact negativ asupra eficacitatii anchetelor si proceselor penale si ar restrange, totodata, definitia infractiunii de coruptie.

Exista ingrijorari si in ceea ce priveste procesele de demitere si numire a magistratilor de nivel inalt.

Comunicarile recente sugereaza ca s-ar putea reveni asupra masurilor legate de reforma sistemului judiciar", se arata in documentul Comisiei Europene.

Oficialii europeni arata ca, in cadrul MCV, Comisia monitorizeaza in continuare reforma judiciara si lupta impotriva coruptiei din Romania.

"Aceste domenii nu fac, asadar, obiectul recomandarilor specifice adresate Romaniei, dar sunt relevante pentru dezvoltarea unui mediu socioeconomic favorabil in aceasta tara", conchide documentul.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News