Basescu, despre armele nucleare aduse din Turcia in Romania: Nu se pot muta fara acordul Rusiei

Joi, 18 August 2016, ora 17:01
7713 citiri
Basescu, despre armele nucleare aduse din Turcia in Romania: Nu se pot muta fara acordul Rusiei
Foto: Facebook/Traian Basescu

Informatiile furnizate de Euractiv, potrivit carora SUA ar muta arme nucleare din Turcia in Romania, sunt "fanteziste", sustine Traian Basescu.

Fostul presedinte spune ca acest lucru presupune un proces de negociere care dureaza ani de zile.

"Fantezista stirea. Nu poti sa muti focoase nucleare cum ai muta un sac cu cartofi. Focarele nucleare au un regim de depozitare. O astfel de miscare implica un proces de negociere intre detinatorul focarelor nucleare si tara gazda care ia ani de zile. Pentru ca, o data depozitate pe teritoriul unui stat, riscurile pentru acel stat sunt extrem de ridicate", a spus fostul Traian Basescu.

El mai afirma ca, potrivit unui acord incheiat intre SUA si Rusia, niciuna dintre cele doua puteri mondiale nu pot amplasa arme nucleare pe teritoriul UE fara aprobarea celeilalte.

"Totodata, amplasarea armamentului nuclear american pe teritoriul UE nu se poate face fara acordul Rusiei. Nu poate nici Rusia, nici SUA sa-si ia arsenalul nuclear cum vor fara acordul celuilalt, pentru ca asta inseamna incalcarea acordului. Sunt multe componente care fac necredibila aceasta informatie. Ganditi-va ca amplasarea rachetelor antiracheta de la Deveselu a implicat un proces de 2 ani de negociere", a spus fostul sef al statului.

Traian Basescu a mai declarat ca nu crede ca SUA se vor grabi sa mute arsenalul nuclear din Incirlik.

"Din punctul meu de vedere, SUA nu se vor grabi sa mute arsenalul nuclear din Turcia, de la Incirlik, cu atat mai mult cu cat, repet, trebuie realizate niste facilitati extraordinar de complexe. Luati in considerare ca acele focoase nucleare trebuie sa aiba langa ele avioane de bombardament, care necesita piste speciale, hangare speciale. In afara de asta, tineti cont ca trebuie discutat du Federatia Rusa", a sustinut politicianul.

Fostul sef al statului nu considera insa ca informatiile aparute reprezinta un atentat la siguranta nationala.

"Lansarea acestei informatii nu reprezinta un atentat la siguranta nationala. Si un ziarist care se ocupa de politica externa sau de probleme de securitate, avand in vedere situatia din Turcia, avand in vedere ca la 100 de kilometri de baza Incirlik este razboiul din Siria, unde ISIL este in plin razboi cu SUA, cu Rusia, nu este exclus ca datorita acestori riscuri, plus pozitiile lui Erdogan de dupa lovitura de stat, sa se gandeasca daca se impune mutarea arsenalului nuclear din Turcia sau nu. Si, in mod cert, sunt foarte multe analize care arata ca trebuie mutat", a conchis Traian Basescu.

Statele Unite ar fi inceput sa transfere in Romania arme nucleare stationate in Turcia, in urma deteriorarii relatiilor dintre Washington si Ankara, au declarat doua surse pentru Euractiv.

Potrivit uneia dintre ele, transferul se va face in conditii de maxima siguranta.

"Nu va fi usor sa fie mutate 20 de arme nucleare", a declarat aceasta, sub protectia anonimatului.

Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#arme nucleare Romania, #arme nucleare Turcia Romania , #antiracheta