Editorial: Coabitare din varful buzelor

Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 19:11
3702 citiri
Editorial: Coabitare din varful buzelor

Am fost convins, in vara asta, ca exagerarile stilistice ale sustinatorilor europeni ai lui Traian Basescu, desi contineau mai mult decat un sambure de adevar, isi vor epuiza doza de ipocrizie acceptabila intr-un joc care are si miza politica, nu doar de salvare a unei democratii vitale pentru desfacerea produselor vestice.

Dar iata ca odata cu "ingrijorarile" legate de superimunitatea parlamentarilor, de faptul ca niste incompatibili si-au pastrat mandatele, de incapacitatea Romaniei de a-si instala cei mai prima procurori, justificate de altfel, Mecanismul de Cooperare si Verificare consacra o categorie noua in sfera amenintarilor: jurnalismul.

O suma de magistrati suporta din partea unor moderatori tv aprecieri care ii fac sa se simta incorsetati.

Ca sa fie si mai clar despre ce vorbim, presedintele CSM, Oana Schmidt-Haineala, se evidentiaza pe ramura, ca sa-i foloseasca nu se stie cand in ochii Europei, si muta calul, cerand niste reglementari legate de libertatea de exprimare. Mai exact, norme care sa sanctioneze abaterile din presa - dar Codul civil ce are?

Stiti care e ironia? In mod normal, asemenea aprecieri ar trebui sa fie sanctionate in urmatorul raport MCV, programat pentru decembrie, insa fireste ca actuala combinatie politica europeana, interesata de "democratia" romaneasca, nu se va opri asupra acestui detaliu.

Deci nu s-a terminat! Politistii europeni se fac ca nu cunosc motivele pentru care magistratii Curtii Constitutionale a Romaniei au fost "presati". Pretind ca algoritmul desemnarii acestora, criteriile, institutiile care le pun balanta in brate sunt o necunoscuta. Sau o realitate dezirabila.

In loc sa sugereze Romaniei sa modifice regulile dupa care CCR a fost colorata politic, caci asta au criticat jurnalistii, asta a fost teribila presiune, oficialii de la Bruxelles curata condicuta judecatorilor, transformand-o in carte de rugaciuni!

Au existat multe exagerari ale ziaristilor in vara lui 2012, fara doar si poate, insa atata vreme cat substanta statului nu a fost periclitata - daca ar fi fost, trebuia sa vedem niste dosare penale, ori nu e cazul - suntem pe taramul libertatii de exprimare.

In ce priveste faptul ca doamna Schmidt-Haineala va cere masuri ca sa nu se mai simta magistratii amenintati, sa avem pardon!

Daca judecatorii CCR nu s-ar fi balbait, daca n-ar fi facut afirmatii bizare, daca nu s-ar fi pocit intre ei, daca unii n-ar fi pozat pe Facebook in ipostaze de dame visatoare, daca ar fi fost mai presus de orice banuiala in privinta competentelor lor (sa nu uitam ca presedintele Curtii a fost jurist de intreprindere inainte de 1989, a calcat in sala de judecata, tot inainte de revolutie, ca avocat, si a fost membru de partid dupa 1990), atunci da, puteam sa acuzam un atac asupra unui templu.

Dar nu este cazul! Si din cauza acestei ipocrizii nu pot decat sa concluzionez ca meciul politic, inghetat in Romania, se joaca inca in Europa.

Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
#raport MCV Romania, #jurnalisti presiuni judecatori, #presa hartuire judecatori , #justitie