Colegiul Medicilor da in judecata Ministerul Sanatatii si CNAS

Duminica, 23 Mai 2010, ora 16:28
1667 citiri
Colegiul Medicilor da in judecata Ministerul Sanatatii si CNAS

Colegiul Medicilor din Romania a demarat actiunea de anulare in contencios administrativ a ordinelor comune ale Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate prin care se aproba noile norme privind aplicarea Contractului Cadru pe 2010.

Astfel, potrivit prevederilor legale, CMR a inaintat pe 10 mai celor doua institutii adrese prealabile prin care cere anularea celor doua ordine si realizarea unui nou set de norme, potrivit prevederilor legale. "CMR asteapta raspuns in termenul legal de 30 de zile. Daca nu va veni un raspuns in acest termen, plangerea va intra in instanta de contencios administrativ", spun reprezentantii Colegiului Medicilor.

Potrivit adreselor, in opinia CMR cele doua ordine emise de CNAS si minister pentru normele de aplicare a Contractului Cadru au fost elaborate si adoptate ilegal, deoarece in procesul de elaborare ar fi trebuit initiate consultari cu partenerii sociali (CMR, CFR, OAMR, organizatii partonale si sindicale reprezentative), iar forma finala rezultata in urma negocierilor ar fi trebuit sa fie avizata de Consiliul de administratie al CNAS.

Avand in vedere ca nu au fost respectate procedurile legale, CMR solicita revocarea in regim de urgenta a celor doua ordine si elaborarea unora noi, cu respectarea prevederilor legale.

Contractul Cadru pe 2010 a provocat nemultumirea medicilor din intreaga tara. Astfel, medicii de familie au oprit pe 1 aprilie, timp de o saptamana, eliberarea de retete compensate si gratuite, bilete de trimitere si concedii medicale, nemultumiti de forma contractului cadru, care continea prevederi ce provocau scaderea drastica a veniturilor cabinetelor.

Psihologii din Romania au acuzat si ei CNAS, spunans ca institutia ii supune la un tratament discriminatoriu, prin aplicarea normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru pe 2010, norme considerate abuzive si menite sa puna lacat la cabinete.

Medicii specialisti, nemultumiti de contractul cadru pe 2010 deoarece normele de aplicare ale acestuia ar avea ca efect scaderea cu 60% a veniturilor cabinetelor lor, au protestat de asemenea fata de aprobarea acestuia.

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) s-a aratat indignat de "focarul conflictual" creat de CNAS si Ministerul Sanatatii in sistemul sanitar romanesc prin intarzierea publicarii normelor de aplicare a prevedrilor noului contract cadru, realizat fara a lua in considerare propunerile partenerilor sociali.

Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
#Colegiul Medicilor judecata, #Colegiul Medicilor contract cadru , #contracte