Cinci ani de la catastrofa care a ucis 65 de tineri si a ranit sute. Lant uman intre Curtea de Apel Bucuresti si clubul Colectiv in memoria victimelor

Vineri, 30 Octombrie 2020, ora 08:05
3278 citiri
Cinci ani de la catastrofa care a ucis 65 de tineri si a ranit sute. Lant uman intre Curtea de Apel Bucuresti si clubul Colectiv in memoria victimelor
Lumanarile aprinse la Colectiv pentru victime FOTO Facebook

65 de persoane si-au pierdut viata dupa incendiul care s-a produs in seara de 30 octombrie 2015 la clubul Colectiv din Bucuresti, situat in str. Tabacarilor nr. 7, sectorul 4, unde formatia Goodbye To Gravity sustinea un concert de lansare a unui nou album.

Focul izbucnit in timpul concertului s-a extins rapid, tragicul eveniment soldandu-se cu numeroase persoane decedate si ranite.

In cursul noptii de 30/31 octombrie 2015, Ministerul Afacerilor Interne anunta ca in urma incendiului de la clubul Colectiv, 27 de persoane au murit si 162 de persoane ranite au fost transportate la spitalele Floreasca, de Arsi, Elias, Militar, ''Sf. Pantelimon'', Judetean Ilfov, ''Sf. Ioan'', ''Bagdasar-Arseni'', Municipal, Coltea, ''Marie Curie'' si "Grigore Alexandrescu". Ulterior, 34 dintre raniti au fost transferati la clinici medicale din Austria, Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Israel si Elvetia. La 14 martie 2016 numarul persoanelor decedate a ajuns la 64.

Ca urmare a tragediei de la Colectiv, la 3 noiembrie 2015, cateva mii de manifestanti din Bucuresti si alte cateva sute din tara au cerut demisia premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea si a primarului Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. La 4 noiembrie 2015, Guvernul Ponta si primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, au demisionat.

Dosarul "Colectiv"

In urma anchetei declansate, cei trei patroni de la clubul Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu - au fost trimisi in judecata, la 28 aprilie 2016, fiind acuzati de savarsirea infractiunilor de ucidere din culpa, vatamare corporala si neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca. In acelasi dosar au fost trimisi in judecata Daniela Nita (patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL), Cristian Nita (director) si Viorel Zaharia (pirotehnist). Au mai fost deferite justitiei persoanele juridice SC Colectiv Club SRL si SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL.

Procurorii aratau, in rechizitoriul care a insotit dosarul de trimitere in judecata, ca patronii clubului Colectiv "au incurajat si permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a clubului, in conditiile in care spatiul nu era prevazut cu mai multe cai de evacuare in caz de urgenta, precum si desfasurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) in incinta acoperita a clubului".

Daniela Nita a fost acuzata ca, in calitate de administrator al SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, a procurat de la societatea Enigma Firework Limited din Bulgaria produse pirotehnice de tip "fantana de scena" neinsotite de fise tehnice - care, in conformitate cu instructiunile de utilizare scrise in limba bulgara pe eticheta fiecarui produs, dar netraduse, trebuie utilizate numai in spatiu deschis si amplasate in pozitie verticala, pe un suport stabil si plat, se mai arata in rechizitoriu.

Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost trimis in judecata, la 5 mai 2016, fiind acuzat de savarsirea a doua infractiuni de abuz in serviciu, provocand vatamarea intereselor legitime ale unor persoane fizice si ale sectorului 4 al municipiului Bucuresti. Au mai fost deferite justitiei alte trei persoane din cadrul Primariei sectorului 4: Aurelia Iofciu, Larisa Luminita Ganea si Ramona Sandra Motoc.

La 27 iulie 2016, Marian Moise, unul dintre cei doi pirotehnisti (alaturi de Viorel Zaharia) care au montat artificiile in clubul Colectiv, a fost pus sub control judiciar de procurorii Parchetului General, fiind acuzat ca nu a luat toate masurile de prevenire a unui incendiu, dand dovada de "grava neglijenta".

