Comisarul pentru Drepturile Omului, interventie impotriva Romaniei la CEDO, in cauza Buhuceanu. "Absenta recunoasterii legale pentru cuplurile de acelasi sex constituie discriminare"

Luni, 21 Septembrie 2020, ora 20:42
4769 citiri
Comisarul pentru Drepturile Omului, interventie impotriva Romaniei la CEDO, in cauza Buhuceanu. "Absenta recunoasterii legale pentru cuplurile de acelasi sex constituie discriminare"
Asociatia Accept/Facebook

Comisarul pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, a intervenit in cauza Buhuceanu si Ciobotaru impotriva Romaniei pentru a apara dreptul la viata privata si de familie pentru cuplurile gay din tara noastra si din toate cele 47 de state membre ale Consiliului Europei.

"Interventia este una istorica: pentru prima data aceasta institutie europeana, care vegheaza la respectarea drepturilor si libertatilor, se pronunta clar si ferm pentru recunoasterea familiei gay in toata Europa. Suntem fericiti ca scriem din nou istorie alaturi de cele 21 de familii pe care le reprezentam!

Mijatovic subliniaza ca cuplurile stabile de acelasi sex, cu sau fara copii, fac parte din diversitatea bogata a familiilor care alcatuiesc societatile noastre - indiferent daca un stat le recunoaste sau nu. Ea subliniaza ca, in absenta unei astfel de recunoasteri, totusi li se interzice sa se bucure pe deplin de dreptul lor la viata privata si de familie, astfel cum este garantat in Conventia europeana a drepturilor omului (articolul 8) si ca acest lucru are un impact substantial asupra vietii lor de zi cu zi.

Comisarul subliniaza ca statele ar trebui sa permita cuplurilor de acelasi sex recunoasterea juridica eficienta si nediscriminatorie sub forma de casatorie civila, uniuni civile sau parteneriate inregistrate, in conformitate cu jurisprudenta Curtii. O astfel de recunoastere, adauga ea, trebuie sa ofere un cadru clar si previzibil si sa fie suficient de cuprinzatoare pentru a acoperi nevoile unui cuplu intr-o relatie stabila in toate aspectele vietii.

Comisarul Mijatovic concluzioneaza ca "principiul egalitatii in fata legii impune ca recunoasterea legala sa fie disponibila partenerilor de acelasi sex" si ca "absenta recunoasterii legale pentru cuplurile de acelasi sex constituie discriminare pe motiv de orientare sexuala".

Interventia e un semnal clar pentru Romania si toate celelalte state din Europa ca mimarea protectiei pentru familie printr-un discurs homofob, care face apel emotional la o asa zisa familie traditionala, nu mai merge. Noul Parlament va trebui, inevitabil, odata ce primim decizia CEDO in Buhuceanu si Ciobotaru impotriva Romaniei, sa reglementeze drepturi egale pentru persoanele LGBTI in domeniul vietii de familie", se arata intr-un comunicat de presa al Asociatiei Accept.

Veste mare pentru cei mai săraci români. Care va fi salariul minim net din 2025
Veste mare pentru cei mai săraci români. Care va fi salariul minim net din 2025
Mai mulți bani pentru cei mai săraci dintre români, din 2025. De la 1 ianuarie anul viitor, niciun român nu va încasa un venit mai mic de 500 de euro net („în mână"), adică 2.500 de lei,...
Ianis Hagi tremură pentru un loc la Euro 2024: ”Este ceva ciudat la copilul ăsta”
Ianis Hagi tremură pentru un loc la Euro 2024: ”Este ceva ciudat la copilul ăsta”
Ianis Hagi a jucat în ambele meciuri amicale ale echipei naționale disputate în luna martie, dar nu a fost titular nici cu Irlanda de Nord (1-1), nici contra Columbiei (2-3), prezența sa la...
#discriminare, #coman, #casatorie acelasi sex, #stiri, #CEDO, #Romania, #legislatie , #CEDO
Comentarii