Cine a furat autostrazile Romaniei (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 30 Mai 2013, ora 12:58
4912 citiri
Cine a furat autostrazile Romaniei (Opinii)
Foto: Arhiva

Romanii vor dezvolta probabil, in curand, o nevroza maniaco-depresiva in legatura cu subiectul autostrazilor, dupa ce obsesia nationala a ultimilor 10 ani nu a reusit sa-i convinga pe politicieni sa dea poporului nicio satisfactie in domeniul betonului turnat pe camp.

Romanii au facut drumuri, in urma cu 2.000 de ani, care exista si rezista si astazi sa transporti pe ele marfuri cu mijloacele antice. Noi, "urmasii lui Traian", am demonstrat ca nu suntem in stare nici macar sa turnam astfalt pe o distanta mai mare de 50 de kilometri.

"A construi" autostrazi e o exagerare si o neintelegere in termeni, in primul rand. Nu necesita, decat in cazuri cu totul speciale, o mare filosofie si o stiinta riguroasa. Altfel, oricine poate sa construiasca sute si mii de kilometri de autostrada, atata timp cat isi doreste si crede ca are nevoie de asa ceva.

Si, totusi, in Romania autostrada a ajuns un subiect care da fiori de moarte tuturor soferilor, ii sperie pe politicieni si ii complexeaza pe intelectuali.

Cat despre guvernanti... desi stiu ca ar deveni eroii neamului, daca ar lasa in urma lor si cateva sute de kilometri de drum modern in locul prafului pe care il astern peste tot mai multele industrii falimentate, nici ei nu stiu cum sa faca sa dea drumul masinariei simple care toarna asfalt.

Dupa 23 de ani de la Revolutie, cu doar o suta si ceva de kilometri construiti in total, nu poti sa spui ca proiectul "autostrazi" a suferit din cauza lipsei banilor, a timpului sau geopoliticii dusmanoase.

Dupa 23 de ani de ucenicie in capitalism si democratie, nu exista nicio scuza care sa explice lipsa macar a unei singure autostrazi care sa lege doua puncte importante pe harta Romaniei, altele decat microscopica distanta dintre Gilau si Campia Turzii.

Pot fi enuntate multe explicatii pentru acest esec. De la viziunea lui Traian Basescu din perioada in care a fost ministrul Transporturilor - "nu avem nevoie de autostrazi, ci de drumuri expres" - pana la contractul dubios semnat de Guvernul Nastase cu americanii de la Bechtel, avem doar un lung sir de gesturi si cuvinte care au conspirat toate impotriva aducerii Romaniei din desertul Europei spre marginea civilizatiei.

Cum ar fi spus strabunii nostri zen: n-a fost sa fie. Vinovati sunt toti ministrii si toate partidele care i-au tinut in post degeaba pana astazi.

Toti cei care le-au crezut scuzele penibile si nu le-au spus adevarul in fata. Asta insa nu ar trebui sa-i impiedice pe cei care astazi sunt la putere sa incerce iarasi si iarasi pana vor invinge in domeniul unde pana si cimpanzeii ar reusi, daca li s-ar da suficient de mult timp, rabdare si educatie.

Suntem in 2013, momentul cand statele dezvoltate ale lumii, dupa ce au decodificat genomul uman, isi propun sa faca marele salt inainte si, cu ajutorul ingineriei genetice la nivel molecular, sa dubleze durata de viata a omului.

Iar in timp ce altii viseaza cu ochii deschisi la nemurire, aici si acum, noi urmeaza sa dezbatem de ce nu am putut in 23 de ani sa construim o singura autostrada care sa ne lege de Europa.

Dar mai bine sa nu aflam niciodata vinovatii. Altfel, daca vor ajunge si ei dupa gratii, mi-e teama sa nu-i vad plansi si bociti mai mult decat toti mortii la un loc de pe drumurile sparte si infundate ale tarii.

Veste mare pentru turismul românesc: Nouă autostradă pe care se va putea ajunge mai ușor pe litoral FOTO
Veste mare pentru turismul românesc: Nouă autostradă pe care se va putea ajunge mai ușor pe litoral FOTO
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a anunțat că CNAIR a trimis marți, 23 aprilie, la Agenția Națională pentru Achiziții Publice, documentaţia de atribuire a contractului pentru...
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
#autostrazi Romania, #autostrada Transilvania reziliere Bechtel , #autostrada