O luna mai tarziu, la 29 august 2016, Marian Leusteanu, unul dintre supravietuitorii tragediei de la Colectiv, a fost audiat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si s-a constituit parte civila in dosar. Tribunalul Bucuresti a respins, la 14 octombrie 2016, toate cererile si exceptiile invocate de fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone, instanta dispunand inceperea judecarii pe fond in dosarul Colectiv. De asemenea, instanta a constat legalitatea rechizitoriului intocmit de procurorii DNA.

La 28 octombrie 2016, procurorii militari ai DNA au dispus trimiterea in judecata a Antoninei Radu si a lui George Petrica Matei, la data faptelor ofiteri-inspectori de prevenire cu gradul de capitan in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti - Ilfov, aratand ca acestia nu si-au indeplinit obligatiile ce decurgeau din continutul prevederilor legale privind prevenirea si apararea impotriva incendiilor, desi au luat cunostinta si au constatat ca acel club din Bucuresti desfasura activitati specifice fara a detine aviz/autorizatie de securitate la incendiu.

La 15 ianuarie 2018, Tribunalul Bucuresti a admis ca dosarul in care sunt judecati Antonina Radu si George Petrica Matei sa fie reunit cu dosarul Colectiv in care sunt inculpati patronii clubului si fostul primar Cristian Popescu-Piedone.

Parchetul General a anuntat, in 31 octombrie 2018, ca procurorii continua ancheta intr-un dosar disjuns din "Colectiv" in legatura cu interventia autoritatilor si acordarea primelor ingrijiri medicale la locul incendiului si a precizat ca sunt analizate 81 de expertize medico-legale privind leziunile suferite de persoanele care au supravietuit tragediei.

La 22 octombrie 2019, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, s-a prezentat la sediul Parchetului General pentru a fi audiat ca martor intr-un dosar disjuns din "Colectiv", in legatura cu interventia autoritatilor si acordarea ingrijirilor medicale la locul incendiului, dar si modul in care a fost efectuat transferul ranitilor la spitale din strainatate.

Tribunalul Bucuresti a pronuntat sentinta in dosarul Colectiv, in decembrie 2019, fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone fiind condamnat la 8 ani si 6 luni inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu in legatura cu eliberarea autorizatiilor de functionare pentru club, iar cei trei patroni ai clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu - la cate 11 ani si 8 luni inchisoare, pentru ucidere din culpa in forma agravanta, vatamare corporala din culpa in forma agravanta si neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca.

De asemenea, Daniela Nita - patroana firmei de artificii - a fost condamnata la 12 ani si 8 luni de inchisoare cu executare. In acelasi dosar, pirotehnistii Viorel Zaharia si Marian Moise au primit 9 ani si 8 luni de inchisoare, respectiv 10 ani, iar Cristian Nita, director al firmei de artificii, a primit 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare.

George Matei si Antonina Radu, cei doi pompieri de la ISU Bucuresti care au verificat clubul Colectiv fara a lua masurile legale in privinta respectarii normelor PSI, au fost condamnati la cate 9 ani si 2 luni de inchisoare. Aurelia Iofciu (sef al Serviciului autorizari comerciale din Primarie) a primit 8 ani de inchisoare, Larisa Luminita Ganea (consilier superior) - 7 ani, Ramona Sandra Motoc (referent superior) - 3 ani de inchisoare cu suspendare. In cazul Ramonei Motoc, instanta a dispus prestarea a 90 de zile de munca in folosul comunitatii.

SC Colectiv Club SRL si SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, acuzate de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa, au fost condamnate la 470 zile amenda, cu o suma corespunzatoare de 5.000 de lei amenda pe zi. De la SC Colectiv Club SRL a mai fost confiscata si suma de 62.298 lei.

