Colectiv: Plangere penala pe numele lui Arafat si a sefilor IGSU in cazul inregistrarii video secrete

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 25 Octombrie 2019, ora 13:03
18455 citiri
Colectiv: Plangere penala pe numele lui Arafat si a sefilor IGSU in cazul inregistrarii video secrete
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Grupul civic Reset Iasi ii solicita procurorului general al Romaniei demararea unei anchete pe numele sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, dar si a sefilor ISU Bucuresti-Ilfov, Orlando Schiopu si Mihai Guta.

Potrivit plangerii penale, transmise in aceasta dimineata Parchetului General, in urma materialelor video aparute in presa in data de 24 octombrie 2019, a reiesit faptul ca IGSU nu a pus la dispozitia procurorilor toate probele pe care le avea cu interventia de la Colectiv.

Reprezentantii IGSU au mentionat ca materialul video respectiv nu le-a fost solicitat in mod "punctual", se arata in sesizare.

"Consider ca acest lucru inseamna retinere (...) de mijloace de proba in sensul articolului 275, alineatul 1, iar acest lucru constituie obstructionarea si intarzierea anchetei in dosarul Colectiv.

In conferinta de presa sustinuta de reprezentantii IGSU, acestia au declarat ca au avut cunostinta de existenta acelui material, fapt care ii incrimineaza direct," se arata in plangerea penala.

Reset Iasi a anuntat ca a formulat denuntul pe pagina de Facebook.

"Am stiut cu totii cat de haotica a fost interventia, am suspectat din primul moment lipsa de profesionalism si de empatie a salvatorilor, iar probele video au confirmat banuielile noastre.

Totodata, constatam, inca o data, ca statul nu ne poate sari in ajutor nici macar printr-un exercitiu de compasiune fata de un muribund.

Suntem singuri si ne avem doar pe noi! Ne-am demonstrat ca strigatul nostru de furie si solidaritatea noastra pot (re) construi tara in care vrem sa traim," spun reprezentantii grupului civic.

Ce spune Codul Penal

Art. 275, alin. 1, din Codul Penal vizeaza infractiunea de "Sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri."

"Sustragerea, distrugerea, retinerea, ascunderea ori alterarea de mijloace materiale de proba sau de inscrisuri, in scopul de a impiedica aflarea adevarului intr-o procedura judiciara, se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani," se pedepseste aceasta infractiune in Codul Penal.

Parchetul General anunta ieri ca procurorii care au facut ancheta privind incendiul de la Colectiv nu au avut la dosar inregistrarea video facuta publica acum si nici nu au stiut de existenta ei.

Procurorii au cerut aceasta inregistrare video pentru a fi atasata dosarului de ancheta.

"Parchetul nu a cerut specific imaginile"

Pe de alta parte, Orlando Schiopu a declarat joi ca "toate solicitarile care au venit (la ISU - n.red.) au fost rezolvate".

"Parchetul nu a cerut specific imagini foto/video. A cerut inscrisuri. Din ce stiu eu, cat am fost in comanda inspectoratului s-au cerut mai multe documente si inscrisuri, nu s-au cerut imagini foto/video", a sustinut acesta.

Intrebat daca nu era normal sa fie date oricum aceste imagini, Schiopu a spus: "Nu sunt eu abilitat sa dau raspunsul asta".

Mai multe detalii despre explicatiile sefilor IGSU - Explicatii halucinante de la IGSU dupa imaginile cu interventia la Colectiv, pe care pana acum le-a pastrat ascunse

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#plangere penala Arafat, #plangere penala sefi ISU, #plangere penala Orlando Schiopu, #Daniela Mitrofan plangere colectiv, #cazul Colectiv plangere , #Colectiv