CIAS respinge acuzatiile familiei Aurei Ion, una din victimele accidentului aviatic din Apuseni

Joi, 19 Noiembrie 2015, ora 17:34
2491 citiri
CIAS respinge acuzatiile familiei Aurei Ion, una din victimele accidentului aviatic din Apuseni
Foto: Arhiva / Alba24

Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS) respinge, prin intermediului unui drept la replica, acuzatiile aduse, miercuri, de familia studentei Aura Ion, care si-a pierdut viata in accidentul aviatic produs anul trecut in Apuseni, sustinand ca acestea sunt neintemeiate.

Printre elementele contestate de familie din Raportul CIAS cu privire la cauzele producerii accidentului soldate cu moartea Aurei Ion si a pilotului Adrian Iovan se numara lipsa unor informatii esentiale, dar si denaturarea cauzelor decesului, concluzia fiind ca a CIAS a facut o falsa investigatie.

Acuzatii grave in cazul tragediei din Apuseni: Familia Aurei Ion vorbeste de o falsa ancheta

In dreptul la replica remis joi presei de CIAS se precizeaza inca de la inceput ca un raport final de investigatie privind siguranta aviatiei civile are un anumit format si un continut reglementat la nivel european.

De asemenea, se precizeaza ca anumite informatii au fost scoase din raportul dat publicitatii in acord cu articolele din Regulamentul UE referitoare la protectia datelor cu caracter personal.

"CIAS isi mentine concluzia din Raportul Final, determinata prin teste de laborator, conform careia nu se poate determina cu exactitate momentul in timp al ruperii sarmei antenei", se mai arata in comunicat, precizandu-se insa ca "sarma antenei s-a rupt ca urmare a unei actiuni violente, care s-a produs relativ perpendicular pe axa acesteia, la o distanta de aproximativ 2 mm fata de incastrarea in plastic".

In comunicatul CIA se mai precizeaza ca in raport exista referiri la verificarile cu privire la inspectiile efectuate aparatului de zbor, a mesajului digital emis si la frecventa de emisie.

De asemenea, este respinsa denaturarea voita a cauzei decesului, precizandu-se ca in rapoartele finale ale CIAS au fost folosite "rapoartele de constatare medico-legale emise de autoritatile competente in acest sens".

"CIAS, prin natura activitatii pe care o desfasoara, nu are atributii in stabilirea vinovatiei sau a raspunderii juridice, finalitatea unei investigatii privind siguranta aviatiei civile fiind emiterea recomandarilor de siguranta", se arata in incheierea comunicatului citat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#raport CIAS accident Apuseni , #Accident avion Apuseni
Comentarii