Totodata, Tribunalul Bucuresti a decis ca persoanele condamnate in dosarul Colectiv sa plateasca, in solidar cu Primaria Sector 4 si ISU Bucuresti-Ilfov, daune morale si materiale de peste 50 de milioane de euro catre victimele incendiului din octombrie 2015. In general, suma medie stabilita de instanta pe care trebuia sa o primeasca fiecare parte civila era de 250.000 de euro, dar existau parti civile care urmau sa incaseze 500.000 euro. S-a mai decis ca ISU si Primaria Sectorului 4 trebuie sa plateasca mai multor spitale din Bucuresti si din tara peste 8 milioane lei, reprezentand cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate si ranite, dar si peste 28 milioane lei catre Ministerul Sanatatii. Decizia Tribunalului Bucuresti a fost atacata cu apel de persoanele condamnate, dar si de catre procurori.

La 18 septembrie 2020, Curtea de Apel Bucuresti a inceput judecarea apelului in dosarul Colectiv, iar la 30 septembrie au inceput audierile. Judecatoarea Adina Dumitrache, presedintele completului de judecata, i-a chemat pe inculpati in fata si i-a anuntat ca au dreptul sa dea declaratii, iar cine nu dorea sa o faca atunci urma sa fie audiat mai tarziu, dar la "cerere". Doar trei inculpati au acceptat sa fie audiati in acea zi, iar altii, printre care si Cristian Popescu Piedone, au precizat ca vor sa dea declaratii la alt termen al procesului.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, la 21 martie 2017, OUG nr. 74/2016 prin care s-a stabilit prelungirea cu doi ani a posibilitatii decontarii tratamentelor victimelor tragediei din clubul Colectiv, care beneficiaza de ingrijire medicala in strainatate. La 11 aprilie 2017, presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind aprobarea OUG nr. 74/2016 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 56/2015 privind plata tratamentului in strainatate in cazul persoanelor a caror stare de sanatate a fost afectata in urma tragicului eveniment produs in clubul Colectiv.

La 14 octombrie 2020, plenul Camerei Deputatilor a adoptat un proiect de lege potrivit caruia cheltuielile aferente oricaror tratamente, in tara sau strainatate, ale persoanelor a caror stare de sanatate a fost afectata in urma incendiului de la Colectiv vor fi platite din bugetul Ministerului Sanatatii, pe toata durata vietii acestora.

Proiectul de lege pentru modificarea si completarea art.1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.56/2015 a fost adoptat in unanimitate, cu 220 voturi "pentru". Senatul a adoptat acest proiect de lege, iar Camera Deputatilor este for decizional in acest caz. In 19 octombrie 2020, proiectul de lege adoptat a fost trimis la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Seful statului a anuntat, in 28 octombrie, ca data promulgarii acestei legi este chiar 30 octombrie 2020, cand se implinesc cinci ani de la incendiul din Colectiv.

Asociatia Colectiv GTG 3010

La 28 martie 2016, a fost infiintata Asociatia Colectiv GTG 3010, cu scopul de a lupta pentru drepturile tuturor celor afectati de teribila tragedie, pentru raniti si familiile tinerilor disparuti. Asociatia are sapte membri fondatori si este condusa de Eugen Iancu.

In octombrie 2016, a avut loc evenimentul caritabil #3010 Festival, organizat in beneficiul victimelor din clubul Colectiv, care a adus donatii in valoare de 56.530 de lei, obtinuti prin vanzarea biletelor. La acel moment, aproximativ 100 dintre ranitii din Colectiv aveau nevoie de tratamente si interventii medicale.

La un an si noua luni de la tragedia din Clubul Colectiv, a avut loc evenimentul ''Noapte alba la #Colectiv'' - din seara de 30 iulie, ora 20.00, pana in dimineata de 31 iulie, ora 8.00, au fost aprinse lumanari in memoria victimelor. Momentul a marcat si amenajarea spatiului din Piata Bucur, unde a fost amplasat monumentul dedicat victimelor Colectiv.

In iulie 2017, un supravietuitor al incendiului din clubul bucurestean Colectiv a murit, iar Eugen Iancu, presedintele Asociatiei Colectiv GTG 3010 a spus ca este cea de-a 65-a victima a incendiului din Colectiv.

A doua editie a #3010 Festival a avut loc in 30 octombrie 2017, fondurile si donatiile obtinute in urma evenimentului fiind folosite in beneficiul victimelor din Colectiv.

