Dosarul Murfatlar: DNA a pus sechestru de 500 de milioane de lei, inclusiv pe 3 fabrici de vin

Vineri, 03 Februarie 2017, ora 17:48
5367 citiri
Dosarul Murfatlar: DNA a pus sechestru de 500 de milioane de lei, inclusiv pe 3 fabrici de vin
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorii DNA au pus sechestru asigurator, pana la concurenta sumei de aproximativ 500 de milioane de lei, pe mai multe bunuri si terenuri, precum si pe trei fabrici de producere a bauturilor alcoolice care apartin mai multor firme puse sub acuzare in dosarul "Murfatlar", in care se fac cercetari pentru evaziune fiscala.

Sechestrul asigurator a fost pus pe bunuri, terenuri si pe trei fabrici care apartin firmelor inculpate in cauza, respectiv Murfatlar Romania SA, Euroavipo SA, Bartenders Distilleries SRL, Compania de Supraveghere IG SRL, Hecta Viticol SRL si General Gas Management SRL, potrivit DNA.

Directia Nationala Anticoruptie anunta, pe 11 noiembrie 2016, ca a pus sub acuzare Murfatlar SA si alte opt firme pentru infractiuni de evaziune fiscala si conexe evaziunii fiscale in dosarul in care a fost descoperit un prejudiciu de aproximativ 600 de milioane de lei.

Prejudiciul a fost produs de societatile comerciale coordonate de mai multi oameni de afaceri, cu sprijinul a opt sefi din Ministerul Finantelor Publice si ANAF.

Potrivit procurorilor, din probele existente la dosar rezulta ca, in perioada 2010-2014, societatile Murfatlar Romania, Euroavipo si Bartenders Distilleries au produs un prejudiciu total de aproape 600 de milioane de lei (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligatiilor fiscale.

Anchetatorii spun ca activitatea infractionala s-a desfasurat cu sprijinul unor functionari publici din cadrul autoritatilor fiscale si vamale. Acestia fie nu au indeplinit actele la care erau obligati prin atributiile de serviciu, fie le-au indeplinit in mod defectuos.

Ca mod de operare, firmele inregistrau operatiuni fictive, majorau astfel cuantumul TVA deductibil, pentru ca firmele sa nu plateasca obligatiile fiscale, apoi se foloseau de aceste deconturi de TVA cu optiune de rambursare ca de o creanta pentru ca impotriva lor sa nu fie luate masuri pentru plata obligatiilor fiscale restante, sustin procurorii DNA.

8 sefi de la Ministerul Finantelor Publice si ANAF i-ar fi ajutat pe patronii firmelor, 5 dintre ei fiind membri ai Comisiei pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor.

Trei antrepozite fiscal de productie de alcool si bauturi alcoolice detinute de societati au fost autorizate ilegal, iar functionarii publici vizati in ancheta au permis ca activitatea antrepozitelor sa continue, desi societatile aveau luna de luna obligatii fiscale restante.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#sechestru DNA Murfatlar, #sechestru DNA fabrici vin , #DNA