Datoriile CFR Marfa vor creste anul acesta cu sute de milioane de euro: Nu va putea sa mai functioneze ca pana acum

Marti, 08 Octombrie 2019, ora 17:20
5432 citiri
Datoriile CFR Marfa vor creste anul acesta cu sute de milioane de euro: Nu va putea sa mai functioneze ca pana acum
Foto: Arhiva Ziare.com

Cartoful cel mai fierbinte pe care autoritatile din domeniul feroviar trebuie sa il gestioneze pe termen scurt este situatia CFR Marfa, iar compania si Ministerul Transporturilor au probabil cateva luni sa gaseasca solutii, a declarat, marti, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, la Zilele Feroviare.

"Pe termen scurt, cartoful cel mai fierbinte pe care trebuie sa il gestionam este situatia CFR Marfa. Stim cu totii ca undeva la sfarsitul acestui an vom avea decizia Comisiei Europene care, pe langa datoriile pe care le are, CFR Marfa va mai adauga cateva sute de milioane de euro. Avem probabil cateva luni ca sa gandim - in primul rand CFR Marfa si Ministerul Transporturilor, care e actionarul CFR Marfa - sa gasim solutii cum vedem evolutia companiei si activelor companiei in viitor", a spus Chiritoiu.

In acest sens, el a amintit ca autoritatea de concurenta a propus ca o parte dintre active sa fie preluate de CFR SA si in felul acesta sa se reduca volumul datoriilor pe care le are CFR Marfa.

"Stim cum se va sfarsi investigatia Comisiei Europene legata de CFR Marfa, dar nu stim inca suma pe care va trebui sa o returneze statului compania, in conditiile in care Ministerul Transporturilor sustine ca societatea are si niste obligatii legate de securitate nationala, care este normal sa fie compensate", a declarat recent, pentru AGERPRES, presedintele autoritatii de concurenta

El considera ca pana la sfarsitul acestui an se va primi o decizie in acest caz.

De asemenea, Chiritoiu a sustinut ca CFR Marfa va trebui sa treaca printr-un proces de restructurare, deoarece ca nu va putea sa mai functioneze ca pana acum.

Comisia Europeana a lansat, la jumatatea lunii decembrie 2017, o investigatie aprofundata pentru a determina daca stingerea de catre statul roman a datoriilor operatorului de transport feroviar de marfa CFR Marfa si necolectarea datoriilor companiei i-au conferit acesteia un avantaj neloial, cu incalcarea normelor UE privind ajutoarele de stat.

Consiliul Concurentei a recomandat preluarea terminalelor de marfuri care apartin CFR Marfa de catre CFR SA (Infrastructura), ceea ce va conduce la imbunatatirea serviciilor oferite operatorilor feroviari in cadrul acestor facilitati esentiale si, in acelasi timp, va ajuta CFR Marfa sa isi reduca datoriile pe care le are fata de administratorul infrastructurii, potrivit unui comunicat al institutiei de concurenta, remis, pe 1 octombrie AGERPRES.

Aceasta recomandare vine in urma studiului realizat de Consiliul National de Supraveghere din Domeniul Feroviar (CNSDF), din cadrul Consiliului Concurentei, care a sintetizat principalele aspecte ce caracterizeaza infrastructura de transport feroviar si a elaborat o serie de propuneri si recomandari.

La sfarsitul anului 2018, CFR SA avea de incasat 1,37 miliarde lei de la operatorii de transport feroviar, din care cea mai mare parte reprezinta datorii ale CFR Marfa.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#CFR Marfa datorii, #CFR Marfa ajutor stat, #CFR concurenta neloiala , #CFR
Comentarii