La 30 octombrie 2018, Arhiepiscopia Bucurestilor a oficiat doua slujbe de pomenire pentru tinerii morti in incendiul din clubul Colectiv, la biserica Sfantul Nicolae - Brosteni si in Piata Bucur, in imediata apropiere a locului tragediei. Slujbe de pomenire au fost oficiate si la Galati si Braila. In aceeasi zi a fost organizat "Marsul Chitarelor", cand victimele incendiului din Colectiv au fost comemorate pe traseul Piata Unirii - Club Colectiv.

Artisti solidari cu victimele si supravietuitorii din club Colectiv

In noiembrie 2015, artistul international Andre Rieu a adus un omagiu victimelor de la clubul Colectiv, a lansat DVD-ul ''Andre Rieu live in Bucuresti'' si a participat la Gala Caritabila organizata pentru sustinerea victimelor incendiului din #Colectiv, in cadrul careia violonistul a donat profitul realizat din vanzarea noului DVD lansat.

Tot in 2015, la 14 noiembrie, a fost organizat concertul caritabil "Impreuna rezistam", in sprijinul victimelor incendiului de la clubul Colectiv, la care au participat numeroase trupe muzicale.

Soprana Angela Gheorghiu a sustinut, in 29 noiembrie 2015, la Ateneul Roman, un concert extraordinar dedicat strangerii de fonduri necesare pentru tratamentul victimelor incendiului de la clubul Colectiv.

Anul urmator, artista Margareta Paslaru a lansat, chiar in fata clubului Colectiv, la 30 mai 2016, albumul de autor "Cum sa te las?", in beneficiul supravietuitorilor de la tragicul eveniment, urmand ca toate castigurile rezultate in urma vanzarii acestuia sa fie directionate catre asociatia supravietuitorilor incendiului din Colectiv.

La trei ani de la tragedia din clubul Colectiv, in 30 octombrie 2018, artista folk Maria Gheorghiu a lansat videoclipul piesei "Niciodata uitarea", scrisa chiar in zilele urmatoare tristului eveniment, dar pe care nu a putut s-o cante mult timp dupa ce a compus-o.

Numele celor patru muzicieni din trupa Goodbye To Gravity care au murit in urma incendiului din clubul Colectiv - Alex Pascu, Mihai Alexandru, Vlad Telea si Bogdan Enache - au fost gravate pe un microcip plasat la bordul sondei spatiale americane InSight, creata de NASA, care a asolizat cu succes pe planeta Marte, la 27 noiembrie 2018.

Filmul "colectiv" al cineastului Alexander Nanau a castigat, in 6 octombrie 2019, premiul Golden Eye pentru cel mai bun documentar, la cea de-a 15-a editie a festivalului International de Film de la Zurich. Acelasi film documentar a fost, la 15 octombrie 2020, propunerea Romaniei la premiile Oscar 2021, pentru sectiunea "Cel mai bun lungmetraj international", anterior numita "Cel mai bun film intr-o limba straina". Propunerea a fost facuta de catre o comisie a Centrului National al Cinematografiei (CNC).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UPDATE Incendiu la un bloc cu opt etaje din Capitală: Doi morți, 10 răniți, flăcările s-au extins și la fațada clădirii VIDEO
UPDATE Incendiu la un bloc cu opt etaje din Capitală: Doi morți, 10 răniți, flăcările s-au extins și la fațada clădirii VIDEO
Un incendiu a izbucnit, sâmbătă, la un bloc cu opt etaje din Bucureşti, pompierii intervenind cu mai multe autospeciale. Două persoane au murit. Zece adulţi şi un copil au primit primul...
Incendiu puternic în capitala Danemarcei. O clădire emblematică a fost cuprinsă de flăcări uriașe VIDEO
Incendiu puternic în capitala Danemarcei. O clădire emblematică a fost cuprinsă de flăcări uriașe VIDEO
Un incendiu puternic a izbucnit marți, 16 aprilie, în centrul vechi din Copenhaga, capitala Danemarcei, relatează BBC. Incendiul a izbucnit în clădirea-muzeu a Bursei, una dintre cele mai...
#colectiv, #incendiu, #victime, #dosar , #Colectiv