CNSAS: Mircea Kivu nu a colaborat cu Securitatea

Luni, 29 Mai 2017, ora 16:53
5157 citiri
CNSAS: Mircea Kivu nu a colaborat cu Securitatea
Foto: Facebook / Mircea Kivu

Consiliul pentru Studierea Arhibvelor Securitatii (CNSAS) a emis o adeverinta de necolaborare cu Securitate in cazul sociologului Mircea Kivu, dupa ce a constatat ca notele sale informative "nu fac referire la activitati sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist".

Conform adeverintei CNSAS, Mircea Kivu este titularul unui dosar fond retea, iar in perioada 1983 - 1985 a fost urmarit, deoarece "a fost semnalat ca adept al gruparii filosofico - religioase Krisnamurti".

"Ulterior, a fost recrutat cu scopul incadrarii informative a unor persoane cu conceptii mistico-filosofice orientale; la data de 11.01.1985, a semnat un Angajament, preluand numele conspirativ Mihai", se arata in adeverinta emisa de CNSAS in 19 mai si publicata saptamana trecuta pe site-ul institutiei.

Consiliul precizeaza ca a descoperit in arhive doua note informative dactilografiate si semnate tot dactilo cu numele conspirativ Mihai. "Sursa are urmatoarele relatii mai apropiate: In tara - C.R./.../P.S./.../A.T.M/; in strainatate: C.D.A. New York, B.A. - Los Angeles SUA; S.S Haifa, Israel; L.S.Boston - SUA".

O a doua nota, semnata dactilo cu numele conspirativ "Mihai", priveste o anume G.G.

"A absolvit in anul 1978 sectia de sociologie a Facultatii de istorie si filosofie a Universitatii Bucuresti. Dupa absolvire, a lucrta ca sociolog la intreprinderea bucuresteana Metaloglobus. (...) S-a casatorit in anul 1977 cu G.N., pe atunci sociolog la Centrului de Cercetari al Universitatii Bucuresti, pe care l-a cunoscut cu ocazia uneia din practicile profesionale organizate de facultate. Au doi copii. G.N. a absolvit facultatea in 1972, fiind un student foarte bun, presedinte al Consiliului ASC din facultate /.../s-a preocupat intens de studierea din punct de vedere sociologic a comunitatilor de tigani. In anii 1973- 1975 a incercat sa se integreze intr-o asemenea comunitate (satra), in scopul de a-i cunoaste mai indeaproape modul de viata, mentalitatea, obiceiurile. (...) Din cate stiu, nu a publicat rezultate ale ale studiilor pe care le-a intreprinsn in acest domeniu, cel mult ca rapoarte de cercetare redactate in cadrul centrului de cercetari sociologice", se arata in a doua nota informativa data Securitatii de catre Mircea Kivu.

CNSAS explica in adeverinta ce conditii legale trebuie sa indeplineasca un informator sau un lucrator al fostei Securitati pentru a fi declarat colaborator:

"Calitatea de colaborator al Securitatii nu poate fi retinuta decat in privinta persoanelor care au furnizat informatii prin care se denuntau activitatile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist si care au vizat ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

Documentele citate in cuprinsul acestei prezentei adeverinte nu fac referire la activitati sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist. Tinand seama de faptul ca cele doua conditii sunt cumulative si nu alternative, iar in speta este indeplinita numai cea de-a doua conditie, persoanei verificate nu i se poate retine calitatea de colaborator al Securitatii", se arata in adeverinta emisa pe numele lui Mircea Kivu.

In 17 mai, sociologul Mircea Kivu a scris pe pagina sa de Facebook despre colaborarea cu Securitatea. Kivu a aratat ca a dat patru note informative despre colegii de institut. "Nu am primit niciodata bani sau alte foloase in schimbul notelor informative", a aratat, printre altele, Mircea Kivu.

Citeste si Sociologul Mircea Kivu recunoaste ca a colaborat cu fosta Securitate: As fi vrut sa uit acest episod, de care imi e rusine

Contactat, luni, sociologul a spus ca "cele declarate raman valabile", nedorind sa mai faca alte precizari.

Dezvaluirile au fost facute dupa ce Sabin Orcan, directorul editorial al ziarului Romania libera, a scris pe reteaua de socializare ca a intrerupt colaborarea cu sociologul din cauza acestei "pete biografice".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Mircea Kivu adeverinta CNSAS, #Mircea Kivu colaborare securitate , #CNSAS