CFR: Disponibilizarile de la 1 septembrie ar incalca legea

Marti, 24 August 2010, ora 19:301817 citiri
CFR: Disponibilizarile de la 1 septembrie ar incalca legea
Foto: Arhiva

Feroviarii sustin ca disponibilizarile a 8.000 de angajati din sistem nu pot fi puse in practica de la 1 septembrie, asa cum a anuntat ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, deoarece s-ar incalca prevederile Codului Muncii.

Presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Iulian Mantescu, a declarat, marti, ca nu crede ca sindicalistii vor ajunge, miercuri, la o intelegere cu reprezentantii Ministerului Transporturilor, avertizand ca daca oamenii vor ramane pe drumuri, intr-o luna, se va ajunge la greva generala.

"Sigur nu ne vom intelege la discutiile de maine (miercuri n.r.) si vom ajunge la greva generala in aproximativ 30 de zile, dar pana atunci mai avem si alte forme de protest la care vom recurge. Avem o presiune imensa de la salariati si nu-i mai putem tempera, exista pericolul sa-i scapam de sub control", a declarat Mantescu, citat de Mediafax.

In plus, Mantescu sustine ca disponibilizarile anuntate vor pune in pericol siguranta calatorilor.

"Sistemul feroviar a ajuns intr-o stare de degradare avansata. Daca vor fi disponibilizati inca 8.000 de oameni punem in pericol siguranta circulatiei", a adaugat el

Liderul sindical reproseaza conducerii Ministerului Transportului ca nu si-a onorat angajamentele, mai exact, nu a adus bani suplimentari, nu a eliminat acciza si nu a gasit solutii pentru achizitionarea energiei la un pret mai mic.

Mantescu a declarat ca trebuie gasite alte solutii pentru diminuarea cheltuielilor, pentru ca, altfel, in opinia sa, este posibil ca, la anul, sa fie nevoie de alte sapte - opt mii de disponibilizari.

Ministerul Transporturilor vrea sa disponibilizeze intre 7.100 si 8.300 de angajati de la societatile feroviare, ceea ce impreuna cu alte masuri de reducere a cheltuielilor companiilor, va duce la economii de aproape 800 milioane de lei in 2011.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News