Comisia Europeana cere companiilor farmaceutice sa isi uneasca fortele in productia de vaccinuri

Luni, 22 Februarie 2021, ora 17:31
1622 citiri
Comisia Europeana cere companiilor farmaceutice sa isi uneasca fortele in productia de vaccinuri
Comisia Europeana, despre productia de vaccinuri FOTO Hepta.ro

Comisia Europeana le-a cerut luni companiilor farmaceutice sa incheie contracte de cooperare - cum este cel convenit intre compania franceza Sanofi si cea americana Pfizer - pentru cresterea productiei de doze de vaccin anti-COVID-19, circa 16 unitati de productie europene indeplinind standardele pentru a produce substanta activa si 21 pentru dozarea vaccinurilor in fiole, relateaza agentia EFE.

Sanofi a anuntat pe 27 ianuarie ca va produce peste 125 de milioane de doze de vaccin Pfizer pentru Uniunea Europeana, compania franceza continuand in acest timp sa-si dezvolte propriul vaccin candidat. Sanofi va folosi fabrica sa de la Frankfurt (Germania), aleasa pentru proximitatea acesteia fata de fabrica Pfizer de la Marburg.

''Incurajam acest tip de cooperare, pentru ca ea ar putea accelera productia de doze finale'', a declarat la o conferinta de presa comisarul european pentru piata interna, Thierry Breton. El a explicat faptul ca procesul de productie al vaccinurilor anti-COVID-19 este impartit in doua mari faze, prima constand in prepararea substantei active. Conform comisarului european, in Europa exista circa 16 fabrici care pot produce aceasta substanta activa.

A doua faza consta in dozarea vaccinului in fiole, aceasta fiind etapa in care colaboreaza Pfizer si Sanofi. Tot potrivit comisarului Thierry Breton, 21 de fabrici europene pot realiza aceasta operatiune de conditionare a vaccinului in fiole.

El a admis ca este nevoie de un efort industrial considerabil de crestere rapida a liniilor de productie pentru ''a putea creste capacitatea de productie in mod semnificativ in Europa astfel incat sa se poata face fata pandemiei''.

Daca in mod normal o astfel de crestere a capacitatilor industriale se poate face in circa doi ani, acum obiectivul este sa reusim acest lucru ''in cinci sau sase luni'', a adaugat comisarul european, in contextul in care statele UE se confrunta cu livrari intarziate si in cantitati diminuate ale vaccinurilor comandate de Comisia Europeana, criticata pentru modul in care a negociat contractele cu producatorii de vaccinuri.

Thierry Breton a facut aceste declaratii in timpul unei vizite la fabrica din Belgia unde AstraZeneca produce ingredientul activ pentru vaccinul sau, din care livreaza UE mai putine doze decat erau prevazute initial. El a apreciat ca productia acestei unitati creste ''clar'' si in urma vizitei s-a declarat ''incurajat'' ca aceasta fabrica ''va atinge obiectivele pe care le asteptam in saptamanile urmatoare''.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Germania va fi dată în judecată de Comisia Europeană, pentru că a impus plata unei "taxe de neutralitate"
Germania va fi dată în judecată de Comisia Europeană, pentru că a impus plata unei "taxe de neutralitate"
Comisia Europeană ar urma să dea în judecată Germania pentru că a perceput vecinilor săi o taxă suplimentară pentru cumpărarea de gaze din depozitele sale, considerând că a încălcat...
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
Registrul european de transparență pentru activități de lobby are lacune, arată un raport publicat miercuri, 17 aprilie, de Curtea de Conturi Europeană. Mecanismul, care ajută la informarea...
#Comisia Europeana, #vaccin COVID 19, #companii farmaceutice , #coronavirus