Chiar se teme Rusia de scutul din Oltenia? (Opinii)

Miercuri, 04 Mai 2011, ora 16:16
3786 citiri
Chiar se teme Rusia de scutul din Oltenia? (Opinii)
Foto:russiablog.com

La scurt timp dupa anuntul presedintelui Romaniei, Traian Basescu, referitor la amplasarea in Romania a interceptoarelor din scutul american antiracheta, Rusia a reactionat suparata. A cerut "garantii juridice", a criticat SUA si Romania pentru "actiunile unilaterale", iar ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, l-a numit "Calul Traian", aluzie la numele presedintelui Romaniei.

Ce se ascunde in spatele atitudinii Rusiei? Se simte Kremlinul amenintat de scutul antiracheta? Nu se asteptau la aceasta mutare, de altfel anuntata cu mult timp inainte, din care lipsea doar locul amplasarii?

Traian Basescu: Scutul antiracheta va fi in judetul Olt, la Deveselu

Rusii despre scutul antiracheta din Romania: Calul lui Traian

Raspunsurile sunt simple si tin de caracteristicile politicii externe a Federatiei Ruse. O politica de multe ori coercitiva, suspicioasa si cu un stil de multe ori artagos, care vrea mereu sa obtina concesii de la alti actori importanti.

Asadar, in ciuda atitudinii sale, nu, Kremlinul nu se simte amenintat militar de scutul antiracheta. Politic, da, militar nu. Oricum, au primit asigurari si stiu ca scutul nu are valoare in fata arsenalului rusesc. Si da, se asteptau la anunt. Doar ca, pentru Rusia, atitudinea iritata pe acest subiect se muleaza perfect cu politica sa traditionala, de suspiciune fata de Vest. Si de afirmare a unei pozitii vehemente, pentru a "stoarce" cat mai multe concesii de la americani. Printre ele, si o participare cat mai mare la un sistem antiracheta sau la un complex de sisteme antiracheta care sa creeze o interdependenta de securitate cu Occidentul. Din care ar avea doar de castigat.

Nu e o amenintare

Sa fie clar, scutul antiracheta american nu e indreptat impotriva Rusiei. Si nu are cum sa ameninte Rusia. Din cateva motive. In primul rand, scutul antiracheta e defensiv. Adica intercepteaza doar rachetele trase asupra Americii si tarilor protejate. Apoi, mai important de atat, interceptoarele de rachete care vor fi amplasate la Deveselu intercepteaza doar doua tipuri de rachete. Cele cu raza scurta sau medie de actiune. Nu le intercepteaza pe cele cu raza lunga de actiune, din care Rusia are cateva mii, dintre care in jur de 2.000 cu focoase nucleare.

Presa straina, despre scutul de la Deveselu: Rusii se tem de o baza construita de ei

Chiar si daca ar fi ingrijorata de impactul asupra eventualelor interceptari de rachete cu raza medie si scurta, Rusia poate depasi cu brio chiar si acest obstacol. Pentru ca scutul antiracheta poate intercepta doar 24 de rachete. Inutil sa spunem ca arsenalul rusesc e de cateva mii de ori mai mare de atat.

Oricum, Rusia a primit mari concesii de la presedintele american Obama, initiatorul politicii de "resetare" a relatiilor cu Moscova. Astfel, acesta a inlocuit planul initial, al lui George W. Bush, in care scutul intercepta rachete cu raza lunga de actiune, iar interceptoarele erau plasate in Polonia, chiar in apropierea granitelor cu Rusia.

Mai mult, Obama a purtat discutii cu Medvedev pentru integrarea Rusiei in apararea antiracheta, care poate merge de la simplu schimb de informatii pana la crearea unor sisteme comune.

Nu se poate spune ca Rusia nu stia la ce se astepta. Nici la ce contine scutul, nici la faptul ca va fi amplasat. Rusia stia. Probabil, stia si unde va fi amplasat.

Ce vrea Rusia, atunci?

De data asta, Romania ar trebui sa stea linistita. Rusia nu e suparata pe ea si nici nu vrea concesii de la ea, direct. Rusia vrea ceva de la America. Sau de la NATO, daca extindem orizontul.

Iliescu, despre securitatea maxima oferita de scut: Mira-m-as

In primul si cel mai putin important rand, Rusia vrea sa-si convinga populatia ca nu lasa Occidentul, cel pe care foarte multi inca il privesc suspicios, sa faca ce vrea in apropierea granitelor sale. Atitudinea dura fata de SUA va prinde mereu.

In al doilea si cel mai important rand, Rusia vrea sa-si mentina optiunile deschise. Vrea sa aiba ca mai multe optiuni de negociere. O regula politica e ca, daca te arati suparat si interlocutorul tau are nevoie de tine in unele domenii, ai sanse sa primesti cat mai multe concesii.

Asa ca Rusia face asta pentru ca vrea concesii. Ca prim obiectiv, vrea sa fie si ea parte la apararea antiracheta. Pentru ca ii prinde bine cooperarea cu Occidentul si pentru ca a fi parte la un sistem inseamna sa poti controla multe lucruri din interiorul sau. Ca obiectiv secundar, daca acest lucru nu reuseste, Rusia vrea compensatii. Doar e un partener util al Occidentului, in ciuda unor conflicte acum lasate in urma, pe mai multe domenii. De la gaz la programul nuclear al Iranului sau schimbul de informatii din sectorul antiterorismului.

Nu scutul o intereseaza neaparat. Conteaza mai mult ce poate obtine de pe urma lui.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Romania antiracheta Rusia, #atitudine Rusia scut , #antiracheta